I Messis frånvaro valde Tata Martino att fortsätta spela Cesc som central anfallare, medan Montoya fick starta på högerbacksplatsen när Alves inte var uttagen i truppen. Det som mest på förhand fick ögonbrynen att höjas var att Neymar inte fick plats i startelvan som innehöll inte mindre än nio egna produkter.

Fran Escribá hade en del frågetecken i laget innan match och valde att matcha de båda före detta Barca B-spelarna Botia och Lombán i mittlåset.
Längst fram föll valet på Ghanafödde Boakye trots att del Moral var åter efter skada.Laguppställningarna i sin helhet

FC Barcelona (4-3-3)
Valdés – Montoya, Piqué, Bartra, Alba – Xavi, Song, Iniesta – Alexis, Cesc, Pedro

Elche CF (4-4-1-1)
Toño – Sapunarú, Botia, Lombán, Albácer – Aaron, Peréz, Sánchez, Fidel – Gil – Boakye
 
Första halvlek

Domaren för dagen, Fernández Borbálan, blåste igång matchen inför ett halvtomt men soligt Camp Nou. Det tog bara en minut innan Barcelona skapade den första chansen, men Alexis blev knappt avblåst för offside efter att ha testat Toño från 10 meter. Föga oväntat var det just hemmalaget som omgående tog tag i taktpinnen och etablerade utan stress spel på offensiv planhalva.

Matchens första hörna var det emellertid Elche som skapade efter dryga fem minuter. Valdés boxade undan inlägget och culés drog en lättnandes suck eftersom laget släppt in nästan hälften av baklängesmålen via just hörnor. Bättre framåt då och ett par minuter senare kommer Alba löpande på vänsterkanten, får bollen och slår ett distinkt inlägg in bakom den fallande Elchebacklinjen. Vem dyker upp där (i misstänkt offsideposition) om inte Alexis som utan pardon stöter in bollen bakom en chanslös målvakt. 1-0!

Något tempo var inte direkt att tala om under den inledande kvarten. När Elche hade bollen försökte de lugnt hålla den inom laget och även om Barcelonas mittfält satte en viss press skedde det inte lagmässigt utan mer en och en. Detta gjorde att Elche kunde spela sig förbi den lagdelen och det var precis så man skapade sin första chans. Fidel tog sig in från vänsterkanten och hittade en diagonallöpande Boakye i straffområdet. Juventuslånet avlossade ett mäktigt vänsterskott som förtjänade ett bättre öde än den stolpträff som blev resultatet.

Återigen tog det bara någon minut innan Barça replikerade. Pedro drog iväg med en löpning i djupet, tog emot bollen från Cesc med högerfoten, rundade en utrusande målvakt och rullade retfullt enkelt in 2-0 med vänstern. Kanariefågeln visade därmed att målformen var intakt trots juluppehållet. Hemmaspelarna verkade finna lite inspiration av målen och höjde intensiteten en aning. Denna sjönk dock omgående efter några avblåsningar och den ”vanliga” lunken infann sig relativt omgående igen.
 
Med knappa halvtimmen spelade Song och Xavi loss Cesc på högerkanten. Hemvändaren tittade upp, tog god tid på sig och smekte iväg en flack men hård passning rakt genom straffområdet till en framstormande Pedro. Denne drog till direkt, men bollen valde en bana som fann sin väg på fel sida stolpen. Några minuter senare skulle 2-0 skytten få ytterligare ett bra läge när Xavi först hittade Alexis med en läcker chip, men där bollen studsade fram till Pedro som stillastående försökte sig på en avig volleylobb över Toño. Inget mål den gången heller.

Noterbart annars var att Alexis eller Pedro ofta intog en central position när det egna laget hade bollen, medan Cesc droppade ner på mittfältet och Montoya/Alba tryckte upp på Kanterna. I försvarsspelet skiftade spelarna dock tillbaka till utgångspositionerna. Det är uppenbart att så fort Cesc får vara rättvänd med boll känns han betydligt mer bekväm och kan utnyttja sina playmakeregenskaper på bästa sätt.

1 den 35:e minuten spelade Xavi bollen i djupet på Pedro. Lombán hann precis emellan och spelade tillbaka bollen i brytpassning till målvakten som i all stress tog upp bollen med händerna. Indirekt frispark således, som Xavi dessvärre sköt för lågt och mitt på den massiva motståndarmuren på mållinjen. Med ett par minuter kvar av halvleken bröt Montoya ett anfall och iscensatte en kontring. Fábregas fick bollen till vänster utanför straffområdet, vände tillbaka och spelade med en fin lyftning loss Alexis i högerläge. Chilenaren tvekade och lät backen hinna fram i press och avslutet blev lika panikartat som dåligt med en tafatt bredsida i burgaveln som resultat. Mer än så hände inte under de första 45 där Barcelona vann bollinnehavet med 65-35 och skottstatistiken med 8-1.

