Den här säsongen har verkligen varit som en gammal skiva på repeat, spel och chansmässigt dominans har oftast slutat med förlust. Kavalkader av brända målchanser, en tabbe här och en tabbe där och motståndarna har skrattat helga vägen hem från Bilbao med 3 poäng i bagaget. Ibland har det känts som vi alltid släpper in 2-3 mål på varje målchans som motståndarna skapar medans det krävs åtminstone ett tjog Athletic avslut för att ens träffa mål och varför blir alltid motståndarnas målvakter utsedda till matchens "bästa spelare"?

Otur kan man ju alltid skylla på men kan det verkligen vara otur när det händer 10-15 gånger på en säsong? Nej tror inte det, några matcher kan säkert klassas som otur men svaret är nog väldigt mer komplicerat än så. Ni som hängt med senaste året kan nog som jag säkert räkna upp ett 20-tal saker som påverkat laget i negativ, allt från Bielsas bråk med byggjobbarna i somras till veckans osmarta uttalande från president Urrutias närmaste man.

Hur som helst så har det verkligen kört ner spelarnas självförtroende i botten och det märktes väldigt tydligt när man klev in på Estadio El Sadar på lördagskvällen.

Bielsa ställde upp med:

------------------------Iraizoz------------------------

Iraola----San Jose---Laporte---Aurtenetxe

--------------------Iturraspe------------------------

Susaeta---Herrera---De Marcos-------Ibai

---------------------Aduriz---------------------------


För dagen grönklädda Athletic öppnar matchen fullständigt paralyerade och det är  hemmalaget mot Iraizoz under hela första halvlek. Iraizoz som varit petad i 2 matcher visar verkligen vem som är nummer ett när han gör ett par riktigt fina räddningar och håller kvar Athletic i matchen, först styr han ut ett fint skott av Kike Sola(i Athletic nästa säsong?) för att senare styra undan ett solkart mål med ett litet jongleringsnummer. Efter ytterligare några räddningar kommer iallfall Athletics första (och enda) målchans i första halvlek, Susaeta får till ett fint inlägg mot Aduriz som helt fri bara ska nicka in bollen i mål då en Osasuna försvarare inser faran och helt sonika hoppar in i ryggen på Athletic anfallaren. En rejäl knuff som gör att Aduriz tappar balansen och får felträff på bollen, solkar straff tycker nog dem flesta men domaren blundar som vanligt(Athletic har fått minst straffar) den här säsongen.

Domaren blåser av för halvtidsvila och Athletic skall trots domarens straffmiss vara väldigt glada för att det fortfarande står 0-0.

Andra halvlek är lite jämnare och Athletic börjar också skapa lite framåt, i 63e minuten får också Ibai Gomez bollen ute på sin vänsterkant och slår vackert inlägg med höger yttersida ända bort till Susaeta som kommer rusande på motsatta kanten. Bollen dimper ner perfekt och Susaeta slår till i steget med en volleybredsida och bollen sitter otagbart bakom Fernandez.

Strax innan målet har en osynlig Aduriz bytts ut mot Italien flyende Llorente, den forne Lejonkungen är verkligen en skugga av sitt forna jag och håller han den här nivån i Italien så blir det inte många minuter med den "gamla damen". Dock har Llorente en del i målet om än passiv, man ser direkt vilken respekt motståndarna har för honom när 3 försvarare tar markering på honom så fort Ibai gör sig redo för sitt inlägg. Susaeta tackar som sagt för bjudningen när han lämnas helt ensam och gör inget misstag.

0-1 och det är inte rättvist.

Matchen fortsätter sedan att bölja lite fram och tillbaka, Kike Sola är så när att kvittera och Llorente lyckas skjuta högt över när han får en fin målchans från 3 meter men de riktigt klara målchanserna lyser med sin frånvaro.

Med en kvart kvar gör Bielsa klart att man kommer backa hem när han byter ut De Marcos och sätter in försvararen Ekiza, Osasuna börjar i samma skede få lite tryck medans Athletic gett upp allt konstruktivt spel och skickar upp bollen på läktaren så ofta man bara kan.

Hemmalaget skapar några halvfarliga hörnor på slutet men resultatet står sig och Athletic får med sig 3 oerhört viktiga poäng hem till Bilbao.

Athletic tar en seger på ungefär samma sätt som motståndarna brukar göra, ett lägre bollinnehav och klart färre målchanser och visst är det lite ironiskt att man i säsongens kanske 2 sämsta insatser (Mallorca borta och nu Osasuna borta) tagit 6 poäng...

Pris till bästa Athleticspelare går till: Iraizoz - tog petningen på helt rätt sätt och gjorde en strålande första halvlek.

Kvällens besvikelse: Llorente - äntligen fick han lite längre tid på plan men var bedrövlig och jag förstår verkligen Bielsas beslut att inte spela honom från start.

6 poäng från nedflyttningsstrecket och det är dags att blicka uppåt igen, vi börjar med 3 poäng mot Valencia om en vecka!

AUPA!


Matchfakta:

Osasuna - Athletic 0-1   (Susaeta 63´)

Bollinnehav: 58-42%
Avslut:18-7
På mål: 6-2
Hörnor: 9-4
Gula kort: 1-4