När det är dags för landslagsuppehåll brukar nyheterna i sporttidningarna i Barcelona variera lite från det vardagliga. Ofta brukar intervjuer publiceras och även olika statistik publiceras. Denna gång har inte heller varit något undantag, även om just idag har alla ett extra öga på landslagsmatcherna med tanke på det som står på spel. Det är speciellt matchen mellan Sverige och Portugal som är den match de flesta pratar om. Anledningen är ganska självklar, två superstjärnor spelar om endast en plats i nästa sommars VM-slutspel i Brasilien.
 
När det gäller Barcelona har man publicerat en del intressanta intervjuer med spelare samt försökt analysera och jämföra Tatas tid så här långt med tidigare versioner. En del överraskande resultat kan hittas där. Men vi börjar denna veckas artikel med att ta upp hur läget ser ut för världens, i alla fall genom vårt sätt och se på det, bästa spelare.
 
 
 
Messi är inte orolig över sin skada
 
Ni läste rätt, medan hälften av världen frågar sig hur det kommer sig att Messi har skadat sig så många gånger under de senaste månaderna, så är stjärnan själv lugn och åtminstone försöker ge ut en bild av harmoni och förståelse. Det var i den argentinska tidningen Olé, som han till slut gav ut en intervju och pratade ut om hans nuvarande situation. Av de rader som jag läste om intervjun som även publicerades i Barcelonas press, så pratade han framförallt om att det är absolut ingenting som han har gjort annorlunda än tidigare och just därför borde man inte söka efter orsaker och anledningar till hans skador på slutet.
 
För de som inte vet har det under den senaste veckan diskuterades allt när det gäller hans matvanor till varför fysioterapeuten Juanjo Brau inte längre följer med honom under hans resor till Argentina. Det har pratats om en separation mellan spelaren och Juanjo, men både från klubbens sida samt från Messi har det gjorts klart att Juanjo har nu fått rollen som ansvarig fysio för FC Barcelona och kan därför inte på samma sätt följa en enskild spelare. Hur konstigt det än låter så är det den officiella versionen som har bekräftats från båda sidor.
 
Undertecknad träffade personligen på Juanjo Brau förra året i en restaurang i Barcelona tillsammans med Puyol och även av andra uppgifter att döma kan det konstateras att han har en väldigt bra relation med kaptenen. Men vad sanningen verkligen är och hur relationen är mellan honom och Messi är en gåta som endast de inblandade kan svara på. Faktum är att Messi har skadat sig återigen och även om det inte är på samma ställe, så har han i alla fall drabbats av samma typ av skada i baksida lår.
 
Det var endast under Guardiola som Messi slapp skadorna och då kommer alla ihåg hur många matcher han spelade per säsong. Guardiolas svar till det var att alla har olika förutsättningar i kroppen och i Messis fall så skulle han spela så mycket som möjligt bland annat för att just slippa bli skadad. Med facit i hand är det lätt och vara efterklok men det kanske ligger något i vad den gode Pep brukade säga och där han fick försvara sig hela tiden när han lät Messi spela trots hårt matchande.
 
Kroppen fungerar på olika sätt hos olika människor och Messi var inne på samma spår när han sa att han respekterar tränarens beslut att ta ut honom ur matcherna men att han själv vill spela så många matcher som möjligt. Framtiden avgör vem som får rätt.
 
 
 
Bollinnehavet minskar men försvaret förbättras
 
En av de olika statistiker som gjorde i dagarna visade på bollinnehavet som Martinos Barça har haft så här långt in på säsongen. Den visade på knappt 65 % i genomsnitt, att jämföra det med ifjol då laget hade ungefär 2 procent mer och med Guardiolas sista år då man nådde nästan 70 %.
 
Laget har samma poäng som Titos lag hade men man har endast släppt in 8 mål (i ligan) i jämförelse med 15 under förra säsongen vid samma tidpunkt. Tatas lag har också mer poäng än vad man hade under Peps sista år i ligan. Generellt sätt har laget haft lättare i de matcher man har haft mindre bollinnehav och svårare att vinna när man har dominerat den statistiken.
 
Det kan självklart dras olika slutsatser av dessa statistiker men poängen är att visa att Tatas lag inte alls vill ändra spelstilen. Samtidigt har han försökt och införa sitt sätt och spela och ändringar medför alltid en tid innan det riktigt sitter inne i spelarnas huvud. En annan sak som artikeln var inne på är att under Peps tid så var både Xavi och Iniesta i toppform och även det kan ha gjort att bollinnehavet var så hög som det var.
 
Min personliga åsikt är att det låter konstigt att en tränare som i Sydamerika generellt och i Argentina i synnerhet kännetecknades för att spela som Barça, nu kritiseras för just det han lovordades för innan. Nära argentinska vänner samt presskollegor har talat om att i Argentina kritiserades Tata ibland för att försöka spela runt bollen för mycket, även i situationer där laget borde attackera mer direkt. Som ni märker låter det konstigt att han nu befinner sig i en omvänd situation.
 
Men samtidigt har vi i alla fall så här långt sett ett spel som ser mindre kontrollerat ut, men också mer vertikal och bättre i försvaret. Jag tror nog att i längden kommer vi se ett Barça som är mer likt det vi såg under Guardiola även om det lär bli svårt att nå den excellensen. Man måste också komma ihåg att det är väldigt svårt och ta över ett lag som har dominerat med ett speciellt sätt och spela och där du måste som tränare både förnya, samt inte ändra alltför mycket. Det är inte det lättaste.
 
