Första halvlek:

Luis Enrique valde att vila Yoel Rodríguez, Borja Oubiña och Charles. Noterbart var även att B-lagsspelarna Rubén Blanco och Javi Rey satt på bänken. Startelvan såg ut såhär:

Sergio Álvarez,
Hugo Mallo, David Costas, Gustavo Cabral, Jonny Castro,
Álex López, Rafinha, Michael Krohn-Delhi,
Fabián Orellana, Santi Mina, Nolito.

Athletic Bilbao kom till spel med stark elva som bland annat innehöll Iker Munain, Ander Herrera och Markel Susaeta. Det var hemmalaget som sparkade igång matchen på Balaídos och Copa del Rey var igång. Celta Vigo inledde cupspelet med en långboll som inte ledde till någonting.

Under de första minuterna turades lagen om att ha bollinnehavet. Athletic Bilbao pressade Celta Vigo högt upp i planen, men inte lika intensivt som man har gjort i andra matcher. Nolito försökte med några dribblingar för hemmalaget men misslyckades och blev av med bollen.

Matchens första farliga chans fick Iker Munain när han sköt efter ett inlägg. Men spanjorens skott gick utanför. Det fortsatte att vara jämnt och inget av lagen styrde spelet, Celta Vigo satsade en del på kontringar men hade svårt att skapa något framåt. Santi Mina blev lätt omhändertagen av bortalagets försvar.

I den 19:e minuten satte Munain fart i en kontring som slutade med ett bra läge för Ander Herrera vars skott räddades av Álvarez som även tog hand om returen.
Några minuter senare provade Fabián Orellana med ett skott från strax utanför straffområdet men även det gick utanför. Det var Celta Vigos första skott i matchen.

Efter en dryg halvtimme tog bortalaget över mer av spelet och det gav resultat i den 37:e minuten. San José fick ett kanonläge efter en frispark, där Celta Vigo misslyckats med en offsidefälla, men backen sköt utanför. Munain fortsatte att vara ett orosmoment och de himmelsblåa fick mest försvara sig.

Sedan från nästan ingenting och bra förarbete av Nolito kom Santi Mina fri men den unge anfallaren fick inte till avslutet. 17-åringen är för tam i avsluten och man förstår varför klubbledningen är intresserade av att låna in en anfallare i januari. Det blev inga mål i den första halvleken som var jämn men Athletic Bilbao skapade de bästa chanserna.

Andra halvlek:

Den andra halvleken inleddes på samma sätt som den första. Spelet var jämnt och lagen turades om att ha bollen. Ju mer tiden gick, desto mer intresserade blev Celta Vigo av att gå framåt för att göra mål och få med sig ett bra resultat till returmötet.

Celta Vigos anfall gick snabbare och ytterbackarna fyllde på bättre. I den 54:e minuten gjorde Rafinha det bra och tog sin i straffområdet, men en motståndare bröt precis innan han skulle skjuta. De himmelsblåa hade fortsatt svårt att skapa något riktigt farligt läge.

Hemmalaget fick lite tryck framåt och jagade ett ledningsmål. Det öppnade upp ytor på andra sidan och Munain fick två bra chanser, ett avslut räddades medan det andra gick utanför. Spelet blev mer öppet och underhållande.

Strax efter det nådde Santi Mina högst på en hörna och nickade hårt mot mål. Men Iago Herrerín stod för en bra reflexräddning och Celta Vigo fick jaga vidare efter ett mål. För att få det byttes Levy Madinda in i den 68:e minuten istället för Rafinha som sprungit mycket.

I den 71:a minuten slarvade Athletic Bilbaos backlinje och bollen hamnade mellan Herrerín och Santi Mina som sprang i djupled. Målvakten kom ut men fick inte tag på bollen och anfallaren kunde skjuta in den i öppet mål. 1-0 och Celta Vigo offensiv hade gett effekt.

När knappt 13 minuter återstod byttes Mario Bermejo in för första gången sedan hans svåra knäskada. Publiken jublade och Luis Enrique ville nog ha in en stor spelare som laget kunde lyfta långt mot i slutet. Under matchens sista minuter tog Celta Vigo det lugnare och backade hem lite.

Aduriz sköt ett farligt skott men Álvarez klarade. Det blev lite oroligt i Celta Vigos backlinje på tilläggstid men de himmelsblåa höll undan och vann med 1-0.  

Sammanfattning:

Första halvlek var jämn men Athletic Bilbao skapade de farligaste chanserna och Sergio Álvarez stod för några bra räddningar. I den andra halvleken tog Celta Vigo över mer och jagade ett ledningsmål. Det gav utdelningen när Santi Mina utnyttjade ett misstag och sköt in 1-0.

Det resultatet stod sig och Celta Vigo är nog nöjda med sin insats. Men det blir ett svårt returmöte den 19 december. Athletic Bilbao är väldigt starka hemma och de himmelsblåa måste spela minst lika bra för att inte åka ur Copa del Rey

Santi Mina löper bra och gjorde ett mål i matchen, men han behöver tuffa till sig och förbättra sina avslut. Athletic Bilbaos backlinje hade för det mesta ganska bra koll på anfallaren och man undrar lite varför David Rodríguez får så lite speltid.

Sergio Álvarez gjorde en riktigt bra match och stod för flera bra räddningar. Extra roligt att Mario Bermejo fick lite speltid, nu saknas bara Samuel Llorca som ska återhämta sig från sin långtidsskada som han ådrog sig på försäsongen.