Luis Enrique gav sin starkaste elva förtroendet från start i Barcelonas returmatch mot Atletico Madrid i kvartsfinalen av Champions League. Starelvan utgjordes av följande namn:  

Ter Stegen
Alves-Pique-Mascherano-Alba
Rakitic-Busquets-Iniesta
Messi-Suarez-Neymar


Första halvlek

Det var inte mycket till anfallsfotboll från Barcelonas sida under långa stunder i första halvlek. Man höll mest i bollen inom laget, dock utan att visa någon större vilja att gå framåt och hota ett aggressivt, samlat Atletico försvar. Hemmalaget satsade desto mer framåt när man väl hade bollen och skapade en del skapliga målchanser. Gabi och Antoine Griezman hade hyggliga mållägen i inledningen av matchen. Barcelonas första halvchans kom genom en frispark av Lionel Messi. Argentinaren sköt från långt håll och bollen for en bit över målet. I den 36:e minuten tog Atletico ledningen. Griezmann stod omarkerad i straffområdet och nickade in bollen bakom Andre Ter Stegen efter Filipe Luis inlägg. Barcelona visade större anfallslust efter baklängesmålet. Neymar gjorde ett försök att knorra in bollen i krysset från långt håll, men Atleticos målvakt Jan Oblak räddade utan problem. Atletico stack ofta upp i kontringar. Vid just en kontring i slutminuterna av halvleken fick Yannick Ferreira Carrasco ett fint läge i straffområdet. Han sköt ett rappt lågt skott, men Ter Stegen var med på noterna. I det stora hela var det en tämligen svag halvlek av ett Barcelona som var ofarliga framåt. 


Andra halvlek

Barcelona höjde tempot i passningsspelet och tog kommandot i matchen per omgående i andra halvlek. Ändå var det Atletico som skapade halvlekens första målchans. Efter en hörna fick Saul Niguez ett läge med pannan och bollen tog i ribban. Även om Barcelona dominerade bollinnehavet var man alltjämt inte förmögna att ställa till oreda i Atleticos försvar. Nästan en timme in i matchen var Barcelona emellertid nära att kvittera. Jordi Alba stod för ett lågt inspel framför målet, men bollen rensades undan av Gabi någon meter från målet i grevens tid framför näsan på ett par fria Barcelonaspelare. Griezmann var het och oroade Barcelonas försvar. I en snabb omställning efter drygt en timmes spel kom han loss och sköt från nära håll, men Ter Stegen klarade av skottet. Fem minuter senare vände Suarez smidigt, snabbt i straffområdet och nöp till direkt, men bollen hamnade rakt i Oblaks famn. I den 87:e minuten satte Atletico fullt fart framåt igen. Andreas Iniesta stoppade bollen med handen i straffområdet och domaren blåste för straffspark. Griezmann stegade fram till straffpunkten och bredsidade bollen längs gräset i mål. Ter Stegen gick åt rätt håll och var på håret att rädda läderkulan. Men nära kommer ju ingen hare. 2-0 till Atletico var ett faktum. I den  92:a minuten hade Messi ett utmärkt frisparksläge, nämligen vid straffområdesgränsen, i en situation där Gabi tog bollen innanför straffområdet. Messi skott gick strax utanför det bortre krysset och Barcelona lyckades inte göra det mål som skulle ta matchen till förlängning. Visst, Barcelona belägrade Atleticos planhalva under i stort sett hela den andra halvleken, men trots det hade man förtvivlat svårt att skapa heta målchanser mot ett kompakt, disciplinerat försvar. Barcelona underpresterade igen och är utslaget ur Champions Leuage.


Reflektioner

Barcelona har knappt gått att känna igen de senaste veckorna. Den löftesrika, storartade fotbollen som man presterade länge och väl denna säsong är som bortblåst. Anfallsspelet är ofta krampaktigt, långsamt och uddlöst. Tyvärr har Barcelona hamnat i en formsvacka vid fel tidpunkt av säsongen, nämligen när matcherna blir alltmer avgörande och betydelsefulla. Man har inte samma kraft och kreativitet i anfallsspelet, man mäktar inte med att överlista ett samlat försvar. Det betyder ingenting att man har ett stort bollinnehav i kväll när man inte klarar av producera målchanser. Stjärntrion Messi, Suarez och Neymar hade inget fruktbart samarbete och frälste inte Barcelona. Det är svider i själen att Barcelona är ute ur Champions League. Man har ju ett lag som definitivt kan vinna turneringen, men i dagsläget är onekligen formen inte den bästa och då är det svårt att vinna matcher mot starkt motstånd även för självaste Barcelona. Nu har man kvar sex ligamatcher i La Liga och en final i Copa del Rey att spela under våren. Det är inte lätt, men man måste slicka såren från kvällens tunga bakslag och ladda om till söndagens ligamatch mot Valencia CF. Champions League är förlorad för Barcelona, men man måste göra allt i sin makt för att bärga liga- och cuptiteln. 
     

Matchfakta 

Mål Atletico Madrid: Griezmann (36, 88)
Skott mot mål: Atletico Madrid 8 – 7 FC Barcelona 
Bollinnehav: Atletico Madrid 28% - 72% FC Barcelona
Hörnor: Atletico Madrid 1 - 5 FC Barcelona  
Gula kort: Atletico Madrid 4 - 3 FC Barcelona


Visca Barca!