Ännu en Alcántara-broder lämnar Barcelona. Denna gång är det lillebror Rafinha som drar till Italien för att pröva lyckan i Inter.

Den talangfulla brassen har en karriär kantad av skador. De långvariga skadorna har avlöst varandra, vilket naturligtvis har satt sina spår på Rafinhas utvecklingskurva. Under sina tonår hölls han av många högre än sin storebror Thiago och när han debuterade i Barcelonas A-lag som 18-åring 2011 var det många som hoppades på att det var starten på en lång karriär i den katalanska klubben.

Med Xavi, Iniesta och Busquets gjutna på de tre mittfältspositionerna i Barcelona valde dock Rafinha att gå till Celta Vigo på lån säsongen 2013/2014. Utlåning av talanger faller inte alltid väl ut, men för Rafinha visade det sig bli ett smart drag. Under sin säsong i Celta tog brassen stora kliv i sin utveckling och sommaren 2014 kom han tillbaka i Barcelona, redo att kämpa om en plats i startelvan.

Eftersom Luis Enrique, som varit tränare för Celta under Rafinhas lånesejour i den galiciska klubben, precis hade tagit över rodret som Barçatränare kändes det som att det skulle bli brassens år. Så blev det inte riktigt och Rafinha blandade och gav en del under sin första säsong i Barças A-lag. Han gjorde det inte dåligt på något sätt, men man hade förväntat sig lite mer av honom än det han visade på plan.

Rafinha inledde säsongen 2015/2016 betydligt bättre och känslan var att det var nu hans stora genombrott skulle komma. Tidigt under hösten ådrog sig dock brassen en korsbandsskada som höll honom borta från spel ett halvår. Det var starten på ett skadehelvete som fram tills nu har satt käppar i hjulet för Rafinhas utveckling. Knappt två månader efter att han var tillbaka efter korsbandsskadan drogs han med muskelproblem i drygt två månader.

Därefter följde en period med mindre skadebesvär, så någon vidare kontinuerlig speltid blev det aldrig för brassen, även om Luis Enrique använde honom ganska frekvent när han var skadefri. I april 2017 kom nästa bakslag: en menisk i knät var skadad och Rafinha behövde opereras. Fyra månader förväntades han bli borta, men hans rehabilitering gick inte som planerat och under hösten framkom att han behövde opereras igen. Efter drygt åtta månaders skadefrånvaro fick 24-åringen grönt ljus från läkarteamet före årsskiftet.

Nej, Rafinha har sannerligen inte haft någon rolig karriär hittills, men att han har stor talang och potential råder det inget tvivel om. Kan han bara hålla sig skadefri och få regelbunden speltid kan han bli hur bra som helst.

Och det är just sökandet efter regelbunden speltid som får Rafinha att lämna Barcelona för att testa lyckan i Inter. VM står för dörren och Rafinhas förhoppning är att bli uttagen i det brasilianska laget som ska försöka kamma hem guldet i Ryssland i sommar. Hans pappa har bekräftat att Rafinhas enda mål är att spela fotboll och att det är svårt i Barcelona eftersom laget är proppfullt av mittfältare.

Rafinha går nu på lån till Inter resten av säsongen. Den italienska klubben har dessutom en köpoption på 35 miljoner euro plus tre miljoner euro i variabler som de kan aktivera före säsongens slut.

Under sin tid i Barcelonas A-lag har brassen spelat 79 matcher, gjort 11 mål och vunnit 9 titlar.

Nu önskar vi honom stort lycka till i Inter!