Bortamatch på Mestalla, en plats där Athletic inte har för vana att vinna och inte gör det ikväll heller.
Athletics startelva är exakt som föraviserats vilket gör att Castillos vikariat på vänsterbacken går ut och mittfältare Iñigo Perez spelar där. En tidigare ganska dålig idé som inte är speciellt lyckad i kväll heller.
 
Athletic inleder uselt och Valencia riktig bra vilket gör att det mer eller mindre är spel mot ett mål i början och att man a sitter och väntar på 1-0 till hemmalaget. Då, utifrån nästan ingenting alls dyker Aduriz upp som gubben i lådan och sätter 0-1,  i den nittonde minuten och Mestalla blir om möjligt ännu tystare än tidigare under den här till en början ganska avslagna match mellan två lag ur form och med bedrövligt passningsspel.  Athletic spelar upp sig lite men det tar bara till den 26:e minuten då Ekiza får bollen på handen vid ett Valenciainlägg. Straff och gult inget att säga om det, såna är reglerarna. Eftersom Iraizoz är en av världens sämsta målvakter på att ta straffar så är det inga problem för en vilt målsumpande Soldado att rulla in bollen i mål  till 1-1 och det är verkligen inte orättvist i det läget.
 
Det som däremot känns lite orättvist är att en Valenciaspelare får bollen på handen mycket tydligare i en liknande situation så väljer domaren att fria, men vad sjutton det är ju Spanien och det jämnar nog ut sig tänker man och det gör man ännu mer när Aduriz sätter 2-1 som är följden av en strålande Muniainpassning.  Under halvleken har dessutom Jonas en nära döden upplevelse efter att ha blivit nuddad av Amorebieta och Soldado hinner med att springa in i Gorka efter att denne spelat ifrån sig bollen, men vad sjutton Amorebieta är ju inte världens trevligaste spel och domaren verkar ju inte gödsla med korten direkt.
 
I andra halvlek kliver Valencia in med pondus medan Athletic är plottriga och räddhågsna och precis som i första blir man överkörd i början. Det enda som egentligen är posivit är en kontring där Ander blir helt nermejad av Barragan som får gult och Iker tyvärr lyckas skada sig i en påföljande duell vilket leder till ett byte med Ibai.  Valencia kommer under den här perioden inte fram något vidare men det ska ändra sig. I den 68:e minuten får Ander en snedtändning efter en situation på mittplan och sparkar en valenciaspelare över hälen efter avblåsning. Rami springer över halva planen och tar strypgrepp på Ander och den naturliga påföljden av detta kaos är att enbart visa ut Ander direkt. Med 10 man och sina två kreatörer borta samt mot ett lag som är lite mindre dåliga för dagen är allt som kan kallas match borta. Valencia kör över Athletic och att det dröjer ända till den 88:e och 90:e matchminuten innan Valencia vänder känns mest som en akademisk fråga.
 
Sammantaget om domarinsatsen så vill jag säga att isolerat var inte dom stora besluten som gick emot Athleticspelarna felaktiga, däremot leder ju såklart inkonsekvensen till ganska stora följder.
 
Sammanfattningsvis, uselt spel, olika regelböcker för olika lag och en Aritz Aduriz i fortsatt storform är orsaken till kvällens 3-2 resultat