För drygt ett år sedan skadades David Villa i klubblags-VM och han fick vara vid sidan av planen under flera långa månader. Barcelona vann den turneringen då på ett övertygande sätt över det brasilianska Santos. I söndags tog brassarna tillbaks titeln och den här gången var det Corinthians som slog Chelsea och därmed kan de titulera sig som världens bästa lag. Men mer om detta i slutet av artikeln då framförallt fansen står i fokus.
 
 
 
Lugnet, formen och David Villa
 
Om det är kaos för närvarande hos rivalerna i Madrid så är det precis det motsatta i Barçalägret. Laget har tagit imponerande 15 vinster och en oavgjord av 16 möjliga och har slagit samtliga rekord när det gäller starten i den spanska ligan. Spelet har nu också börjat stämma på slutet och laget imponerar match efter match. Det ska sägas att segrarna inte har varit så enkla som det kanske var tidigare med Guardiola som tränare. Laget har fått kämpa i många matcher och har avgjort dem på slutet. Men samtidigt har man nästan vunnit alla sina matcher och det återstår endast tre omgångar tills serien åter vänder efter nyår.
 
Formen känns spikrakt uppåt och man kan känna harmonin i laget. På torsdag kommer Champions Leaguelottningen att äga rum och vi får se vilket motstånd Barça kommer få. Enda problemet med åttondelsfinalerna enligt mig är att de spelas i februari och det kan vara svårt att avgöra ifall motståndarna man har fått är bra eller inte. Det är mycket kvar tills dess och lägger man till att Barça måste möta Valencia, Atletico och Real på bortaplan så ser det tufft ut när våren kommer. Därför låter det helt otroligt när man hör vissa prata om att ligan redan skulle vara avgjord. Men när man ser sättet Barça spelar på och hur man lyckas vinna varje match och ta ut sig själv ur svåra situationer undrar man ibland om det ändå inte är kört för resten av lagen.
 
Simeone gick så långt så han kallade ligan för tråkig men det är en åsikt som kan störa mig ibland. Det är en sak ifall man tycker att de andra lagen inte håller samma klass och att ligan därmed saknar spänning. Men att den skulle vara tråkig förstår jag mig inte på. FC Barcelona underhåller i alla sina matcher och spelarna kämpar verkligen för att få med sig poängen. Att man sedan har en viss Messi som går och gör 90 mål gör ju det hela lite lättare. Den spanska ligan är väldigt underhållande och det finns flera lag som håller väldigt hög klass, det är bara det att när Barça spelar fotboll är det svårt för många lag att hänga med, inte endast i Spanien.
 
 
Men en spelare som inte känner sig särskilt involverad i laget för närvarande måste vara David Villa. Länge trodde jag på att Tito verkligen sparade honom för viktiga matcher och det kan faktiskt fortfarande vara så. Men det går inte att komma ifrån att det är någonting som hindrar honom från att delta mer. David Villa har i år gjort många mål och jag skulle nog säga att han är i sin bästa form sedan han har varit i Barça. Men han får ändå inte chansen så mycket som han borde. Elaka källor menar att det beror på hans relation med Messi, men jag tror snarare att Tito ser både Pedro och Alexis som en mer komplett lösning för resten av laget.
 
Samtidigt tycker jag att han borde få mer speltid eftersom laget behöver någon som kan göra mål ifall nu Messi inte kan medverka av någon anledning eller ifall han en match inte lyckas göra mål, hur osannolikt det än kan låta. Mycket tålamod och animo till Villa som kommer säkerligen få mer speltid framöver.
 
 
 
Kaos i Madrid
 
Att det är kallare väder i Madrid än vad det är i Barcelona är alla eniga om men att det skulle bli så mycket som – 13 i söndags låter otroligt för de flesta. Men efter Albins mål för Espanyol så kändes kylan ända till Barcelona. Det har pågått flera veckors diskussioner ifall Mourinho verkligen är den bästa lösningen för Madrids framtid.
I Barcelona njuter folk av den nuvarande krisen i Madridlaget och i den senaste matchen mot Atletico sjöng man tom Mous namn och att han borde stanna som tränare för marängerna. Elakt kan tyckas men med tanke på deras nuvarande situation vet jag ärligt talat inte ifall jag skulle bli glad eller ledsen ifall Mourinho skulle få sparken. Men hur har det gått så långt och varför är vissa missnöjda med portugisens jobb i huvudstaden som alltid söker, men aldrig får de Olympiska Spelen?
 
Det ska sägas att det finns väldigt många olika teorier om det, men det jag personligen tror på är att det finns en del argument som inte endast baserar sig på resultaten, utan snarare sättet. Mourinho värvades för att delvis lyfta moralen hos Madridspelarna och för att samtidigt försöka ta ner FC Barcelona på jorden och visa vem som är bäst och vackrast. Är det något Mou är bra på så är det just detta. Enligt mig så har han en otrolig talang att kunna samla alla sina spelare och skapa en vi-mot-världen känsla som gör att spelarna verkligen tror och utför allt det han säger. I de flesta lägen har hans lag gått väldigt bra redan den första säsongen men som han själv sa en gång, så brukar han vara bäst under den andra.
 
I Real Madrid gick det precis på det sättet när laget lyckades vinna den spanska ligan efter att ha vunnit den spanska Cupen under hans första år i Spanien. Men det som inte många har sett är hur Mourinhos lag agerar under det tredje året. Han lämnade Inter efter två säsonger och i Madrid har han för närvarande kört fast i sin egen teori.
 
