FC Barcelona går för närvarande väldigt bra i ligan och även om spelet inte alltid har varit lysande så vinner laget match efter match. I helgens match kändes spelet lite mas o menos som man säger här nere och det har väl sett ut så ganska mycket under den här säsongen. Samtidigt är det offensiva spelet mer kreativt men försvaret känns under all kritik.
 
I matchen mot Celta Vigo passade jag på att prata lite med Bernat Soler från TV 3 i Katalonien och vi kom överens om att göra en intervju för att ge en bild på hur man ser på saker och ting här i Barcelona. Här nere kommer den första delen av mitt samtal med honom:


 
Jag började först förklara lite om hur Svenskafans skapades och hur stor sidan är idag inom svensk media. Samtidigt som jag fick förklara att i Sverige existerar det inte tidningar som enbart skriver om fotboll som t ex Marca, Sport eller andra liknande och därför har Svenskafans lite tagit över denna roll och många hämtar sin information från sidan. Jag gick vidare och sa att enligt mig så hämtar också många svenska journalister sin information om det som händer i Spanien främst genom Marca och detta gör att informationen är ofta inte så objektivt eftersom den tidningen rapporterar främst från Madridperspektivet. Därför kan jag tänka mig att det kan vara intressant för personer i Sverige att få höra vad t ex TV 3 i Katalonien har att säga om det som händer runt omkring den spanska ligan och främst FC Barcelona.
 
 
Låter det bra för dig det som jag har förklarat hittills?
 
Si si, fråga på du och jag ska försöka svara.
 
Så då börjar vi med frågorna, lite kallt idag eller?
 
Absolut, om det blir värre så får vi flytta till solen.
 
Kollar lite så att inspelaren på mobilen fungerar i det lite halvkalla vädret.
 
Den första frågan handlar om samarbetet som FC Barcelona och TV 3 har. Det är ett samarbete som har pågått länge så vitt jag vet. Exakt hur långt tillbaka började det?
 
Det började redan den första dagen som TV 3 sände sina program. 1983 var året då TV 3 sände sitt första program och ett av dessa den dagen var en match som FC Barcelona spelade. Nästa år blir det alltså 30 år sedan TV 3 grundades och redan den första kvällen sände man alltså Barças match och därmed blev det klart redan från början att FC Barcelona var en av de viktigaste ingredienserna som TV 3 skulle sända och som katalanerna ville se och som de identifierade sig med.
 
 Du var där då när TV 3 invigdes?
 
Jag hade fyllt 10 år och följde programmet hemifrån.
 
Båda skrattar och jag tänkte att det kanske inte var det bästa sättet att starta vårt samtal på.
 
Nej, jag menar inte så utan jag trodde att TV 3 var äldre än så.
 
Det är för att i Spaniens historia, som du kanske vet, så var det förbjudet under Francos tid att prata katalanska ända fram till 1975 då han dog. Men det intressanta är att det tog hela 8 år efter att Franco hade dött innan TV 3 fick lov att starta sina sändningar.
 
Sände man då också Espanyols matcher?
 
Ja, absolut. Men eftersom intresset för Barça var mycket större så blev det mer fokus på FC Barcelona.
 
Men var det då aldrig något medvetet att föredra Barça framför Espanyol?
 
Nej nej.
 
För generellt är det en kritik från Madridpressen att när culés klagar på de spanska medierna om att de alltid föredrar Real Madrid så menar de att även TV 3 föredrar Barça, är det så?
 
Ja, det är så eftersom det är en fråga om hur intresset ser ut. De flesta i Katalonien föredrar Barça. Då blir det ett generellt intresse att visa mer om Barça men utan att ta bort Espanyol.
 
Alltså, jag frågar om detta eftersom enligt mig så finns det ett intresse inom pressen i Spanien att av olika anledningar alltid föredra Madrid framför Barcelona.
 
Ja, för det första så sänder de flesta medierna i Spanien från Madrid. Då är det faktiskt ganska normalt att de alltid hör och ser allting från ett Madridperspektiv. Sedan måste det också sägas att Real Madrid har alltid haft fler supportrar runt om i Spanien än FC Barcelona. Även om under de sista åren har detta avstånd minskat kraftigt.
Men det är också sant att avståndet mellan Madrid och Barça inte alls är lika mycket som det är mellan Barça och Espanyol inom Katalonien.
 
Men det som är konstigt för mig är att ifall jag jämför det med andra länder, exempelvis England, så har jag väldigt svårt att tänka mig att Sky Sport skulle föredra Arsenal över Manchester United eller över Chelsea.
 
