Diego Simeone valde att göra fem ändringar i startelvan jämfört med veckomatchen mot Rayo Vallecano. Två av inhopparna som gjorde bra ifrån sig då i form av Jackson och Correa fanns nu med från avspark när Clos Gómez blåste igång matchen på Vicente Calderón. Gabi och Filipe Luis som var avstängda mot Rayo var som väntat tillbaka i startelvan, liksom mittbacken Savic som avlastade unge Giménez när han tog plats brevid Godín i mittlåset.

                 Oblak
Juanfran – Savic – Godín – Filipe Luis
         Koke – Gabi – Saúl
   Griezmann – Jackson – Correa


Tidigare under lördagen hade Barcelona bara fått med sig en poäng i det mållösa derbyt mot Espanyol och vid vinst mot Levante skulle Atlético de Madrid kliva förbi upp till första plats. Dock har ju katalanerna en match mindre spelad.


Första halvlek
Hemmalaget börjar matchen piggt och pressar högt upp i planen när tillfälle ges och det är rätt ofta när gästerna gärna vill spela sig upp längs marken från backlinjen. Den första målchansen kommer sedan Saúl stormat fram på vänsterkanten och sett till att laget skaffade sig sin första hörna. Koke slår den mot första stolpen där mittfältskollegan möter med skallen, men bollen i utsidan av burgaveln.

Några minuter senare lyckas Correa precis stoppa ett inkast från att rulla över kortlinjen och istället hittar han in med en snett-innåt-bakåt boll till Jackson som blir lite stillastående, men lyckas skapa sig lite yta för sig själv och får till ett lågt avslut mot närmaste stolpen.Tyvärr för colombianen gör Levantes målvakt Mariño en fin reflexräddning längs med marken och lyskas styra ut bollen till en resultatlös hörna.

Gästerna fortsätter att försöka hålla bollen inom laget men har förtvivlat svårt att komma längre fram i planen än till mittlinjen. Dock gör Oblak gör sitt första ingripande när han plockar ner ett inlägg från gästernas vänsterkant efter tio minuters spel.

Atlético som inledningsvis anfallit mest längs vänsterkanten skiftar provar nu lyckan till höger och där Grizmann blir kapad alldeles utanför straffområdeslinjen till höger och solklar frispark till hemmalaget- Fransmannen för dock för mycket höjd på bollen och den seglar över ribban, surt på ett fint läge...

Efter den inledande kvarten sjunker matchen tempomässigt och Atlético har svårt att hitta öppningar centralt i planen, utan det blir mest anfall längs kanterna. Det kan ju funka om inläggen är riktade mot rätt adress, så är inte fallet och det blir inte någon bättring senare under matchen heller i den detaljen.

Det dröjer nästan 20 minuter innan Levante lyckas ta sig in i offensivt straffområde med bollen under kontroll, dock lyckas det rödvitrandiga försvaret få iväg bollen innan gästerna får iväg ett avslut.

Fem minuter senare vill Correa ha straff sedan han blivit fälld i inne i straffområdet lite till vänster, men domaren Clos Goméz friar. På reprisbilderna ser man att försvararen inte är i närheten av bollen i första läget, men han tar bollen när Correa redan ligger ner...

Hemmalaget låter sig dock inte nedslås av det utan fortsätter att trumma på efter en kortare svacka. Med en knapp halvtimme spelad smäller det till åt varsitt håll, först är det Savic som är framme vid den första stolpen på Kokes vänsterhörna och skarvar bollen upp i ribban och ut igen. Riktigt nära ett ledningsmål för Atleti. Repliken från Levante kommer tämligen omgående sedan Godín inte fått iväg ett inlägg längre än till straffområdeslinjen, där tar Verza ner bollen och fintar samtidigt bort Koke som inte alls är med på noterna. Lagkaptenen tar några steg in mot straffpunkten innan han får till ett hårt avslut som går tätt utanför Oblaks högra stolpe, puh!

Det är några händelserika minuter efter en halvtimmes spel, sedan Griezmann nickskarvat en utspark vidare i djupled till Koke. Mittfältaren fram till vänster och försöker med ett avslut i steget, men de kycklingula försvaret får fram ett ben och avslutet tappar fart och kan plockas upp av målvakten sedan Griezmann inte fått fram en tå på bollen.

