Neymar da Silva Santos Júnior, som fyllde 21 år i februari har länge varit föremål för världens största klubbar. Det har dock varit relativt klart att spelaren själv hela tiden haft siktet inställt på att spela i den vackraste av tröjor, även om andra klubbar, och presidenter, gjort vad de kunnat för att sätta käppar i hjulen i dialogen mellan Santos och Barcelona.

Ikväll mötte, enligt säkra källor, Barcelonas förhandlingstrojka med Raúl Sanllehi i spetsen Santos ledning för att tillsammans med den investmentgrupp som deläger Neymar kommma överens om en uppgörelse. Brasilianska ESPN rapporterar att förhandlingarna gått bra, och att en överenskommelse är nådd.
Samma källa uppger att man inte kommer göra affären officiell förrän ligaspelet och regionfinalen spelats klart på söndag. Förhandlingarna pågår fortfarande.

Några summor är inte bekräftade, men det talas om en total övergångssumma på cirka €50 miljoner där en stor del ska gå till spelaren själv enligt en tidigare uppgörelse.

17 maj

Det har kommit uppgifter om att Neymars pappa, och tillika agent, inte är nöjd med allt i förhandlingarna.
Klubben vill dock först lösa den personliga delen av kontraktet gällande spelaren själv.
Nytt möte sker i eftermiddag. Allt detta enligt [sport]

18 maj

Enligt ESPN bekräftar Neymars pappa att Santos vill sälja spelaren, och att han nu kommer ta ställning till erbjudandet som ligger på bordet.
Enligt uppgifter från brasiliansk media skiljer det inte mycket mellan de olika partarna, och samtidigt skriver katalanska tidningar att inga andra klubbar är involverade i någon budgivning. Inga nya summor har nämnts i sammanhanget, men det ryktas om att Neymar kommer skriva på ett 5-årskontrakt värt cirka €7 miljoner per säsong.

19 maj

Att både Santos, Barcelona och investmentgrupperna är överens om att Neymar ska byta klubbadress i sommar är klart.
Nu återstår "bara" för parterna att komma överens om pengarna, vem som ska ha vad och hur mycket.
Katalanska Sport skriver idag att Barcelona erbjudit Santos och investmentgruppen €20 miljoner vardera, men att inte alla klubbens ledamöter är övertygade att acceptera den summan. Utköpsklausulen ligger visserligen på €65 miljoner, men enligt presidenten Odilio kan inte den summan ses som en referenspunkt ,ed tanke på att spelaren bara är månader från att själv börja få förhandla med andra klubbar vilket skulle lämna Santos helt utan pengar.
Med andra ord bör det inte sklija mycket mellan vad Barcelona vill ge, och vad Santos vill ha. Läs gärna mer om brassen något snåriga kontrakt här; http://www.svenskafans.com/varlden/neymar-och-varfor-ar-ryktena-sanna-479203.aspx

Ikväll klockan 21.00, samtidigt som Barcelona spelar mot Valladolid, går det andra och sista finalmötet i de regionala mästerskapen av stapeln.
Då möts just Santos och Corinthians, och det kan mycket väl vara Neymars sista match hemma på Vila Belmiro.
Räkna med fler spekulationer och rykten när matchen är över.

20 maj

Enligt brasilianska ESPN kommer ett nytt möte att hållas i Sao Paulo under måndagen.
Källor menar att Barcelona under förra mötet erbjöd Santos cirka €17,5 miljoner, vilket 9 av 11 ledamöter gick med på.
För att få alla med på affären behöver Barcelona höja budet med uppskattningsvis €4-5 miljoner, dvs till en tredjedel av den utköpsklausul (€65 miljoner) Neymar fick när han skrev under sitt senaste kontrakt 2010.
Detta skulle i så fall innebära att Santos, som äger 55% av spelaren, får €22 miljoner, medan övriga ägarna får dela på cirka €21 miljoner.
Sammanlagt skulle detta ge ett värde på cirka €43 miljoner, vilket är i trakterna av vad som tidigare under säsongen spekulerats i.
Utöver detta kan så klart diverse klausuler utgå om Barcelona vinner exempelvis Champions League etc.
Vidare gör samma källa gällande att en eventuell affär kan offentilgöras redan på onsdag. 22 maj.

22 maj

Katalanska Sport skriver idag att allt är klappat och klart att Neymar officiellt kommer presenteras som Barcelonaspelare senare idag eller i alla fall under veckan.
Samma källa nämner uppgifter på en årslön om €8 miljoner, vilket skulle göra brassen till en av de bäst betalda spelarna i klubben.
Några övergångssummor nämns inte i sammanhanget, men det har tidigare talats om cirka €20 miljoner för den 55%-iga del som Santos innehar.
Detta skulle i så fall innebära att den totala summan hamnar på omkring €36 miljoner - om nu investbolagen har en jämförbar fördelningsnyckel.

Senare på kvällen har motstridiga uppgifter kommit gällande det som [Sport] rapporterade ovan.
Mundo Deportivo skriver nämligen att medan investmentgrupperna accepterat Barcelonas bud, är det nu Santos som i stället inte är nöjda och kräver mer än de €20 miljoner som Rosell o CO budat.

Det är självklart svårt att avgöra vem som har rätt med tanke på att det alltid förekommer vilseledande manövrar och rökridåer rån alla parter, allt för att sätta press på varandra. Till detta kommer så klart nyhetsvärdet i att från medias sida hitta nya infallsvinklar för att sälja fler lösnummer eller reklam på internet.

