Inför matchen skall noteras att Málaga vilade tre viktiga spelare inför Champions League-spel i veckan och i Athletic fick inte - efter förra helgens tavlor – Iraizoz förtroendet att vakta målet utan det blev Raul Férnandez som fick ansvara för att stoppa bollarna från att hamna i nätet.

Gurpegi fick starta bredvid Laporte i mittlåset eftersom förstavalet Ekiza fortfarande är skadad. Annars var det en väntad uppställning. Muniain saknades pga skada och Ibai Gómez tog hans plats på vänsterflanken.

Willy, Weligton, Lugano, Camacho, Saviola 58 ', J.Baptista 58 ', Lucas Piazon 81 ', Portillo, S.Sánchez,  Isco, Antunes, Santa Cruz 58 ', Toulalan 58 ', Joaquin 81 '

Raul, Iraola, Gurpegi 27 ', Laporte, Aurtenetxe, Iturraspe, Ander Herrera, De Marcos 64 ', Susaeta, Aduriz, Ibai, San Jose 27 ', Llorente 64 '

Athletic hade första chanson I första anfallet men sen var det Málaga som satte press och förde spelet och kunde i 18:e minuten sätta 1-0 genom Saviola. Efter det så tillåts Athletic att hålla i spelet medan hemmalaget ägnade sig åt att försvara ledningen och ta vara på vad Athletic kan tänkas bjuda på.

Athletic skapar ett par lägen i första halvlek men antingen är det offsidespringande rödvita spelare eller så är det uddlöshet och Willy som lägger vantarna på bollen. Andra halvlek fortsätter i samma stuk, med Athletic som försöker få hål på Willy Caballero i Málaga-målet men när till och med Adurizzz har förmågan att sätta dit bollarna så är det inte mycket som hotar framåt.

Ibai Gómez har två riktigt bra lägen i andra halvlek men det vill sig inte. Llorente byts in och det skapas bitvis lite tryck mot Málagas straffområde men det springs mer offside och inga riktigt farliga kvitteringchanser uppstår i slutet. Málaga kan ganska komfortabelt ta med sig alla tre poäng utan att ta ut sig nämnvärt.

Vi har sett det förut – Athletic för spelar bra och har mycket boll och ett par ordentligt bra chanser att både ta ledningen och sen även kunna kvittera men det vill sig inte. Det är precis vad som händer när motståndarna tar ledingen och stänger till då är det stört omöjligt att kvittera om man inte sätter sina lägen och det är ett väldigt genomgående tema under denna säsong.

Det hjälper inte att man spelar bra och kommer till lägen. Det gäller att göra mål på de chanser man får också. Athletics valpiga offensiv straffar sig då man inte lyckas få till ett ledningsmål. Det är givetvis en ideologisk utgångspunkt av Bielsa som ligger till grund för hans sätt att spela fotboll – att anfalla och satsa på att göra första målet istället för att ligga på försvar och kontra.

För att den här sortens spel ska kunna fungera så måste effektiveten i anfallsspelet vara högre än de antal misstag man gör bakåt. Denna effektivitet måste vara högre ju bättre anfallsspelare man möter i motståndarlaget.

Den här säsongen har präglats av ineffektivitet framåt och slarv bakåt. Så länge Bielsa är tränare så är det anfallsspelet som måste förbättras. Att spelare som De Marcos, Muniain och Susaeta sätter sina lägen som de ändå hamnar i flera gånger per match. Raul gjorde en bra insats i målet och det lutar åt att han får nytt förtroende nästa match. Vi får se vad det betyder för spelet. Det finns fortsatt saker att jobba på med andra ord. Främsta målet är att hålla sig kvar och inte ramla ur.