Mitt betyg till Tata hittills är mycket mer än godkänd, laget håller på att hitta glädjen och Neymars integration samt Alexis märkvärda förbättring i laget är ett bevis på det. Det enda som saknas hittills är att försöka få Xavi, Iniesta och Messi att lysa igen tillsammans, lyckas Tata med det kommer laget bli historisk, igen.
 
 
 
Stjärnornas krig
 
I torsdags förra veckan såg jag Sveriges match mot Portugal. Jag måste medge att sedan liten har jag hållit på Brasilien samt alltid försökt följa Irans matcher, även om den sistnämnde inte alltid är det lättaste för nerverna. Men under förra veckan hade jag för första gången på väldigt länge verkligen lust och se hur Sverige skulle spela. Jag har liksom alltid älskat fotbollen och mitt sätt och se på den vackraste sporten av dem alla går inte alltid ihop med hur det spelas i den svenska landslaget.
Missförstå mig inte, att följa Iran och se de vinna knappt över länder som man inte ens visste hade ett fotbollslag, är inte precis det enklaste och göra när man är van att följa den spanska och brasilianska fotbollen. Men känslor och fotbollsanalys går inte alltid hand i hand.
 
 
Hursomhelst, efter att äntligen ha kunnat se matchen genom en usel stream på internet så kom jag på varför det var så länge sedan jag hade följt en match av den svenska landslaget. Spelidé, hålla bollen inom laget och att försöka prestera något som liknar ett organiserat anfall utan långbollar, existerar inte. Att se stackars Zlatan ta ner långboll efter långboll och försöka spela fram Elmander - som ibland verkade tro att man spelade kulleboll eller vad det hette som man spelade i gympan när man var liten och där ifall bollen nuddade en så fick man gå ut ur spelet – var inte precis det finaste fotboll man hade sett på ett tag.
 
Eller varför inte ta upp exemplet Kim Källström som så fort han fick bollen så körde han ner huvudet och full fart mot sidlinjen vid mittplan (?!) för att sedan försöka spela fram någon med sina patenterade (dock ganska onödiga) långbollar i djupet. Ibland var det någon där och ibland inte, det var liksom bara och chansa och se vad som händer.
 
Herregud, tänkte jag för mig själv flera gånger under matchen. Höjdpunkten var när Anders Svensson gjorde entré på planen och då kunde jag inte hålla mig längre. ”Under alla dessa år som jag inte följt svensk fotboll, har det verkligen inte kommit fram bättre mittfältare?” frågade jag mig själv. Med all respekt för Anders Svensson och Kim Källström men ifall Sverige verkligen vill utvecklas i sin fotboll borde det ha funnits mer spelare att hämta än dessa. Nu kanske jag låter för hård i min kritik och är helt ute och cyklar med att försöka anlysera Sveriges fotboll genom ett Barcelonaperspektiv, men ändå, känslan är att Sverige borde ha förnyat sig själv och ha nått längre i sitt spel.
 
 
Min tröst var att när jag såg det andra laget spela blev jag inte heller imponerad. De individuella portugisiska spelarna går inte och jämföra med de gulblåa men även Portugal saknar helt och hållet en spelidé. Cristiano Ronaldo som visserligen avgjorde matchen med en nick och som minuterna senare också kunde ha gjort 2-0, var helt försvunnen stora stunder i matchen.
 
Ifall jag i Sveriges fall inte kan kritisera alltför mycket förbundskaptenen med tanke på de spelare som han befogar över, så måste Portugals motsvarighet kritiseras ordentligt. Att man med så många duktiga spelare inte kan prestera en bättre fotboll är för mig ett frågetecken. För ett antal år sedan hade samma match kunnat antingen slutat med en utklassning från Portugals sida eller så hade Sverige lyckats tråka ut sina motståndare. I torsdag var det portugiserna själva som uttråkade sin egen publik.
 
Ikväll har Sverige en ärlig chans och kunna nå VM-slutspelet. Trots min tidigare kritik till lagets spel och spelare, så kan man mycket väl på en fullsatt Friends Arena överraska sina motståndare som jag tror underskattar Sverige. Zlatan är alltid Zlatan och ifall han har sin dag och försvaret håller, så kan Cristiano mycket väl få uppleva VM genom tv-rutan. Ikväll kommer en av stjärnorna att missa VM och det återstår och se vilken. Jag tror Portugal är favoriter men Sverige har all världen chans då denna upplaga av Portugal inte alls övertygar.
 
Ikväll möts Zlatan mot Cristiano, Spanien spelar i Sydafrika på den arena där man vann VM-guld 2010 och Neymars Brasilien möter Alexis Chile. Medan Messi vilar spelar resten av stjärnorna. Ikväll hoppas vi på att Zlatan och kompani följer med resten till Brasilien nästa sommar.
 
 
Visca Sverige!
 
 
 


 
 
Tack till alla som läser och följer denna serie. Jag hoppas verkligen att Sverige tar sig vidare ikväll och att vi snart får se Barça spela igen. Ha det bra alla och till nästa måndag.