Något överraskande valde Ernesto Valverde att formera ett fyramannamittfält, där Andres Iniesta hade sin utgångsposition på vänsterkanten och Sergi Roberto på högerkanten. FC Barcelona startade matchen mot Sporting CP med följande elva:

Ter Stegen
Semedo-Pique-Umtiti-Alba
Sergi Roberto-Rakitic-Busquets-Iniesta
Messi-Luis Suarez

Avbytare: Cillessen, Mascherano, Digne, Vidal, Paulinho, Gomes, Denis Suarez
 
Första halvlek
Det hände inget nämnvärt i anfallsväg för vare sig Barcelona eller Sporting till en början. Barcelona hade mycket boll och försökte anfalla tålmodigt, men Sporting var på tårna i försvaret och gjorde det svårt för katalanerna att åstadkomma något framåt. Barcelonas första målchans kom genom Lionel Messi när nästan tio minuter hade hunnit gå. Argentinaren slog en frispark ur en ganska snäv vinkel, men bollen gick strax utanför den bortre stolpen. Några minuter senare hade först Luis Suarez och sedan Messi halvchanser från distans, men båda avsluten var ofarliga. Sporting stack upp emellanåt i framstötar, dock utan att skapa heta målchanser.

När en knapp halvtimme var spelad fick Barcelona en dubbelchans i ett fint anfall. Suarez sprang i djupet och fick en passning av Sergi Roberto, men uruguayanens låga skott räddades av målvakten Rui Patricio. Därefter nickade Messi mot mål, men nicken var kraftlös och målvakten hade inga problem att fånga läderkulan. Det dröjde sedan länge innan det hände något intressant offensivt i matchen. I slutminuterna av halvleken stod Suarez för en intelligent sak när han släppte en passning förbi sig, varför bollen gick fram till en djupledslöpande Messi i straffområdet. Argentinaren kom loss sin bevakare och sköt, men Fabio Coentrao slängde sig i sista sekund och blockerade bollen. Föga överraskande var Barcelona det bättre laget och anföll mest. Med det sagt gick det ofta långsamt när Barcelona gick till attack och man skapade inte mer än någon enstaka kvalificerad målchans. En ganska beskedlig första halvlek av Barcelona.
 
Andra halvlek
I den 49:e minuten drog Messi in en frispark i straffområdet. Bollen snuddade något huvud, tog på Suarez framför målet, sedan på Sportings Sebastian Coates och in i mål. 1-0 Barcelona! Ett turligt mål. Barcelona dominerade spelet kraftigt i början av andra halvleken, men fortfarande skapade man ytterst få målchanser. I den 57:e minuter slog Suarez en underbar passning till Messi i straffområdet, men Jeremy Mathieu hann täcka skottet som argentinaren skickade mot mål från nära håll. I den 65: e minuten sköt Messi en frispark lite över ribban och ögonblicket senare sköt Suarez ett rappt skott som målvakten var med på noterna på.

Under den följande cirka kvarten tappade Barcelona initiativet i matchen när Sporting pressade högt upp på plan. Med knappt 20 minuter kvar av matchen slarvade Barcelona i passningsspelet på egen planhalva och Sporting snodde åt sig bollen. Bas Dost spelade fram en sopren Bruna Fernandes som framför målet gick på kraft i avslutet, men Marc-Andre ter Stegen stod rätt placerad och räddade. Sporting fortsatte att skapa oreda i Barcelonas försvar och när tio minuter återstod av matchen nickade Dost ner bollen till William Carvalho som i ett utmärkt läge sköt högt över. Sista tio minuterna tog Barcelona igen över spelet och kontrollerade händelserna på plan. I den 86:e minuten spelade Ivan Rakitic fram inbytte Paulinho i straffområdet, men målvakten rusade ut och räddade brassens avslut. Mycket mer hände inte de sista minuterna av matchen, utan Barcelona kunde hålla undan och vinna.
 
Reflektioner
Barcelona gjorde vare sig en toppmatch eller bottenmatch i kväll, utan prestationsnivån hamnade någonstans däremellan. Det blev en hyfsad insats som räckte till en uddamålsseger tack vare ett turligt självmål. Positivt från matchen var att försvarsspelet över lag fungerade tillfredsställande och att man mestadels hade god kontroll över spelet. Däremot var det idéfattigt i anfallsspelet och man hade svårigheter med att att skapa målchanser. Messi och Suarez var ganska isolerade på topp och det tycktes som att Barcelona i första hand var intresserade av att hålla bollen inom laget och i andra hand gå till hotfulla anfall.

I kväll tog Barcelona sin åttonde seger i följd och diskussionen om att klubben är i en djup kris har mer eller mindre ebbat ut i nuläget. I och med att man har vunnit sina två inledande matcher i Champions League leder man grupp D och nu väntar ett dubbelmöte mot gruppjumbon grekiska Olympiakos FC i turneringen. Allra närmast möter man UD Las Palmas på Camp Nou i La Liga på söndag.
 
Matchfakta
Mål FC Barcelona: Självmål (Sebastian Coates) (49)
Skott mot mål: Sporting CP 11 – 10 FC Barcelona
Bollinnehav: Sporting CP 31 % – 69 % FC Barcelona
Hörnor: Sporting CP 3 – 4 FC Barcelona
Offside: Sporting CP 2 – 4 FC Barcelona
Gula kort: Sporting CP 6 – 2 FC Barcelona
Röda kort: Sporting CP 0 – 0 FC Barcelona
Publik: 48 575
 
Visca Barca!