Andra halvlek

Molnen hade intagit en mer framträdande position timmen efter avspark när matchen drog igång igen. Publiken såg ut att trivas rätt bra ändå och även tränarna verkade nöjda för det blev inga spelarförändringar i paus. Det tog bara två minuter innan Cesc blev frispelad och fälld av Sapunaru innanför straffområdet. Xavi fick åter chansen på en fast situation, och åter blev det en miss. Toño gick tidigt åt vänster, Xavi valde av någon oklar anledning samma hörn och drog bollen en halvmeter utanför stolpen. Nonchalant och inget som anstår en kapten, i alla fall inte i mina ögon.

Matchbilden förändrades inte nämnvärt från första halvlek förutom att bortalaget i mer utsträckning försökte slå längre och rakare bollar vid bollvinst än tidigare de hellre behöll bollen inom laget mer. Detta gjorde att spelet blev något mer böljande med längre avstånd mellan lagdelarna. I den 58:e minuten tar Pedro ett avslut från vänsterinnerposition. Bollen skruvar sig fint mot bortre stolpen men går på fel sida sett med Barcelonaögon. Det lyste om självförtroende kring Pedro som verkligen var aktiv med löpningar och avslut.

Med halvtimmen kvar gör bortalaget en förändring och byter in Manu del Moral mot Fidel. Någon effekt skulle det inte få, i alla fall inte en positiv sådan för i den 63:e minuten bjuder Barcelona på klapp-klapp spel när Iniesta hittar Pedro som osjälviskt frispelar Alexis fram till 3-0. Ett läckert mål signerat hemmalaget. Minuten senare gör Martino sitt förta byte och i Xavis ställe kommer Sergi Roberto in.

När hälften av tiden gått av halvleken bjuder Botia på en extremt hård tackling på Alexis. Mittbacken kommer med hög fart och utsträckta ben in i situationen, lyckligtvis hinner chilenaren undan situationen och behåller fötterna intakta. Ett bevis på detta är den frispark som följer. För med Xavi utbytt blir det just Alexis som tar satas och läckert knorrar in sitt tredje mål för dagen. Ett 4-0 mål som förtjänar att tittas på om och om igen, till exempel genom länken här:
http://www.youtube.com/watch?v=F9-qg3GceZs

I den 74:e minuten försöker Alexis bjuda tillbaka till Pedro när hemmalaget kommer i en snabb kontring. Den sistnämnde dräller dock med bollen och blir av med densamma i momentet efter. Direkt i anslutning till detta byts Alexis ut till stående ovationer. In kommer Tello. Därmed har Barcelona 10 egna produkter på planen samtidigt. Matchen är så klart slut på pappret och det märktes också på spelarna som inte gick på högsta växeln mot slutet. Martino ville emellertid åtminstone bjuda publiken på lite ytterligare fotbollsgodis och bytte in Neymar mot Pedro med 10 minuter kvar.

Brassen bjuder tillbaka efter bara ett par minuter med dubbla klackar till Iniesta. Den sista friställer lite turligt vampyren som dock blir neddragen och stjälpt över ända. Domaren viftar helt oförståeligt bort situationen och 64000 på läktarna visar tydligt sitt missnöje mot beslutet. Kort därefter hittar Tello sånär fram med en fin passning på djupet till Cesc som bara är centimetrar från att få en tå bollen. På slutet bjuder hemmalaget på en del fina kombinationer och förnedrar motståndarna med läckra passningar och fin rörelse. Frustrerade Elchespelare tvekar inte att ta till ojusta medel och frisparkarna haglar tätt på slutet när de inte hänger med i svängarna. På de två tilläggsminuterna händer inget nämnvärt och 4-0 står sig tiden ut.

Summering

En dag på jobbet för Barcelona som behåller serieledningen intakt. Motståndarna var ett nummer för små och hemmalaget behövde inte förta sig alltför mycket för att komfortabelt nå de så viktiga tre poängen. Bäst på planen var Alexis, Pedro, Cesc och Iniesta. Tack vare frisparksmålet utnämner undertecknad den förstnämnde till matchens lirare. Den enda smolken i glädjbägaren var att Marc Bartra på slutet ådrog sig en känning i baksidan av låret.
Det ska dock inte handla om någon muskelskada utan endast kramp.
Nu väntar cupmatch på onsdag mot Getafe, och därefter toppmöte mot Atlético i ligan.
Förhoppningsvis behåller laget målformen till dess!
 
Matchfakta

Mål: 1-0 Alexis (7), 2-0 Pedro (16), 3-0 Alexis (63), 4-0 Alexis (69)
Skott (på mål): 13-3 (6-0)
Bollinnehav %: 64-36
Varningar: Botia och Ruben Peréz (Elche), Fabregas och Alba (Barcelona)
Byten:
Barcelona: Sergi Roberto (Xavi), Tello (Alexis), Neymar (Pedro)
Elche: Manu del Moral (Fidel), J. Marquez (C. Sánchez), Mantecón (Sapunaru)
Publik: 64.031

Visca Barça!