I fredags morse begav sig den forna presidentkandidaten Agustí Benedito till Barcelonas kontor för att officiellt begära de blanketter som klubben ska tillhandahålla i händelse av en misstroendeförklaring. Klubben har fem dagar på sig att förse Benedito men rätt blanketter, men var snabba och gav honom de blanketter han begärde redan under fredagseftermiddagen.

Därmed inleds det första steget i misstroendeförklaringen, vilket handlar om att Benedito måste samla in 15 procent av klubbmedlemmarnas signaturer för att kunna ta ärendet vidare till en faktisk omröstning av ledningens framtid. Tidigare krävdes bara fem procent av medlemmarnas signaturer för att få till en sådan omröstning, vilket Joan Laporta fick erfara när Sandro Rosell väckte ett misstroendevotum mot honom 2008. Samma Sandro Rosell ändrade detta till 15 procent när han tillträdde som president 2010. Han visste väl vad som skulle kunna tänkas komma i framtiden för honom och hans lakejer.

För att avgöra hur många signaturer Benedito behöver utgår man från det antal röstberättigade medlemmar klubben hade när han officiellt begärde blanketterna från klubben, alltså i fredags. Barcelona har i ett uttalande på sin hemsida klargjort att klubben vid det tillfället hade 110 648 röstberättigade medlemmar. Det innebär att Benedito behöver ha fått signaturer av 16 570 av dessa medlemmar för att kunna ta misstroendeförklaringen till steg två, som är själva misstroendevotumet, där medlemmarna röstar om huruvida ledningen ska avsättas eller inte.

Från dagen efter att Benedito får blanketterna han behöver, vilket han alltså fick redan i fredags, har han 14 arbetsdagar på sig att samla ihop de signaturer han behöver. Enligt klubben är det 14 arbetsdagar med start i går lördag, det vill säga till 19 september. På den punkten är dock inte Barcelona och Benedito överens då Benedito hävdar att han har betydligt längre tid än så på sig, ända till 2 oktober. Hur kommer det sig?

Jo, Benedito håller inte med Barças nuvarande vicepresident, Jordi Cardoner, som räknar lördagar som arbetsdagar, vilket inte Benedito gör. Eftersom klubben enligt stadgarna har fem arbetsdagar på sig att tillhandahålla blanketterna anser Benedito att fristen på 14 dagar inte börjar gälla förrän efter att de fem arbetsdagarna har gått.

Benedito och de som står bakom honom menar alltså att de fem arbetsdagarna ska gå först, det vill säga till den 8 september, innan nedräkningen av de 14 dagarna ska börja. Detta trots att de redan har fått blanketterna de behöver. I och med 8 september är en fredag och lördag och söndag inte är arbetsdagar, anser alltså Benedito att första dagen av de 14 dagarna han har på sig är 12 september. Därmed menar han att han har till 2 oktober på sig att samla in de underskrifter han behöver. Enligt klubben har han dock bara till 19 september på sig. Snurrigt? Ja, lite. I dagsläget verkar det oklart vad som faktiskt gäller och vilken av parterna som räknar rätt.

Om man räknar på Beneditos vis skulle det innebära att Barcelona spelar fyra matcher på Camp Nou under tiden som han kan samla underskrifter: mot Espanyol, Juventus, Eibar och Las Palmas. Det ger Benedito många möjligheter att samla in underskrifter då många av medlemmarna är samlade på Camp Nou för att se Barça spela.

När Benedito lämnade Barcelonas faciliteter i måndags sa han:

– Den här ledningen har gjort ett häpnadsväckande dåligt jobb. Bartomeu borde avgå, han är utom all kontroll. Vi står inför en väldigt allvarlig institutionell kris och vi måste agera. Det är en stor utmaning för oss att samla ihop de underskrifter vi behöver, men jag tror att vi kan klara det. Jag är säker på att det för tillfället finns 20 000, 30 000, 40 000 eller 50 000 medlemmar som håller med mig om att den enda vägen ut ur den här fruktansvärda situationen är att ledningen avgår.

I en intervju med den spanska nyhetsagenturen EFE sa Benedito:

– När det gäller den sportsliga planeringen har den här sommaren varit katastrofal. Som jag har sagt tidigare, Bartomeu har tappat kontrollen, han är utom kontroll. På grund av sommarens händelser vad gäller att förstärka laget och att Barcelona förlorade Neymar har stödet för mig och misstroendeförklaringen ökat.

– Det är flera andra faktorer som påverkar klubben negativt, men det är otvivelaktigt så att den usla sportsliga policyn och planeringen som ledningen står för skadar klubben.

– Jag har observerat ledningen och jag kan se att de är nervösa. Jag tror att de är medvetna om att misstroendeförklaringen kommer att gå igenom. Medlemmarna kommer att rösta för att ledningen ska avgå. Jag utesluter inte att ledningen avgår självmant innan misstroendevotumet ens börjar.

Men det är inte bara av sportsliga anledningar som Benedito väcker misstroendeförklaringen mot ledningen. Förra sommaren kriminaliserade Bartomeu klubben för att rädda sitt eget och Sandro Rosell skinn i samband med skattefifflet när Neymar värvades. För att undvika fängelse såg Bartomeu till att det blev klubben som fick ta smällen; klubben blev därmed skyldig till skattefifflet och fick betala böter på 5,5 miljoner euro.

Sandro Rosell klarade sig dock inte undan fängelse särskilt länge då han i våras greps som en av flera misstänkta i en omfattande penningtvättshärva. Rosell är dömd till fängelse och trots att han vid flera tillfällen har överklagat har det spanska rättsväsendet avslagit hans begäran. Benedito tror att härvan kring Rosell också kan ha anknytning till Bartomeu, Qatar och i förlängningen också Barcelona.

Barcelona har uttalat sig kring misstroendeförklaringen och vicepresident Jordi Cardoner sa såhär om saken:

– Agustí Benedito kommer senare i eftermiddag få 33 140 exemplar av de blanketter han har begärt för att försöka samla ihop de 16 570 signaturer han behöver för att fortsätta misstroendeförklaringen.

– Vi är en demokratisk klubb och det gläder mig att medlemmar, som äger den här klubben, kan vidta åtgärder som denna.

– Med det sagt känner vi att detta inte är rätt tillfälle för en misstroendeförklaring. Vi anser att en sådan här åtgärd skulle vara mer lämpad om den hölls i slutet av säsongen. Först då kan man göra en full bedömning av både de sportsliga aspekterna och ledningens arbete. En misstroendeförklaring borde inte startas när säsongen redan har börjat.

Till Barçaledningens förtret är alltså första steget i misstroendeförklaringen igång och nu är det upp till medlemmarna att avgöra Bartomeu och hans juntas öde. Om Benedito lyckas samla ihop tillräckligt många signaturer måste Barcelona organisera en omröstning, som kan sluta med att hela ledningen automatiskt avsätts, vilket skulle leda till ett nytt presidentval. För att det ska ske behöver 66,6 procent av de medlemmar som röstar i omröstningen rösta emot ledningen.

Låt oss nu hoppas att detta går vägen och att Bartomeu och varenda människa i hans genomruttna ledning drar så långt bort från Barcelona och Katalonien som möjligt.Källor: fcbarcelona.com, sport.es, espnfc.com