Första halvlek

Barcelona tar ansvar direkt, ansvar för att den här finalen ska bli en match att minnas. Ingen klädd i vit tröja får knappt känna doften av boll första tre minuterna. Det springs och jagas medan Barcas mittfält tillsammans med Messi låtsas som om motståndarna inte finns. Det är härligt att titta på. Om detta nu är Iniestas sista final i rödblått, syns det omgående tydligt att magikern vill göra något vettigt av den. Redan i den fjärde minuten får vi se den typen av aktion som karaktäriserar honom mer än någonting annat. Tar emot en passning med en touch mjukare än bästa sortens bomull, trippar fram med en precis lagom fart. Flyter fram som en bättre barkbåt en stilla sommardag i precis rätt ytor med små vickningar i olika riktningar för att hålla motståndare på bekvämt avstånd. Bollen magnetisk mot fötterna. Mmm..


Barcas dominans fortsätter och bollinehavet är, utan att veta exakt procent, stort. När Sevilla då och då lyckas fånga in bollen blir anfallsförsöken korta och slarviga. Bra presspel av  Barca i kombination med stressat lir av Sevilla resulterar i en ensidig matchbild. Redan i den nionde minuten är det nära att resultera i mycket mer än så när Messi skickar iväg en frispark från 30 meter som går mot första krysset. Soria gör en fin räddning genom att sträcka ut maximalt och styra till hörna.
Fyra minuter senare ringer det. Cillessen har bollen vid fötterna, upptäcker en löpning av Coutinho på högeryttern och lägger en finfin macka som landar perfekt på ytan framför brassen. Coutinho tar med sig bollen ner mot kortlinjen och ser Suarez komma på bortre, målhungrig som en fastande varg. Passningen blir inte perfekt men tilräckligt bra och Suarez kan sätta 0-1 i öppet mål. Vackert!
Välförtjänt mål för Suarez, han har inlett matchen mycket piggt med en massa löpningar och orsakar ständig oro hos Sevillas defensiv.
 
Sevilla jobbar sig in i matchen någorlunda. I den 24e minuten är det riktigt nära att kvitteringen är ett faktum när Navas, för dagen högerback, stormar fram på sin kant och svingar in en bra boll längs marken. Jag räknar till tre Sevillaspelare som hade kunnat stöta in lädret men samtliga missar och chansen är borta. Psykologiskt jobbigt nog smäller det bara sju minuter senare i andra lökpåsen istället. Messi och Iniesta bollar lite tillsammans på ett nonchalant vis innan Iniesta bestämmer sig för att sätta fart på föreställningen och lägger ut bollen till Alba som kommer med bra fart på vänsterkanten. Alba gör ett försök att lägga in bollen men den stoppas av en bra glidtackling. Alba har dock flyt och får bollen tillbaka via en gynnsam studs. Sekunden innan den ska till att passera kortlinjen slår Alba till med en klack in i straffområdet som sitter perfekt på Messis vänsterpjuck. Ett tillslag från Messi, bollen stenhårt rätt upp i taket. Fotbollsgodis. 0-2.


Matchen rullar på i samma stil, Barca har självförtroende som Bajen och spelar fin fotboll. I den 40e minuten kommer en fin pass från Alba upp mot Suarez som med en läcker vänding lurar bort sin back. Nästa passning går bakåt i banan till Messi som på ett tillslag lägger tillbaka på Suarez som har gått i djupled. Ett ryck, ett tillslag. Mål. Gåshud. 0-3.
Första halvlek i en mening: Total dominans från Barca, stundtals slappt försvarsspel från Sevilla.
 
Andra halvlek
Finalen rullar på i samma stil. Samma estetisk tilltalande stil, får man säga. Sevilla hade utan tvekan behövt en positiv vibe direkt från start i andra och helst ett mål inom tio minuter eller så för att känna att möjligheten fanns. Inget av de två önskemålen slog in utan Barca kontrollerar föreställningen på ett väldigt typiskt sätt. Trianglar, rörelse, löpningar, perfekta passningar. När Barca spelar som idag måste det vara enormt tråkigt att stå som motståndare.

Givet att dagens Sevilla kanske inte är bäst lämpat att stänga ner Barcas spel så gör Blaugrana ändå en riktigt fin insats.


Ganska tidigt i andra, matchminut nummer 53, händer det som stod skrivet inför den här drabbningen. Suarez backcheckar på ett briljant sätt och får betalt i form av boll. Vänder upp, spelar till Iniesta som driver framåt. Andresito släpper till Messi, sticker i djupled och får tillbaka bollen. Alla, inklusive Soria, tror att inspelet ska komma. Istället får vi se en läcker, subtil kroppsfint av vår kapten som gör att Soria placerar sig sist i korvkön samtidigt som Iniesta lägger in bollen i öppet mål. Top. Class. 0-4. Ridå Sevilla.
 
Barca fortsätter att spela inspirerat och Sevilla får istället för att känna vittring jaga boll. Jagandet ser hopplöst ut och det är väl svårt att klandra dem. Det är bara ett lag på banan idag och det laget är klädda i rött och blått. När klockan tickar in på 69 faller matchens sista mål på straff från Coutinho. Straffen föranleds av fint väggspel mellan målskytten och Suarez. Bollen tar på handen på Sevillaspelare påväg fram mot Coutinho som ändå lyckas göra mål. Domaren har dock blåst innan bollen passerar mållinjen och straff blir det. Coutinho är kall och skickar målvakten åt höger och bollen åt vänster.

Beröm till Sevillafansen som trots ett förnedrande läge på planen fortsätter hålla igång med sång och bra humör. Kul att se!


Efter 0-5 målet blir det en ganska tydlig temposänkning i matchen. Sevilla skapar ett par hyfsade chanser men likt tidigare i matchen är det lamt och trött i straffområdet när lägena dyker upp. De vita har verkligen inte dagen helt enkelt. Barcelona tar cuptitel nummer 30 och vilken underbar insats vi bjuds på! Matchens lirare (som egentligen alltid är Iniesta) får nog ändå bli Suarez som förutom mål gör ett enormt jobb med ständig press, bra löpningar etc etc. Gör förutom sina mål ett stort jobb för detta Barca genom sitt uppoffrande spel som inte alltid creddas. Eto´o light (vilket inte säger lite)


Matchens avslutande minuter blir givetvis väldigt känslosamma. Även om vi ännu inte har hört något officiellt uttalande från en av våra bästa genom tiderna verkar det givet. Iniesta gör sin sista säsong i Barcelona och något sorgligare än så är svårt att tänka sig. Personligen har jag alltid haft denna otroliga spelare som en favorit och jag kan inte minnas att jag har sett Barca spela utan att han har varit en absolut nyckelspelare. Saknaden kommer att bli svår och jag har faktiskt svårt att föreställa mig ett FC Barcelona utan nummer åtta. Nu kan vi bara hålla alla tillgängliga tummar för att de sista matcherna i ligan blir tillfällen för Iniesta att spela ut hela sitt gränslösa register och ta Barca till en titel som obesegrade. Hjärtligt tack för underhållningen Andres!


Matchfakta
Mål: 0-5
Skott: 11-12
Skott på mål: 5-9
Bollinnehav: 36-64
Hörnor: 2-7
Offside: 2-4
Gula kort: 3-2
Domare: Jesus Gil Manzano