Hmm…
 
Alltså, de försöker i alla fall vara opartiska.
 
Ja, men saken är det att lag som t ex Liverpool eller Manchester United som du nämnde, även Newcastle under sin tid…
 
Jag avbryter honom ofriviligt.
 
Det är mitt favoritlag i England.
 
Och även Manchester City nuförtiden är lag som är väldigt stora och historiskt sett har de kanske varit större än exempelvis Fulham och kanske även Chelsea som är från London. Real Madrid är från Madrid och är dessutom ett väldigt stort och viktigt lag i Spanien. Men samtidigt är det sant att Spanien är ett land som är centralstyrt. Allting styrs och ses ifrån Madrid. Men då kommer vi in i politiken.
 
Du menar att det inte endast gäller fotbollen?
 
Fotbollen är bara ännu en sak som är så. Madrid är det viktigaste och allting ska styras utifrån det. Inklusive fotbollen.
 
Sedan pratar vi lite mer om att även när det gäller den spanska landslaget så kritiseras diverse spelare beroende på vilket lag de spelar i. Han instämmer och menar att den nuvarande situationen inte är så normalt i Spanien att hela 8-9 spelare från Barcelona är med i La Roja men att generellt är det ofta så att spelare kritiseras utifrån vilket klubb de representerar. (Susaeta är det senaste exemplet)
 
Men tror du att även ni från TV 3 kritiserar ofta mer spelare från Real Madrid för att på något sätt ge mer balans åt det hela?
 
Ja, det kan vara så. Men vi på TV 3 i skillnad ifrån de andra medierna i Spanien, sänder inte för Spanien utan vi gör det för Katalonien. Men det är sant att de som håller på Barça och bor i södra Spanien har det svårt eftersom de flesta medier som de kan se är ofta från Madrid.
 
Jag själv har bott här i fem år och nu kan jag helt klart se samtliga program som sänds om Barça eftersom jag förstår katalanska. Men i början var det otroligt svårt att hänga med och jag kunde endast följa de spansktalande medierna som allt som oftast sände om Real Madrid. Är det något som FC Barcelona försöker ändra på så att fler spansktalande culés kan förstå deras program?
 
Man kan alltid läsa Sport eller Mundo Deportivo. Dessutom är hemsidan på flera språk och även kanalen Barça TV har en funktion där man kan höra det som sägs på spanska av en person som översätter samtidigt.
 
Min nästa fråga har lite med allt detta och göra eftersom för mig personligen representerar Barça en blandning av vikten av att ha spelare från de egna leden, tillsammans med spelare från helt andra kulturer. Och det är just den här mixen som gör laget så speciell. Tror du att folk härifrån verkligen förstår och håller med om detta begrepp?
 
Ja, absolut. Speciellt under de sista tio åren. Du känner till säkert begreppet ”Mer än en klubb”?
 
Absolut.
 
Detta är ett begrepp med politisk innebörd som först nämndes under 60 eller 70-talev av den dåvarande presidenten för FC Barcelona. Det begreppet var då främst för det katalanska folket som under den tiden befann sig i en svår period under diktatorn och med det begreppet ville man visa att Barça var mer än endast en fotbollsklubb och att katalanerna kunde identifiera sig med klubben.
 
Men det begreppet har med åren ändrats ifrån att vara något för endast katalanerna, till något internationellt. Det representerar värderingar och i och med att man tar UNICEF på tröjorna, satsar på den egna ungdomsakademin och vågar sig på en spektakulär fotboll gör att FC Barcelona öppnar upp sig för världen. Detta är något som katalanerna inte endast är medvetna om utan är väldigt stolta över.
 
Så det hela startade med något som var för folket här men som senare utvecklades till något internationellt.
 
Exakt. Det hela tog fart när Laporta tog över och man värvade Ronaldinho. Laget börjar fungera och de sportsliga framgångarna gjorde så att klubben började tänka på att gå ännu längre. Att ha större värderingar inom sporten, kontraktet med Unicef och att göra dessa värderingar till sin identitet.
 
Men jag började hålla på Barça ända sedan Romario spelade.
 
Det hela började där med Johan Cruyff som tränare som gjorde att laget började vinna sina matcher med bra spel. Detta blev ett sätt som skulle känneteckna Barcelona längre fram.
 
