Inledningsvis en ursäkt för att matchrapporten från söndagskvällens match mellan Osasuna och Athletic på Reyna de Navarro-stadion kommer så pass sent. Ligalunken känns inte lika inspirerande mitt i ett dubbelmöte mot Manchester United i Europa League. Kanske en känsla som inte bara drabbat Athletic-redaktionen utan också spelarna i Athletic?

Hemmalaget Osasuna startade med följande elva:

Fernández

Bertrán – Sergio – Flaño – Damiá

Puñal –Nekounam

Cejudo – Raul García – Lamah

Nino

Ett klassiskt 4-5-1, kompakt försvarsspel på mittfältet och snabba omställningar via kantspringarna och en toppforward med luriga löpningar som sin specialitet.

Athletic lät stjärntrion Fernando Llorente, Javi Martínez och Ander Herrera ta plats på bänken. Istället ställde Marcelo Bielsa upp med de vanliga rotationsspelarna:

Iraizoz

Iraola – San José – Amorebieta – Aurtenetxe

Iturraspe

Susaeta – de Marcos – Iñigo Pérez – Muniain

Toquero

Bortamatcherna i Osasuna brukar vara lite av en hatmatch. Relationen mellan klubbarna är frostig, bland annat beroende på att Athletic under många år friskt plockat lovande spelare från Osasunas ungdomsakademi och dessutom etablerat flera plantskolor i Navarra. Pamplonasonen Iker Muniain gjorde sig dessutom impopulär ifjol när han uttalade sig negativt om klubbens från sin hemstad. Till saken hör att många av invånarna i delar av Navarra (särskilt i Txantrea, den stadsdel i Pamplona där bland annat Iker Muniain växt upp) starkt identifierar sig med Athletic, medan många andra känner tvärtom.

Från start visade hemmapubliken på Reyna de Navarra vad man tyckte om Pamplona-sonen Iker Muniain. Han fick ta emot massiva burop varje gång han hade bollen. Generellt är publiken i Pamplona ett starkt skäl till Osasunas fina hemmafacit denna säsong, men mot Athletic tycks det främst vara antibudskap publiken vill föra fram. De lyckades med det fram till matchens sista övertidssekunder när Andoni Iraola skadades i ansiktet av ett inkastat föremål.

Matchen utspelades inte bara på läktarna utan på plan också. Athletics spel stod inte att känna igen. Sällan har laget haft så dåligt passningsspel från backlinjen. Främst Iraizoz och San José spred passningarna hejvilt. Dels pressade Osasuna högt, aggressivt och kompakt, och dels är det kanske här vi saknar Ander Herrera mest. Hans förmåga att söka boll och hitta ytor även på ett belägrat mittfält hade behövts idag. Ander Iturraspe får det alltid svårt i spelet med boll när han är satt under press och Iñigo Pérez har definitivt ännu inte utvecklat det som gör Ander Herrera till en sådan fantastisk passningsspelare.

Dessutom saknades så klart Llorentes förmåga att hålla i bollen och vänta in sitt mittfält. Toquero är mer en djupledsspelare. Kanske hade Athletic lyckats bättre med ett rakare och längre spel en match som denna? Samtidigt hamnade Muniain flera gånger i höjddueller med Osasunas backbjässe Sergio (normalt en sådan gentleman på plan, men vi återkommer till det) så Athletics misslyckade match handlade inte bara om vilken typ av passningar man slog.

Svaren kanske snarare ska sökas i kombinationen av baksmälla efter Manchester United-matchen och att de riktiga spetskompetenserna i startelvan saknades.

Osasuna då? Taggade till tusen spelade Pamplon-laget aggressivt och vann ofta både första- och andraboll. Det var tydligt att tränare (och förre Athletic-ikonen) Luis Mendilibar hade förberett laget bra inför matchen och instruerat hög press på bollhållare och trångt på centrala mittfältet. Dessutom såg Osasuna som vanligt till att det slängdes in lite extrabollar på plan vid strategiska tillfällen, en ”taktik” som fick Athletic-president Josu Urrutia att efter matchen beklaga RFEF:s flathet mot att Pamplona-laget  satt det i system.

