Så var det då dags för en av årets höjdpunkter på den rödvita kalendern. Den 102:a matchen mot antagonisterna från Madrid hemma i borgen San Mamés. Dessutom den sista någonsin mot Real hemma på den historiska arenan, den motståndare som besökt San Mamés flest gånger.  Räkna med att det kommer att bli enormt tryck ikväll och räkna med att det inte är läge att åka ner till Bilbao ikväll och predika att idrott och politik inte hör ihop.
 
Det är två lag som mötts som haft lite av en misslyckad säsong i ligan. Men när Athletic har gjort en riktig crash and burn av sin säsong så har Real genom professionalism och kvalitet lyckats ta sig till en respektabel tabellposition och samtidigt göra en mycket bra Champions League säsong.
 
Det här skulle, för Athletic, kunna vara en sån där match som räddar en bedrövlig säsong. En seger mot Real skulle återupprätta heder och dessutom utöka avståndet till nedflyttningsstrecket. Det sista känns faktiskt som det viktigaste just nu eftersom man faktiskt inte alls befinner sig på säker mark i tabellen. Det här skulle också kunna vara ett perfekt sådant tillfälle för Athletic då Mourinho säkerligen inte kommer att starta med sin starkaste elva.
 
Problemet är att jag inte ser att det kommer att hända. Mourinho har under sin tid i Madrid varit mästare på att lura fram överentusiastiska basker och låtit matcherna få en chimär av rödvit dominans under perioder för att sedan straffa motståndet riktigt hårt. Om Athletic istället skulle lämna över bollen och låta Madrid föra spelet så kommer en virrig och långsam backlinje från Bilbao belastas hårt och till slut tvingas ge upp.
 
På grund av avstängningar på De Marcos, Aduriz, Gurpegui och Laporte har Bielsa tagit ut följande trupp:
 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, San José, Iturraspe, Llorente, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Isma López, Muniain, Ander Herrera, Castillo, Ekiza, Ramalho, Aketxe och Morán.
 
Det borde betyda en startelva med Iraizoz i mål, Iraola på högerbacken, Ekiza och San José(mest för att det inte finns några andra alternativ) i mitten och Aurtenetxe tillbaks på vänsterbacken. På mittfältet tar Ander hand om mitten tillsammans med Iturraspe. Flankerna besätts av Susaeta till höger och Ibai till vänster. Som offensiv spets i fri roll får vi förmodligen se antingen Muniain eller Isma Lopéz, den ena ur form den andra har fortfarande kvar att bevisa att han kan leverera på den här nivån. På topp kommer nästan garanterat den ständigt utbuade Fernando Llorente spela.
 
Enligt det senaste snacket kommer inte Iraola att kunna starta på grund av sin muskelskada vilket innebär att Jonas Ramalho tar högerbacksplatsen. Det innebär i sin tur förmodligen också att Llorente kommer att ta kaptensbindeln, en mycket märklig säsong det här.
 
Dagens bänk ser ut som ett enda stort alibi. Raúl är målis, Toquero har knappt fått spela i år och är inte alls Bielsas kopp te, Castillo gick från startspelare till frysbox och är inte med på kartan, Isma López vet vi inte alls hur mycket han kan bidra med och i övrigt blir det alltså förmodligen en skadad Iraola och de två Athletic B mittfältarna Aketxe och Morán på bänken. De två senare fick sina A-truppsnummer i veckan.
 
Real Madrid har mönstrat följande trupp av idel klasspelare:
Diego López, Casillas, Adán, Varane, Pepe, Ramos, Coentrão, Carvalho, Marcelo, Albiol, Nacho, Khedira, Xabi Alonso, Modric, Callejón, Di María, Ronaldo, Benzema, Higuaín och Morata .
 
Hur Mourinho ska spela sina kort vet väl bara han själv och en av dom mest intressanta frågorna här är väl om Casillas ska få starta den sista matchen på arenan där han gjorde sin A-lagsdebut.
 
Det är med en känsla av en promenad mot sin egen avrättning som man låter eftermiddagen gå mot kväll och såtillvida inte alla i Athletic lyckas lyfta sig i håret, San José lyckas upprätthålla koncentrationen en hel match och Llorente till slut lyckas göra mål den här säsongen så kommer den känslan att besannas. Det viktiga här kommer snarare att vara att Ander och Iker lyckas hålla känslorna i styr och se till att vara tillgängliga inför nästa veckas mycket viktiga bortamatch mot ett Depor storform.
 
Det sägs att det sista som överger människan är hoppet men just nu känns den där strimman mycket tunn. Låt oss dock hoppas på en riktigt ösig tillställning i den sista matchen på San Mamés mot våra stora antagonister från Madrid och på att vi kan gå från matchen med högburna huvuden.
 
Aupa Athletic!