Den sista kvarten blir händelsefattig och det enda uppseendeväckande som händer är när Koke bryter ett uppspel på högerkanten med två minuter kvar av halvleken. Bollen studsar fram till Griezmann som kommer helt ren in mot boxen, men lägger bollen i sidled mot Jackson istället för att gå på eget avslut. Chansen rinner ut i sanden sedan passningen missar helt sitt mål då bollen hamnar bakom colombianen och gästerna kan rensa bort bollen.


Andra halvlek
Kort efter att den andra halvan kört igång visar grafiken i rutan att drygt 43000 har tagit sig ner till Vicente Calderón för att se årets första match under 2016.

Den andra halvleken blir inte alls lika underhållande som den första var om man ser till målchanser. För Levante har fått matchen dit de vill och tar varje chans för att dra ner på tempot. Man ser till att laget står på rätt sida och sjunker ner mot eget straffområde när det behövs för att skära av ytorna för hemmalaget.

Det dröjer nästa tio minuter av den andra halvleken innan Atlético lyckas skapa en målchans värd nämnet. Chansen uppstår sedan Jackson bröstat ner en långboll mot Koke som kommer farande centralt i planen. Mittfältaren bröstar med sig bollen i steget och drar till på halvvolley från halvmånen utanför boxen upp i underkanten av ribban och ut igen... Där var Atlético de Madrid bara någon ynka centimeter från att ta ledningen i matchen.

Efter detta tappar Atlético sin kontroll över matchen när Simeone börjar byta ut spelare. Först får Correa lämna planen till förmån för Vietto och kort därefter går Koke av och ersätts av Carrasco. Det blir en alltför obalanserad uppställning med så många offensiva spelare inne på planen och där de båda inhopparna inte kommer till sin rätt riktigt.

Levante börjar känna vittring på en poängstöld, när man lyfter upp spelet och börjar hota på offensiv planhalva. Först kommer man fram längs sin högerkant sedan Atléticos försvar är utspritt och oorganiserat. Men som tur var är Juanfran på rätt plats i rätt tillfälle och kan bryta inspelet från högerkanten. Kort därefter är det Savic som agerar räddande ängel när han blockerar ett skottförsök inne i boxen till en resultatlös hörna.

Simeone känner att han måste göra något åt mittfältet som helt tappade kontrollen när Koke klev av. Med 20 minuter kvar att spela får Jackson lämna planen och Thomas ersätter honom, när Griezmann åter kan hålla till högre upp i planen och inhopparen från Ghana ger lite tyngd åt hemmalagets mittfält.

Fem minuter senare tar sig gästernas inhoppare Rubén Garcia fram mot straffområdet och får till ett hyfsat avslut från distans som Oblak räddar utan några större besvär.

Klockan tickar på och hemmapubliken börjar bli allt mer otåliga när Atlético inte får utdelning mot jumbon. Men precis som i onsdags är det inhopparen Thomas Partey som bryter mönstret och agerar på egen hand. Först väggspelar han sig fram med hjälp av Gabi centralt i planen, innan han tar en löpning diagonalt och dribblar/springer in i straffområdet. Ghanen tar sig förbi tre passiva Levanteförsvare och kommer till avslut som inte ser allt för märkvärdigt ut. Målvakten Mariño får en hand på bollen men lyckas inte stoppa den från att rulla in sakta in i mål. Goooooooooooooooooooooool, med nio minuter kvar att spela har Atlético de Madrid tagit ledningen och publiken är i minst sagt extas. Thomas Partey gör sitt första mål i ligaspelet och kliver fram som inhoppare för andra matchen på raken och bryter dödläget.

Återstoden av matchen kan Atlético de Madrid spela av utan att Levante är nära att få dit en kvittering. Gästerna har inte ens ett avslut mot mål, trots att Clos Gómez lägger till fyra minuters extra speltid!

Med Barcelonas oväntade poängtapp tidigare under eftermiddagen kliver Atlético de Madrid upp i serieledning av Liga BBVA! Undrar om det blir någon notis om det i svensk media?

Matchfakta

1-0 81' Thomas


Avslut (på mål): 16 (2) – 9 (1)
Frisparkar: 12 – 14
Tacklingar: 33 - 19
Hörnor: 13 – 1
Offside: 5 – 0
Bollinnehav: 56% - 44%
Gula kort: 0 – 4