Anfallsspelet handlade mycket om omställningar via en snabb och lång första passning över Athletics ytterbacker. Framför allt Jon Aurtenetxe hamnade ofta på mellanhand i första halvlek. Osasuna satsade också på att flytta upp folk på fasta situationer, vilket betalade av sig två gånger i den första halvleken. I 8:e minuten nickskarvade, en för kvällen blek, Ander Iturraspe en Puñal-frispark från 40 meter i eget mål. Efter en halvtimme var det Raul Garcia som nådde högst på en nästan identisk frispark från Puñal. Mikel San Josés markering lämnade lite i övrigt att önska i den situationen.

I första halvlek hade Oscar de Marcos och Iñigo Pérez var sitt friläge. De Marcos prickade stolpen och Iñigo Pérez såg till att bollen landade på parkeringen utanför. Susaeta visade också rörlighet och skicklighet i en-mot-en-lägen, men utan att få nåt betalt för det. Även Osasuna skapade fina lägen i första halvlek. Nino hade ett friläga som Irazoiz kunde styra undan och Lamah på vänsterkanten skapade en hel del farligheter. Raul Garcia var också ett ständigt hot vid omställningarna, åtminstone då han inte var upptagen med att helt skamlöst filma (vilket han gjorde omkring 5-10 gånger i förstahalvlek).

I halvtid byttes en otroligt vilsen Aurtenetxe och en varnad Iturraspe ut. Istället kastas Ander Herrera plus Fernando Llorente in i hetluften för att försöka få ordning på anfallsspelet. Några minuter senare ger det betalt när Herrera slår en fantastisk genomstickare till Llorente som krutar upp bollen i första krysset. Det är ett avslut som osar självförtroende. Ribba in och matchen lever igen.

Precis innan reduceringen inträffar en av matchens mer kontroversiella händelser. Det är domaren Alvarez Izquierdo som står i centrum. Sergio delar liggande ut en ful eftersläng i form av en spark i Llorentes klockspel, men domaren friar. Märkligt, då domaren knappast visat nån tendens att hålla igen med kortviftandet under matchen. Totalt varnades sju Athletic-spelare, men endast två Osasuna-spelare (trots att Athletic vann bollinnehavet med 57%). Kort därefter friar domaren dessutom en misstänkt straffsituation när Raul García stoppar ett skott med armen.

I den 60:e minuten slängs B-lagets målspruta Ibai Gómez på Toqueros bekostnad. Ibai tar några långskott den halvtimme han spelar och visar goda intentioner, men lyckas inte bidra till att matchen vänder. Det är snarare Osasunas inbytte debutant Manu Onwu som gör skillnad. Trötte Nino får sätta sig på bänken och klubbens framtidslöfte har två grymma chanser att göra mål. Ett skruvat skott strax utanför i 75:e minuten och ett friläge på övertid som Iraizoz lyckas rädda. Nästan en drömdebut.

Atheltics jakt på en kvittering fortsätter hela andra halvlek och övertiden blir riktigt dramatisk. Bland annat skjuter Munain ett skott från straffpunkten som Fernández i Osasunamålet sträcker ut och räddar nere vid stolproten. Ett gäng fria Athletic-spelare lyckas inte få in returen. I matchens sista sekunder sticker Andoni Iraola in bakom backlinjen och fångar upp en lös tillbakanick från mittbaken Miguel Flaño. Iraola petar bollen förbi målvakten, men Damiá får spela rollen som räddande ängel ivkäll och hinner upp bollen precis på mållinjen.

En otroligt dramatisk avslutning på en match som, med Bielsas ord, var av en annan typ än den han önskade.