Luis Enrique gjorde flera förändringar från onsdagens startelva mot Borussia Mönchengladbach. Något förvånande valde han att placera både Iniesta och Rakitic på bänken till förmån för André Gomes och Arda Turan. Ett vågat drag från Lucho, som därmed formerade sitt lag så här:

Ter Stegen
Sergi Roberto – Piqué – Mathieu – Alba
Arda – Busquets – André Gomes
Rafinha – Suárez – Neymar

Bänk: Cillessen, Digne, Mascherano, Iniesta, Denis Suárez, Rakitic och Paco Alcácer


Eduardo Berizzo visade att hemmalaget inte hade några planer på att backa hem när han gav följande elva spelare förtroende från start:

Sergio Álvarez
Mallo – Sergi Gómez – Cabral – Roncaglia
Wass – Radoja – Hernández
Sisto – Aspas – Bongonda

Bänk: Rubén Blanco, Marcelo Díaz, Guidetti, Jonny, Señé, Rossi och Pape CheikhFörsta halvlek

Barcelona inleder matchen ganska inspirerat och redan efter en minuts spel håller Neymar på att bryta igenom och komma fri mot Sergio Álvarez, men Hugo Mallo drar ner brassen och Barça får frispark i ett bra läge. Neymar slår frisparken rakt i muren och bollen går ut till en resultatlös hörna.

Tio minuter in i matchen är det Barcelona som har tagit kontroll på händelserna på plan och Rafinha, Neymar och Suárez kombinerar fint strax utanför hemmalagets straffområde, men ett Celtaben bryter Neymars sista passning fram till Luisito. Strax därpå får uruguayanen en ny chans – efter fint samspel med Arda – när han rätt fri i straffområdet avlossar bössan, men det blir något av en strumprullare som landar rakt i famnen på Álvarez.

Barça må äga det mesta av bollen, men så fort Celta erövrar den går det undan. Ter Stegen tvingas ingripa efter 20 minuters spel när Bongonda levererar ett inlägg som tysken boxar undan. Celta har börjat växa in i matchen mer efter en rad slarviga passningar från Barcelonas sida, som gör att Celta kan behålla bollen på offensiv planhalva.

Ett dåligt uppspel från Ter Stegen, som Busquets inte lyckas ta emot, fångas upp av Iago Aspas som snabbt levererar en mycket fin boll på djupet till Sisto. Alba hamnar en halvmeter bakom Sisto och trots att Ter Stegen kommer ut för att skära av vinkeln för den unga dansken lyckas Sisto placera in bollen bakom tysken. 1-0 till Celta – och det kommer som så många gånger förr efter ett misstag från Barcelonas sida.

Efter målet är det ett Celta fullt av självförtroende som börjar söka mål nummer två. Barcelona får ägna en hel del tid åt att jaga boll, vilket givetvis är frustrerande. När så Barça får hålla i bollen en stund kommer nästa kalldusch. Suárez blir av med bollen i Celtas straffområde och hemmalaget drar iväg en långboll mot Aspas. Spanjoren har Piqué och Busquets emot sig, men lyckas ändå få iväg ett skott som överlistar Ter Stegen. 2-0 till Celta efter ett dåligt agerande av Piqué.

Mardrömmen är dock långt ifrån över. Bara minuten efter målet tappar Barça återigen bollen på mittplan och återigen kommer en boll avsedd för Aspas som hugger i straffområdet. Mathieu glider före spanjoren för att bryta och lyckas, men inte bättre än att han stöter in bollen i eget mål. 3-0 till Celta och det ska till ett mirakel för att Barcelona ska kunna vända detta.

Barça försöker komma tillbaka in i matchen och i takt med att matchklockan närmar sig 45 minuter tar katalanerna över mer och mer, dock utan att skapa några riktiga farligheter. Neymar brottas ner vid hörnflaggan och Barça får frispark. Brassen försöker själv lägga frisparken direkt på mål, men bollen går utanför. Domaren blåser av första halvlek och det är en lång uppförsbacke som väntar för Barça i andra halvlek.Andra halvlek

Lucho gör ett byte direkt i halvtid när Rafinha får kliva av och lämna plats för Iniesta. Barça spakar igång andra halvlek i jakt på ett tidigt mål för att få lite kontakt, men Celta sätter hög press och gör det svårt för Barcelona. För tillfället ser det ut som ett Barça i spillror som springer runt på Balaídos och jagar boll mot ett Celta med självförtroendet på topp.

Tio minuter in i andra halvlek börjar Barça etablera lite spel på Celtas planhalva, men har svårt att skapa några riktigt heta chanser. Efter en kort Barçahörna slår Iniesta ett svepande inlägg in i boxen. Piqué når högst och kan ohotat nicka in reduceringen. 3-1 och äntligen kontakt!

Barcelona jagar vidare efter ännu ett mål och har börjat trycka tillbaka Celta allt mer. Bara några minuter efter reduceringsmålet hittar Iniesta fram till André Gomes med en vacker passning. Portugisen görs ner i straffområdet och domaren dömer straff till Barcelona! Neymar stegar fram och sätter kyligt bollen bakom Sergio Álvarez – 3-2 med 25 minuter kvar av matchen!

Kvitteringsmålet känns inte alltför avlägset mot ett Celta som känns något skakigt. Neymar är inblandad i en ny straffsituation, som domaren dock friar. Med kvarten kvar får Busquets – som stått för en bedrövlig insats – kliva av och Denis Suárez äntrar Balaídos gräsmatta.

Mitt i jakten på kvitteringen bestämmer sig Ter Stegen för att göra det lite spännande för sig. Efter en bakåtpass av Alba duttar tysken med bollen och ska försöka chippa bollen över en framrusande Pablo Hernández tillbaka till Alba. Ter Stegen misslyckas dock totalt med chippen och slår bollen i pannan på Hernández – och i mål. 4-2 och fullkomligt bedrövligt av Ter Stegen, som därmed orsakar sitt andra baklängesmål i den här matchen.