Även om det kom ett antal år där laget inte vann särskilt mycket kom det hela tillbaka efter att Ronaldinho värvades och Barça började åter vinna och bli ett viktigt lag. Detta gjorde att en del som du började hålla på FC Barcelona under Romarios tid, en del under Ronaldinhos tid och dagens unga för Messis skull.
 
Det börjar bli ännu kallare ute.
 
Jag håller helt med om det och jag kommer ihåg ofta Romarios matcher när han samspelade med Stoitchkov. Det var helt fantastiskt att se dessa två spela ihop. Men allt detta gjorde också att jag fick upp ögonen för exempelvis Bakero, som kanske inte var särskilt spektakulär men dock väldigt viktig för laget. Just denna mix är väldigt speciell med FC Barcelona för mig.
 
Ja, absolut.
 
Men om jag ska kritisera något så är det att ibland känns det som om folk härifrån uppskattar så mycket sina egna spelare att t ex en person som Frank Rijkaard känns inte alltid så uppskattad som han borde ha blivit.
 
Det är sant, det är sant. Jag tror att Frank Rijkaard är väldigt uppskattad för hans sätt att vara. Han var väldigt artig och hade alltid respekt för andra. Men det är sant att hans fotbollskunnande inte alltid har värderats som det borde ha blivit. Men vet du varför det är så?
 
Nej.
 
Eftersom han hade ett projekt som kunde ha vunnit mycket mer än det de gjorde. De sista åren under hans tid kändes det som att laget levererade inte det bästa det kunde. Och just detta tror jag är en av anledningarna till att en del inte alltid erkänner hans skickligheter.
Sedan måste det sägas att när Guardiola tog över så gjorde han det ännu bättre än vad Rijkaard lyckades med. Folk säger inte Rijkaards Barça utan de kommer ihåg det som Ronaldinhos Barça, men när det gäller Guardiola så säger de alltid Peps Barça.
 
Men det jag kommer ihåg av Rijkaards tid är framförallt förvandlingen som gjordes från de första sex månaderna där jag såg den sämsta Barça som jag kan minnas, till den bästa versionen av blaugrana som jag hade upplevt.
 
Ja ja, helt klart. Under den andra halvan av säsongen spelade Xavi väldigt, väldigt bra och man tog igen ett försprång på hela 18 poäng mot Real Madrid.
 
Xavi, Ronaldinho och Davids.
 
Laget ändrade sitt spelsystem då. Man spelade först med två pivote där man hade Cocu och Gerard, som jobbar med oss nu på TV 3.
 
Jag gillade Gerards spelsätt otroligt mycket under hans tid i Valencia.
 
Och sedan ändrade man sitt spelsätt när man värvade Davids. Rijkaard gjorde två väldigt viktiga saker för Barça som folk oftast glömmer. För det första spelade han med 4-3-3 och därmed flyttade upp Xavis position från den klassiska 4 till längre upp i banan och satte Davids i den positionen.
 
Och sedan en annan sak som Rijkaard gjorde väldigt bra var att han lyckades med att hantera Messis talang så att den kunde blomstra på ett bra sätt. Messi debuterade under honom när han var 16 år och endast vid 17 års ålder fick han spela lite längre i laget. Han satte inte in honom direkt utan lät han sakta men säkert växa in i laget. Andra tränare kanske hade lagt in honom direkt men det gjorde inte Frank. Han lät honom spela då och då på högerkanten för att bryta in i banan med sin vänsterfot. Och plötsligt i matchen mot Real Madrid på Bernabeu, där Barça vann med 0-3, lät han Messi starta när ingen väntade sig det.
 
Den dagen var då Messi på allvar kom in i laget.
 
Ja, och en annan sak är att på den tiden åt inte Messi särskilt hälsosamt och han drabbades ofta av muskelskador. Detta var något som Guardiola ändrade på helt och hållet när han anlände.
 
 
 
 

FORTSÄTTNING FÖLJER…
 
För att inte göra artikeln för lång så avbryter jag här för att fortsätta på samma ställe i nästa veckas artikel. I nästa avsnitt fortsätter vi att prata om Barça och vi kommer bland annat att diskutera Titos inflytande i laget. Han kommer även att svara på hur bra han tycker att Messi egentligen är och dessutom kommer det ligga lite fokus på den katalanska valen som är nu på söndag och dess eventuella påverkan för FC Barcelona. Ni får helt enkelt vänta en vecka till…
 
 
Ett stort tack till Bernat Soler från TV 3 som gjorde denna intervju möjlig. Ha det bra alla och till nästa måndag!