Värvningen av Douglas är utan tvekan den märkligaste värvningen Barcelona gjort de senaste åren. Han köptes för tre år sedan från São Paulo och i stort sett ingen utanför Brasilien hade någonsin hört talas om honom.

Under sina två första säsonger i Barcelona spelade han totalt åtta matcher. Förra säsongen var han utlånad till Sporting Gijón och där fick han mer speltid – 21 matcher blev det för Sporting och Douglas mäktade även med att göra tre mål.

Efter säsongen kom han tillbaka till Barcelona, men det stod tidigt klart att Valverde – liksom Luis Enrique före honom – inte räknade med Douglas tjänster. Barcelona har sedan dess letat med ljus och lykta efter en klubb som ville ha brassen och till slut lyckades katalanerna komma överens om en lånedeal med Benfica.

Douglas kommer därmed att spela på lån i Benfica den kommande säsongen och med största sannolikhet återvänder han till Katalonien nästa sommar och hela proceduren med att finna ett lag som vill ha honom börjar igen.

Det är inte första gången Barcelona gör märkliga värvningar av brassar. 2008 värvade klubben Henrique från Palmeiras, som genast lånades ut och spenderade hela sin Barçakarriär utlånad till diverse lag innan hans kontrakt revs sommaren 2012, ett år innan kontraktet skulle gå ut.

2009 värvade Barcelona Keirrison, även han tidigare hemmahörande i Palmeiras. Liksom Henrique skrev Keirrison på ett femårskontrakt och precis som i fallet med Henrique lånades Keirrison ut år efter år, utan att spela någon officiell match för Barcelona. När Keirrisons kontrakt gick ut 2014 gick han gratis till Coritiba.

Douglas skiljer sig något från Henrique och Keirrison då han faktiskt har spelat en dryg handfull officiella matcher för Barça, men i övrigt är värvningen av Douglas precis lika konstig som värvningarna av Henrique och Keirrison.

Nu beger sig Douglas alltså till Benfica för att spendera säsongen på lån där. Brassens kontrakt med Barcelona går ut sommaren 2019 och oavsett vad som händer efter lånet hos Benfica lär vi inte få se honom i en Barçatröja igen.

Vi önskar Douglas lycka till i Benfica.