Atlético de Madrid har kommit överens med Club América om Raúl Jiménez. 

Efter att ha ordnat med diverse papper hos den spanska ambassaden i Mexico City tog sig Raúl Jiménez till flygplatsen där ett enormt pressuppbåd väntade för att ta farväl av honom. Den mexikanske landslagsmannen genomförde ett antal intervjuer innan han satte sig på planet vid 03:00 svensk tid inatt. Anfallaren var framme i den spanska huvudstaden ungefär elva timmar senare och togs emot av minst lika många journalister på Barajas. Även där genomförde han ett antal intervjuer innan det bar av mot FREMAP:s klinik i Majadahonda för den obligatoriska läkarundersökningen.

Atlético har offentliggjort att Raúl Jiménez klarade densamma och att han dessutom har skrivit på sitt kontrakt som sträcker sig till den 30 juni 2020. Mexikanen är därmed innehavare av det längsta kontraktet i Atlético tillsammans med Jan Oblak och Antoine Griezmann. 

Han har visserligen inte gjort en enda träning med Atlético, men Diego Simeone har inkluderat honom i en lista av kallade spelare till Trofeo Ramón de Carranza som avgörs i helgen.


Förhandlingarna gick väldigt snabbt
När den spanska huvudstadsklubben reste på sin turné till USA och Mexiko var det väldigt få som trodde att man skulle värva Raúl Jiménez som komplement till Mario Mandžukic den här säsongen. Det pratades om mängder av anfallare, men ingen av de var mexikanen. Det i sig visar återigen att Atlético jobbar i smyg och det är så Miguel Ángel Gil Marín, Diego Simeone, José Luis Caminero och Andrea Berta trivs bäst. Efter träningsmatchen mot San José i San Fracisco åkte Atlético till Mexiko för att ta sig an Club América på Estadio Azteca. Väl där träffade man en gammal president till Las Águilas och genom att göra det inledde man också förhandlingar om en potentiell värvning av anfallaren. Ex-presidenten, som vi alltjämt inte vet namnet på, informerade Atlético om tre anfallare på alla plan: Carlos Vela, Chicharito Hernández och Raúl Jiménez. Just då var Manchester United-spelaren i blickfånget, men det skulle bli den sistnämnde som imponerade mest på Atlético-ledningen. Huvudpersonen bakom intresset var Diego Simeone, men den starkast bidragande orsaken till att 23-åringen kommer representera Atlético heter Antonio Mohamed. Club Américas tränare är väldigt god vän med Cholo och gav honom mängder av information kring den mexikanske landslagsanfallaren som bedömdes vara starkare mentalt än de två andra alternativen. 

Atléticos intresse för Raúl Jiménez blev känt i lördags förra veckan och då var övergången mer eller mindre färdigställd. Atlético hade dessförinnan lagt ett bud på honom som América mer eller mindre accepterade redan där och då. På så vis gick Atleti om Porto (som jagat honom sedan början av juli) i kampen om spelaren. 23-åringen är Diego Simeones val.

Den spanska huvudstadsklubben kommer betala €10,5 miljoner för Raúl Jiménez och Club América får 15% vid en vidareförsäljning i framtiden.

Bakgrund och fotbollsbana
Raúl Jiménez är född i den lilla industristaden Tepeji i Hidalgo-distriktet som ligger i de centrala delarna av Mexiko. Anfallaren var bara fem år gammal när hans pappa, som varit en hängiven Club América-supporter i hela sitt liv satte honom i Cruz Azuls fotbollsskola. Det i sig var dock ganska ovanligt. Tepeji är Cruz Azul-land. En ganska konstig situation uppstod för Raúl Jiménez som själv hade tagit efter pappans klubbsympatier. Rivaliteten mellan América och Cruz Azul är stor då det handlar om två av de fyra mest populära klubbarna i Mexiko när de båda möts. Året därpå förändrades allt för den unge anfallsspelaren. 1997 flyttade nämligen familjen till Colonia Jardín Balbuena i Mexico City, något som gjorde att avståndet till Cruz Azuls fotbollsskola blev för långt. Lösningen blev spel i Club América som låg ungefär 35-40 minuter från deras hem i Jardín Balbuena och det är just det här som Raúl Jiménez lämnar efter 17 år i en och samma fotbollsklubb. 

Sedan dess har anfallaren tagit sig igenom samtliga ungdomskategorier i América och blivit en riktig hjälte bland Las Águilas supportrar. Han sågs ganska tidigt som en lovande anfallare, men debuten kom relativt sent när han som 21-åring fick starta en match mot Morelia (som även skulle ha blivit hans nästkommande i helgen om Atlético inte dök upp med ett bud på spelaren förra veckan) den 9 oktober 2011 i Apertura-turneringen. Det var under lagets temporära tränare Alfredo Tena som anfallaren gjorde sitt första mål för América när man förlorade mot Puebla med 2-3. Under Clausura 2012 gjorde han inget större avtryck, men lyckades ändå ta sig in i Mexikos OS-trupp via turneringen i Touloun 2012 som skulle stå som slutsegrare under London 2012 sedan man besegrat Brasilien i finalen. Tiden efter OS blev startskottet för Raúl Jiménez i América-tröjan och en stor anledning till detta var det faktum att klubben sålde argentinaren Vicente Vuoso till ligakonkurrenten Atlas.

