Athletic ställde upp med den förväntade startelvan; Iraizoz i målet; lagkapten Iraola, Ekiza, Amorebieta och De Marcos i backlinjen bakom mittfältsankaren San José som alltså även denna match höll Iturraspe på bänken. Dessutom ett offensivt fyrmannamittfält bestående av Susaeta, Herrera, Muniain och Ibai; och alldeles ensam på topp Pichichin Aduriz.

Rayos tränare Paco Jémez ställde upp med den i modern fotboll så vanliga 4-2-3-1-uppställningen. Rúben i mål bakom en fyrbackslinje bestående av Tito, Galvéz, Amat och Casado. Javi Fuego och Trashorras som dubbla pivoter och framför dem trion vindsnabbe Lass, Domínguez och Pito, som lyckats få sin avstängning hävd dagarna innan match. Ensam på topp den på transfermarknaden så eftertraktade Baptistao.

Athletic inleder matchen med att ha mycket boll och skapar några chanser. Rayo har valt en mer defensiv taktik inledningsvis än vanligt och satsar istället på kontringar, småfult försvarsspel och mycket hög press. Även Athletic spelade med mycket hög press i sitt försvarsspel för att snabbt vinna tillbaka bollen så fort de tappade den. Resultatet blev en match med två ganska avlånga lag.

I första halvlek spelar Ibai piggt på vänsterkanten och serverar bland annat Aduriz till ett kanonläge redan ett par minuter in i matchen. Tyvärr gör Rúben sin första av många fina räddningar där. Susaeta, Ibai och Aduriz har ytterligare några vassa lägen, men lyckas inte få in bollen i nätmaskorna. Rayo försvarar sig tufft och har efter en halvtimmes spel båda mittbackarna varnade. Domaren Pérez Montero är visserligen från start både givmild med korten och rätt så inkonsekvent i sina beslut, men det säger ändå någonting om den beslutsamhet och råhet Rayoförsvaret gick in i matchen med. Domaren lyckas göra sig impopulär på San Mamés redan i första halvlek (bland annat på grund av spelsekvensen när en helt fri Iraola rivs ner av Piti som kopplar ett brottningsgrepp bakifrån men utan att Rayospelaren får syna ens det gula kortet) och buas ut rejält när han lämnar plan efter att ha blåst av en mållös första halvlek.

Till andra halvlek har Rayo bytt ut den av sina varnade mittbackar, Amat, som nästan hunnit tjäna ihop till ytterligare en varning efter några riktigt tuffa dueller med Aduriz. Istället är det Jorge Figueras som tar plats i mittförsvaret. Direkt i andra halvlek jobbar Ibai till sig en hörna, men några tillslag och förlorade närkamper senare kommer Rayos vindsnabbe Lass helt fri och drar på ett stenhårt skott som går mellan benen på en utrusande Iraizoz. Säsongens melodi tycks det som: En blixtsnabb omställning och ett Athleticförsvaret som varken var samlade eller tillräckligt uppmärksamma.

I samband med målet fångar TV-bilderna hur lagkaptenen Iraola slänger iväg en spottloska som träffar en målfirande Lass. Avsiktligt eller ett fall av två objekt i rörelse vars banor korsas? I media har inget skrivits om detta i efterhand och det känns extremt olikt ödmjuke Iraola att göra en sådan grej, men TV-bilderna såg inte bra ut.

Marcelo Bielsa reagerar lika snabbt som underligt. Han byter direkt ut Amorebieta, som återigen joggat sig genom matchen med en ointresserad min, och slänger in sin (och publikens) favorit Carlos Gurpegi som mittback istället. En ilsken Amorebieta byts ut, men Bielsa ger honom inte en blick ens. Hemmapubliken reagerar dock kraftigt på mittbackens tydliga missnöjesuttryck, kanske också mot bakgrund av att han under lång tid trilskats med att skriva på ett nytt kontrakt, och buar ut honom rejält. Bytet slås dock upp stort i media efter matchen och Bielsa tvingas försvara sitt agerande. Enligt tränaren verkade det som om Amorebieta var skadad på sättet han sprang, men i efterhand visade det sig helt felaktigt. Enligt media finns det dock ingen annan tolkning av händelseförloppet än att Bielsa ville statuera ett exempel av mittbacken, kanske främst för mittbacken själv.

Några minuter senare är det dock dags för hemmapubliken att få bua ännu mer. I den 59:e minuten tar Bielsa ut en trött och seg Iker Muniain och slänger in Baskiens största hatobjekt i lejongropen: Fernando Llorente. För första gången på länge såg Llorente i alla fall lite intresserad ut av att spela fotboll. Detta sammanfaller märkligt nog med att han efter nyår blivit ett hett villebråd på Bosman-marknaden…

Med duon Llorente – Aduriz på topp börjar hemmalaget spela en rakare fotboll än man gjort sedan Jokin Caparrós fick rensa ut sitt kontor på Lezama. Och det gav resultat: Llorente sög ner bollar och fördelade vidare. Briljante Rayomålvakten Rúben räddade ett Aduriz-skott nere vid stolproten och på efterföljande hörna nickar Llorente i ribban.
Men mitt i Athleticpressen kommer en ny Rayokontring. Inhopparen Gurpegi lägger krokben för den Rayospelare precis skulle passera honom. Frispark i livsfarligt läge och gult kort till Gurpegi. Men plötsligt händer någonting. En tvärsäker linjedomare (samma som helt felaktigt vinkat av ett Aduriz-friläge i första halvlek) gick in och övertygade domaren att det istället var en straffspark. Rayospelarna såg glatt överaskade ut, hemmapubliken blev helt vansinniga och TV:n hemma i mitt vardagsrum rullade ett repriserat justitiemord om och om igen. Iraizoz har aldrig räddat en straffspark i Athletic-tröjan och gjorde det inte denna gång heller. Piti la säker straffen högt.

Athleticspelarnas frustration och missnöje med domaren ökar allteftersom spelet i ännu högre grad hackas sönder av inkonsekventa avblåsningar, maskningar och spelförstörelse. Herrera blir varnad för protest, men hemmalaget lyckas hålla ihop humöret tillräckligt mycket för att få utdelning i den 75:e minuten. Iraola snappar upp en utboxning från Rúben och slår ett inlägg i straffområdet över en hög med liggande spelare, bland annat just Rúben, Llorente, Aduriz och några Rayoförsvarare, till San José som saxsparkar in bollen i det tomma målet. Snyggt avslut.

Kvitteringsjakten fortsätter, men Llorente bränner drömläget när han helt fri nickar utanför från tre meter. Det hjälper inte att Rayo får en spelare utvisad efter att Galvéz fått ett gult kort som luktade domarkompensation lång väg. Bland det sista som händer är att Aduriz tvingas byta på övertid på grund av en skada som gör hans medverkan i nästa match mot Betis osäker.

Efter matchen hamnade Iturraspe i bråk med sin egen andretränare Bonini efter att alltför våldsamt ha klagat på domarens insats i spelartunneln, men det verkar inte som om denna incident anmälts i domarrapporten från matchen. Positivt då Iturraspe förmodligen kommer att få spela på San Josés bekostnad nästa match, då denne är avstängd efter att ha dragit på sig sitt femte gula kort.

Efter 19 ligamatcher har alltså samtliga motståndare möts en gång och spelschemats vänds nu. Athletic har lyckats släppa in hela 39 mål på dessa matcher, vilket tangerar bottenrekordet från säsongen 1948-1949. Försvarspelet måste förbättras framöver, det är ett som är säkert…