Spelaren själv verkar i alla fall ta allt med ro och har jämt och ständigt ett leende på läpparna när hans framtid kommer på tal.
Som vanligt hänvisar han till sin pappa och tillika agent. Nästa, och kanske sista, match för Neymar är på söndag när hans Santos tar emot Flamengo.
Bataljen mellan Sao Paulo- och Rio-klubben visas direkt på TV4 Sport Xtra med start klockan 21.00.

23 maj

Först lite rättelser.
Det som tidigare rapporterats ovan när det gäller transfersumman har visat sig vara fel.
Den summa på €17,5-20 miljoner gällande Santos 55%-iga del är den TOTALA summan - alltså 100% av hela affären, investmentgrupperna inkluderade.

Nu.
[terra] uppger att det nu är Neymars pappa och tillika agent som har satt käppar i hjulen för affären och krävt ytterligare €5 miljoner för att acceptera en övrgång.
Barcelona har därför kommit med ett nytt bud, det tredje i raden, som ska vara i paritet med vad alla parter kräver.
Inget svar har i skrivande stund kommit, men lär enligt uppgifter inte dröja särskilt länge.

24 maj

Madridbaserade AS skriver idag att Santos förkastat ett bud på €22 miljoner, och att Barcelona återkommit med ett bud på €25 miljoner.
Presidenten i Santos, Odilio medger att de ananlyserat det första budet, men valt att inte acceptera.
Förhandlaren, Raúl Sanllehi, rapporteras ha återvänt till Spanien redan igår, vilket kan tolkas som att det inte kommer fler bud nu.
Katalanska Mundo Deportivo tillbakavisar dock uppgifterna om att Sanllehi återvänt och skriver att förhandlaren fortfarande är kvar i Sao Paulo och hoppas slutföra affären.

Neymars pappa bekräftade igår att Santos är väldigt motvilliga till att sälja Neymar trots att kontraktet snart löper ut och klubben riskerar att inte få några pengar för honom.
Detta är garanterat inget som övriga delägare egentligen vill se hända, då de endast är intresserade av att casha in, snarare än att titta på det sportsliga.
Kanske kommer de av denna anledning att sätta press på Santos att sälja (Reds anmärkning).

Brasilianska Estadao rapporterar att om ingen överenskommelse nås kommer Barcelona och Neymar skriva ett förhandskontrakt i januari, och spelaren kommer sedan att anlända till Katalonien på fri transfer efter VM i Rio.

Vi tar Silly Season till nya(?) nivåer och uppdaterar dagens rykten för andra gången...
Nu rapporteras det från både spansk och brasiliansk media att det är DIS, investmentbolaget som äger 40% av rättigheterna till Neymar, som är det sista hindret i affären. Bolagets VD har tidigare pratat om ett pris på €30 miljoner är vad de tycker är rimligt sett till vad de investerat. Summan är dock en bit ifrån de €22-25 miljoner som de senaste uppgifterna gör gällande att Barcelona erbjudit. Räkna med en ny uppdatering igen inom kort. Om ni orkar vill säga.

25 maj

Sent inatt svensk tid lämnade parterna mötet på Santos anläggning. Den brasilianska klubbens president gjorde då ett uttalande om att Santos accepterat Barcelonas bud på uppskattningsvis €25 miljoner + intäkterna från två vänskapsmatcher framöver lagen emellan. Det är nu upp till Neymar att komma överens med Barcelona som rapporteras ge spelaren ett 5-årskontrakt värt €7 miljoner per år.

MEN! Det finns en annan klubb som också lagt ett bud som Santos accepterat...
Real Madrid har enligt uppgift erbjudit Santos utköpsklausulen på €65 miljoner (andra uppgifter säger att man erbjudit €35 miljoner) samt en årslön på €11 miljoner till Neymar själv.

Både agenten och spelaren själv meddelade att de är jätteglada att en överneskommelse är nådd, och att de nu ska åka hem och fundera över de båda erbjudande som de spanska giganterna har lagt fram. "Det kan ta fem minuter, en halvtimme eller tre dagar" - säger Neymar. som lämnade sitt kontor runt 23.00 lokal tid.

Så - blir det Real eller Barcelona? Det finns redan ett "gentlemannaavtal" mellan Barça och Neymar, så troligtvis ska det inte vara något snack. Enligt spanska medier tror inte heller huvudstadsklubbens representanter riktigt på möjligheten att sno åt sig spelaren. Även om det skiljer sig en hel del mellan lönekontrakten, €4 miljoner, så finns det en annan faktor som gör erbjudandena likvärdiga, nämligen att Real normalt tar 50% av spelarnas intäkter från reklam. Och just reklam är något som Neymar tjänar mycket på, vilket gör att han troligtvis inte rent ekonomiskt skulle tjäna på att gå till rivalen.


Utifrån kommentarer under eftermiddagen från bland annat Jorge Ribeiro, Neymars agent, tyder allt på att spelaren nu fattat beslut om sin nya klubbadress.
Agenten säger bland annat "om jag hade en son, skulle min vilja vara att han spelade för Real Madrid... men Neymar är min klient och jag måste agera efter vad som är bäst för honom". Madridbaserade Marca skriver på sin internetupplaga att Barcelona dragit det längsta strået och verkar bergäskra på sin rubriksättning.

I morgon spelas match mellan Santos och Flamengo, och brasiliansk media säger att Neymar, av respelt för fansen, vill vänta med ett officiellt uttalande till efter matchen. Andra källor, bland annat spanska, gör gällande att Barcelona vill göra transfern officiell efter matchen mot Espanyol i morgon. Den matchen slutar en timme innan Neymars match är slut, och det är inte helt omöjligt att man försöker samordna dessa båda uttalande på något sätt (reds anmärkning).


Mer info kommer senare, artikeln uppdateras löpande.