Barça ger dock inte upp utan satsar allt framåt. Luchos tredje och sista byte görs med knappa tio minuter kvar av matchen. Jordi Alba lämnar plan och ersätts av Paco Alcácer. Några minuter före full tid kommer ytterligare ett reduceringsmål. Denis Suárez tar sig fram längs högerkanten och får iväg ett inlägg som prickar Piqués panna perfekt – 4-3 på Balaídos!

Tiden håller dock på att rinna ifrån Barcelona och klockan tickar upp till 90 minuter. Både Piqué och Neymar får läge att kvittera, men båda deras nickar smiter någon decimeter utanför straffområdet. Efter fem tilläggsminuter – varav åtminstone två maskas bort av Celta – blåser domaren av matchen och förlusten är ett faktum.


Kommentar

Det första vi kan konstatera är att kvällens förlust inte på något sätt är Luchos fel. Visst, han chansar när han sätter både Iniesta och Rakitic på bänken – en av dem hade varit nog. Men faktum är att alla Celtas fyra mål är ett resultat av individuella misstag och det kan Lucho knappast hållas ansvarig för. Det går givetvis att kritisera hans rotation, särskilt i en svårt bortamatch som denna och särskilt med tanke på resultatet i samma match förra säsong. Men vad är grejen med att ha en bred trupp om man bara ställer upp med samma elva spelare gång på gång? Har inte många culés skrikit efter värvningar i flera år och nu när vi har en trupp bestående av i stort sett enbart världsspelare gnälls det över att Lucho roterar?

Det andra vi kan konstatera är att Busquets är helt under isen. Han gör sin kanske sämsta match någonsin med ständiga bolltapp och felpassningar. Med tanke på att Busi är en av Barças absolut viktigaste spelare blir det oerhört kostsamt när han inte är på topp. Det här är något Barça måste lösa illa kvickt. Om Busi inte är i form ska han inte spela, punkt slut. Problemet är att det inte finns någon som kan ta hans plats på ett tillfredsställande sätt. Visst, vi har Mascherano som absolut funkar, men det är inte på något sätt optimalt. André Gomes? Rakitic? Kanske. Lucho har nu två veckor på sig att komma på en lösning, för att fortsätta spela med Busquets när han spelar på den här låga nivån kommer inte sluta väl.

Det tredje vi kan konstatera är att Ter Stegens riskfyllda spel i slutändan var det som kostade oss poäng i dag. Han hade flera passningsalternativ när Hernández kom rusande mot honom, men valde det svåraste och det blev extremt kostsamt. Ter Stegen har en tendens att vara lite väl kylig, på snudd till arrogant faktiskt, lite väl ofta. För det mesta går det vägen, men i dag gjorde det inte det. En av anledningarna till att Barça värvade tysken var dock för hans spelstil och åtminstone undertecknad hoppas att han kommer att fortsätta spela på samma sätt framöver. Ter Stegen är ung och det här misstaget kommer han garanterat att lära sig av. Förhoppningsvis blir det inte på bekostnad av hans spelstil då hans passningsspel 99 gånger av 100 är till hjälp för Barcelona.

Det går dock inte att vara annat än stolt över kämpaandan Barcelona visade upp i andra halvlek. Spelarna gjorde allt de kunde för att vända matchen och lyckades nästan. Ett stort problem för Barcelona den här säsongen har varit att de insläppta målen ofta har berott på individuella misstag. Det här är ännu en sak Lucho och laget behöver analysera och justera. Någonstans brister det i spelsystemet när dessa misstag upprepas gång på gång. Nu väntar ett uppehåll på två veckor innan ligaspelet återupptas och CL mot Manchester City väntar. Lucho – och spelarna – har en del att tänka över tills dess.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att söndagskvällen som kunde ha slutat med Barça som serieledare blev en oerhört tung kväll. Nu har vi istället halkat ner till en fjärdeplats, men det är trots allt bara två poäng upp till Atlético i toppen. Hela andra halvlek – och framför allt Iniestas och Piqués prestationer i andra halvlek – är ljusglimtar vi tar med oss från den här smärtsamma förlusten.Bäst i kväll:

+++ Iniesta. Kommer in i halvtid och ändrar matchbilden totalt. Ligger bakom Barças två första reduceringsmål och ger mittfältet stabilitet och anfallet understöd. Grande Iniesta!

++ Piqué. Gör det fruktansvärt dåligt vid Celtas andra mål, men står för ett par fina brytningar och visar i andra halvlek vägen för Barça när han smyger med i vissa anfall och eldar på sina medspelare. Nickar in två mål och får sånär in kvitteringen i matchens slutminuter. En gigant i andra halvlek.

+ Neymar. Håller för pressen och sätter straffen i mål. Skapar några chanser och är också nära att sätta kvitteringen i slutet av matchen. Tar inte alltid rätt beslut – som vanligt – men kämpar och sliter och försöker allt han kan.Matchfakta

Mål:

1-0 Sisto, min 22
2-0 Aspas, min 31
3-0 Mathieu, min 33 (självmål)
3-1 Piqué, min 58
3-2 Neymar, min 64 (straff)
4-2 Hernández, min 77
4-3 Piqué, min 87

Gula kort: Busquets, Piqué, Suárez (Barcelona) Hugo Mallo (Celta Vigo)Statistik

Bollinnehav: 35% – 65%
Skott: 13 – 12
Skott på mål: 8 – 4
Hörnor: 3 – 6
Offside: 0 – 1
Regelbrott: 14 – 11VISCA EL BARÇA!