Allt handlar om tre personer och styrelsen förstås. Jag talar förstås om Bielsa, Llorente och Javi Martínez som det har osat om hela sommaren, eller åtmistone efter EM-slutspelet och fram till skrivande stund. Som Joel - på ett utmärkt vis - skrev om för några veckor sedan så gick Bielsa i taket över byggarbeten inför försäsongen och sa upp sig. Men efter ett par dagar (med hjärtat i halsgropen) så bestämde styrelsen och Bielsa tillsammans att jobba vidare tillsammans. Men det har inte varit någon harmonisk tid som följt och samarbetet verkar ha fått sig en törn. Känslan är att hela den här incidenten kunde ha skötts mycket snyggare från båda håll. Bielsa var också missnöjd med att inte få de förstärkningarna i truppen han önskat. Vi får se hur samarbetet mellan klubbledningen och tränaren fungerar här framöver.

Llorente har det ryktats om varje sommar men aldrig så mycket som det gjort i sommar. Det beror naturligtvis på att hans kontrakt går ut om ett år lite knappt, och om inte klubben och spelaren kommer överens så kan han i värsta fall kunna gå gratis nästa sommar. Llorente som var med i EM-truppen men inte fick spela en minut i Del Bosques 4-6-0 formation. Osikterna går i sär om hur klubben ska göra i den här situationen. En del skriker "sälj" och andra "ge honom det han vill ha". Sen finns det de som hävdar att det är det sportliga som hindrar honom från att skriva på - att han vill vinna titlar osv. Klart är i alla fall att den osäkerhet som råder över den stora stjärnans vara eller icke vara skapar ett dåligt klimat för uppladdning och fokus inför en ny viktig säsong och pågående kval till Europa League. En annan sak som är uppenbart är att skillnaden mellan en Llorente på plan och en utanför är som natt och dag i Athletics anfallsspel. Han är en trygghet som funnits där så länge och som kan vara svår att ersätta om han försvinner från klubben. 

Även Javi Martínez ryktas vara intressant för både Barcelona och Bayern München men har en så pass hög klausul för utköp som ingen kunnat eller velat matcha. Dock så är frågan alltid vad spelaren vill och en klubb som Athletic tjänar knappast på att tvinga kvar en spelare. Vill Javi ta steget så tror jag klubben säljer honom för lägre än utköpsklausulen. En sak som eventuellt skulle tala för att Javi Martínez skulle lämna är att han hela förra säsongen fick agera mittback i Bielsas system, visserligen oftast med bravur. Men hur han själv ser på att spela där bak när han hela sin uppväxt (gissar jag) fått vara med där det händer på mittfältet det vet bara han själv som kan veta. Det lilla han fick spela under EM var på mittfältet och jag gissar att de klubbar som visat intresse för honom velat betona att de ser honom som en mittfältare och den dynamon på mittfältet som han varit tidigare i Athletic. Få saker diskuterades mer på forum och i media förra säsongen än om och när Javi Martínez skulle få spela på mittfältet igen. Nu har han börjat träna med laget för en vecka sen och har spelat sina första minuter på försäsongen och då i någon slags mittfältsroll så det ska bli spännande att se vad Bielsa har i sikte för honom om han blir kvar i klubben.

Susaeta och Amorebieta är också i förhandlingar med klubben angående sina kontrakt som börjar ta slut. Där har det också gått lite trögt och vi hoppas att vi får se båda med förlängda kontrakt inom kort.

Lite kort om de nyförvärv som klubben ändå lyckades få till. Aritz Aduriz från Valencia och Ismael López från Zaragoza B. De har visat framfötterna rejält på försäsongen, speciellt den sistnämnda. Isma har verkligen visat att han är en man för första uppställningen och den där vänsterytterpositionen som där inte funnits någon naturlig vänsterfot på under förra säsongen. Fortsätter han så här så bidrar han i allra högsta grad till att bredda Athletics trupp eller till och med spetsar till den. Aduriz kommer att bli viktig i att bredda anfallsalternativen. Om Llorente försvinner så kommer han bli livsviktig som enda kvarvarande alternativet. Att nämna är även Iñigo Ruiz de Galarreta som plockats upp från Bilbao Athletic och visat mycket fint spelsinne och touch och kommer att bli en viktig kugge om inte denna säsong så definitivt nästa. 

Vi får hoppas att de frågetecken som vilar över klubben får sina svar och att alla andra spelarna i laget och tränaren inte störs allt för mycket av denna mediacirkus av rykten och skvaller. Jag vill slå ett slag för resten av laget: Ander Herrera, Oscar de Marcos, Iraola, Muniain, Iturraspe, Gorka och alla andra. Det är ni som är laget! Det är inte Javí Martínez, Llorente eller Bielsa som är allt. Vi supportrar kommer att komma över ifall nån av dem lämnar men då hoppas vi och kräver att ni andra håller fanan högt och kliver fram och fyller ut deras skor. Vi kommer att sitta vid våra hackiga streamar eller dyra TV-kanaler och heja fram Athletic vare sig det är en lejonkung, en galen tränare eller en evighetsmaskin på/vid sidan av planen.

Till sist en uppmaning till styrelsen och spelarna i förhandlingar. Lös det här snarast så vi kan börja lira!

Aupa Athletic!