Club Américas dåvarande tränare Miguel Herrera (numera förbundskapten för Mexiko) använde sig av Raúl Jiménez i ett 5-3-2-system tillsammans med den tragiskt bortgångne Chucho Benítez under Apertura 2012 där det blev tre mål på 12 matcher. Genombrottet kom dock under Clausura 2013 där han själv gjorde 8 mål och stod för sammanlagt 20 mål tillsammans med Chucho som faktiskt ryktades till Atlético innan sin bortgång. Han gjorde sammanlagt 11 mål på 18 matcher under såväl Apertura 2013 som Clausura 2014 och var visserligen med i såväl CONCACAF Gold Cup som FIFA Confederations Cup, men hans insatser i Apertura 2014 sedan sommaren har gjort att mängder av klubbar börjat intressera sig för honom.

Sammanlagt har Raúl Jiménez stått för 36 mål på 96 tävlingsmatcher i América-tröjan.

Spelstil och karaktär
Raúl Jiménez är en renodlad anfallare som dock har spelat i en lite mer släpande roll bakom hans lagkamrat Oribe Peralta i Club América. 23-åringen framstår som större än han egentligen är och spelet med ryggen mot mål är någonting som han klarar av mer än väl. Anledningen till att den mexikanske landslagsmannen är bra med ryggen mot mål är för att han är stark i kroppen, svår att flytta på och dessutom har en fin förmåga att suga åt sig bollen i just de situationerna. Anfallaren kombinerar dock den fysiska delen av spelet med ett bra rörelsemönster runt, men framförallt innanför straffområdet. Han har dessutom en ganska raffinerad teknisk förmåga som ger honom förutsättningar utöver det vanliga när det gäller anfallare av hans profil. Det skall även sägas att Raúl Jiménez är en rätt atletisk anfallsspelare som kan stå för en hel del spektakulära avslut ur svåra situationer. När det gäller just avslutningsförmågan är Raúl Jiménez ganska mångsidig. Han skjuter visserligen för det mesta med högerfoten, men kan också använda sig av vänstern i vissa situationer. Det finns även finesser i sättet som han avslutar på som exempelvis att han gillar att använda sig av utsidan av högerfoten i trånga lägen. Raúl Jiménez gillar att skjuta på ett tillslag så fort möjligheten ges, precis som en rikitig "rematador" skall göra.

En av hans allra största stykor ligger dock i luftrummet och som om det inte vore nog med Godíns, Mirandas, Alderweirelds, Giménez, Marios, Raúl Garcías, Saúls och Mandžukics förmåga i luften och på fasta situationer så har Atlético fått ytterligare ett jättevapen i den delen av spelet. Raúl Jiménez har gjort många av sina mål i Mexiko under tiden med Club América med just huvudet. Han har en väldigt bra timing i upphoppet och är dessutom duktig på att hitta yta inne i straffområdet vid den typen av situationer. 

Utöver det är Raúl Jiménez en hårt arbetande anfallare som gärna är med och deltar i presspelet. En mycket viktig del som kan göra honom till ett bra komplement till Mandžukic.

Hans gamla lagkamrater i Club América beskriver spelarens personlighet som introvert där fokuset ligger först och främst på fotbollen. 

José Luis Caminero: "Raúl Jiménez är en spelare med enorm utvecklingspotential som kommer komplettera vår anfallslinje. Han är väldigt hungrig och vill lyckas i och med det faktum att han tar steget till Europa. Hans iver att sätta igång kommer hjälpa honom att anpassa sig snabbt till vår liga. Han står ut i luftrummet, är väldigt bra på att täcka boll för att på så vis vänta in sina medspelare och han har ett mycket bra skott. Han ger oss intressanta alternativ för att vi ska kunna nå våra mål den här säsongen."

Raúl Jiménez och hans supporterskap
I röd-vitrandiga kretsar pratas det väldigt mycket om Raúl Jiménez supporterskap och det faktum att han så sent som i slutet av maj firade Real Madrids mål i finalen av UEFA Champions League via sociala medier. Detta har han sedemera tagit bort sedan Atlético-supportrarna skapade en "Twitter-storm" som gick över gränsen för vad som bör och inte bör göras samt sägas. Anledningen till att Raúl Jiménez en gång började hålla på Real Madrid är helt kopplat till hans idol: Hugo Sánchez. Mannen som svek Atlético och skrev på för ärkerivalen under 1980-talet. Raúl Jiménez pappa tog honom till Santiago Bernabéu när han var åtta år gammal för att ta en tur på den anrika arenan, något som slutade med att den nurvarande Atleti-anfallaren blev Madrid-supporter och dessutom klargjorde för sin pappa att han tänker bli som just sin idol. 

Det skall dock sägas att han kommer få det svårt i början eftersom många röd-vitrandiga supportrar inte är särskilt förlåtande, men det finns exempel i dagens upplaga av Atlético som tagit den långa och framförallt svåra vägen till att bli riktigt omtyckta. Vicente Calderón och dess supportrar tål mycket, men inte när en spelare inte ger allt för klubben som han representerar. I Raúl Jiménez fall behöver det dock inte nämnas.