Jag brukade ha en fotbollstränare i ett lag som jag spelade för här i Barcelona som brukade säga att Mourinho är väldigt duktigt när det gäller taktiken och det defensiva. Men att enligt honom så saknar portugisen kunskaper om att kunna anfalla på ett kreativt och konstruktivt sätt. Det ligger en hel del i det han säger, speciellt med tanke på att Madrid ofta har stora problem mot lag där de själva måste driva spelet. Man kan inte dominera matcherna på ett kontrollerande sätt. Hans spelsätt är oftast att erövra bollen, sätta om till anfall och så snabbt som möjligt lyckas göra mål.
 
Det känns ibland att Madrid har enklare mot bättre motstånd på bortaplan än vad de har hemma på Bernabeu. Mot varken Bayern eller Dortmund lyckades laget att dominera matcherna och även när man möter Barça så känns de ibland farligare på Camp Nou än på sitt eget hemmaplan. I Chelsea höll hans sätt ett par år innan han fick lämna eftersom Abramovitj ville ha mer kreativt spel. I Inter lämnade han själv laget och där var det viktigaste att uppnå resultaten, speciellt i Europa som han också gjorde.
Men Real Madrid skiljer sig från dessa lag och både supportrarna och pressen kräver att laget alltid ska spela offensivt och inte endast vänta på motståndarnas misstag. Så länge han uppnådde resultat så höll kritiken i sig, men nu när avståndet mot Barça åter både känns och är gigantiskt i ligan, så börjar de kritiska rösterna att höjas igen. Mous tid i Madrid verkar lida mot sitt slut.
 
 
 
Sergio Busquets eller Toure Yaya?
 
Hade någon frågat mig för ett par år sedan vilka av dessa två spelare jag fick välja hade jag inte tvekat en sekund, Toure Yaya är en av de bästa spelarna jag har sett live på Camp Nou. Men som sagt, det har gått flera år nu och efter att ha sett Busquets under ett antal år så är jag inte så säker på svaret längre.
 
I helgens match hade Barça svårt att hitta luckor för att skapa chanser och kunna spela runt bollen som laget normalt gör. Men när man har en brasse vid namn Adriano som då och då bestämmer sig för att skjuta i krysset så löser det många problem för laget. För det var just efter hans fantastiska mål som hemmalaget FC Barcelona började förbättra sitt spel. Oftast ser vi och berömmer magikerna Xavi och Iniesta på mittfältet i Barça. Men en spelare som kommer i skymundan för dessa herrar är Sergio Busquets. Han som är Del Bosques favoritspelare och som är ansvarig för att Barça har så mycket bollinnehav som man har. Hans intelligens, passningsförmåga och att kunna läsa spelet så bra gör att Barça oftast dominerar matcherna. Han beskylls ibland för att filma ganska mycket och det stämmer tyvärr för det mesta. Men han gör också många andra saker som det aldrig pratas om. I helgen gjorde han precis det.
 
Han fick bollen inne i straffområdet efter en hörna och pausade i en halvsekund som gjorde att både försvararen och målvakten flög till ena sidan av målet, bara för Sergio att lägga in bollen i det andra hörnet. Otroligt vackert mål av en spelare som alltid tänker fotboll i varje situation. Hur han löser svåra situationer med en enkel passning är ibland lika vackert att se som ett av Messis många mål. Han är länken mellan försvaret och mittfältet, mellan att skjuta upp bollen i svåra situationer till att spela sig ur dem med enkla passningar. Han är motorn till Xavi som med all rätt anses vara hjärnan i laget. Men det är ofta ”Bussis” jobb som gör att de andra kan ha bollen så mycket som de har.
 
Jag älskar fortfarande att se Toure Yaya spela fotboll men jag tror att för Barças spel är nog Busquets den bästa lösningen utav de alla. Jag trodde aldrig jag skulle säga de här orden eftersom Yaya var helt klart en av mina favoritspelare när han spelade för blaugrana.
 
 
 
Världens bästa fans
 
I förra avsnittet frågade jag mig vilket lag som egentligen har världens bästa fans och den frågan har jag fortfarande inte fått svar på. Men efter att ha sett Corinthians vinna Klubblags-VM så fick jag i alla en het kandidat till det priset. Corinthians kanske inte är världens bästa lag även om man har vunnit den turneringen och kan kalla sig själv det med all rätt, men laget har helt klart en av världens absolut trognaste och bästa fans.
 
Istället för att försöka beskriva det med ord tänkte jag istället att ni kunde själva se det i länken här nedan. Detta är en video från Sao Paulos flygplats för drygt en vecka sedan när lagets fans följde med laget till Japan. Undertecknad befann sig själv på samma flygplats förra året och då var det nästan helt tomt. När man ser denna video börjar man redan längta till VM-slutspelet som börjar om ungefär ett och ett halvt år. Samma känsla och passion som jag får när jag ser Barça spela fotboll kan jag få att se dessa supportrar. De visar varför fotbollen är så stor som den är.
 
Se och njut: http://www.youtube.com/watch?v=DaxbMaRbW4o
 
 


Nästa vecka är det julafton och då kommer det inte att komma ”Måndag hela veckan”. God Jul på er alla och vi hörs igen den 31 december!