1 Lionel Messi
 
Den sagolika säsongen för Barcelona har nyligen avslutats och den lågmälde megastjärnan Lionel Messi har med all önskvärd tydlighet gett svar på tal till alla som förra året i tilltagande grad tyckte att han inte var bäst i världen längre, som menade på att han var på nedgång, som dömde ut hans chanser att bli lika sensationellt bra som han en gång för inte så längesedan var. En Messi motiverad till tänderna har åtminstone det senaste halvåret med besked visat att han inte bara är den bäste fotbollsspelaren i världen för tillfället, likafullt på sätt och vis att han är bättre än någonsin. Utan att blinka anser jag att han utifrån innevarande års prestationer till dags dato förtjänar epitet världens bäste idrottare 2015. Som alla vet har har sedan åtskilliga år varit en mästerlig anfallsspelare som när som helst kan uträtta saker som i princip ingen annan har klarar av. Med åren har han gradvis utvecklats till en tämligen komplett spelare som bemästrar allt i det offensiva spelet. Nu för tiden agerar han som mittfältsdirigent med bravur, är taktisk slipad så att det förslår och hans passningsspel är strålande, särskilt de längre passningarna. Samtidigt som han har förädlats på dessa områden, som han redan tidigare var högklassig på, har han bibehållit sin fenomenala dribblingsförmåga och målkänsla. Det ska även betonas att han numera gör fler mål än någonsin med sin högerfot som jämfört sin gudabenådade vänsterdoja länge tycktes vara ordinär. Han har också många gånger varit framme med skallen och hotat och knoppat in flera mål på kuppen. Han är helt enkelt en gudagåva till fotbollsspelare och det är en ynnest att få njuta av hans konster och genialitet år in och år ut. Jag har väldigt svårt att tänka mig att jag kommer att få förmånen att uppleva en bättre spelare än Messi. Frågan är om jag någonsin har upplevt en bättre idrottsman.
 
Under Barcelonas härliga, mäktiga period i maj och juni när man erövrade den ena trofén efter den andra var självfallet Messi mästerlig. Han spelade varenda minut i Barcelonas åtta sista matcher för säsongen och gjorde nio mål och fyra assist. Därutöver hade han ett finger med i ett dussintals mål, ja, flertalet av de övriga målen som katalanerna producerade. Många Barcelonaspelare har presterat på yppersta nivå denna säsong, men allra bäst har Messi varit. Det faktum att Barcelonaredaktionen har utnämnt honom till månadens bästa Barcelonaspelare sex av nio tillfällen talar självklart sitt tydliga språk. Här följer en summering av hans insatser match för match under säsongens avslutande, vitala matcher.
 
Barcelona pulvriserade Cordoba borta i La Liga med hela 8-0. Ändå dröjde det till slutet av första halvleken innan Barcelona fick hål på motståndaren. Messi hade en briljant uppvisning vid straffområdesgränsen i mitten av den första halvleken, då han dribblade och fintade bort tre spelare. Sedan avslutade han med ett lågt skott som var tamt och målvakten kunde rädda bollen utan problem. Senare i halvleken smekte han en hög lyra till Neymar framför målet, men brassens skott tog i stolpen. Fortfarande i samma halvlek serverade Messi nu Ivan Rakitic en hög öppnade passning bakom försvaret och alldeles fri i straffområdet kunde kroaten ostört ta ner bollen och dunka in den i nättaket på halvvolley. Praktiskt taget direkt i den första halvleken nickade Messi in ett mål efter ett känsligt inlägg av Dani Alves. Kort därefter hade han ett utmärkt läge att göra ett nytt nickmål, men den här gången gick nicken strax utanför. Tio minuter från slutet var både Messi och Neymar soprena framför ett öppet mål när Pedro rullade bollen enkelt i sidled. Messi petade bollen i mål framför näsan på Neymar. Men när Barcelona några minuter senare tilldömdes straffspark lät Messi generöst Neymar att ta hand om straffsparken och komma med målprotokollet.
 
I den första semifinalmatchen i Champions League mot Bayern Munchen på Camp Nou spelade Barcelona storartad fotboll och vann med 3-0. I den första halvleken dominerade katalanerna spelet och skapade flera ypperliga målchanser och Messi var på sin bästa spelhumör. Målen uteblev dock och spelet jämnade ut sig i den andra halvleken. Det dröjde länge innan de förlösande målen trillade in. Det var Messi tog saken i egna händer, eller rättare sagt fötter, i slutskedet av matchen. Han bröt dödläget i den 77:e minuten när han helt sonika vände utanför straffområdet och sköt ett rappt, lågt skott intill den första stolpen. Ett par minuter senare var det dags för honom att visa upp sina genialitet till fullo. Han kom rättvänd mot världsmästarbacken Jerome Boateng och fintade bort backen så att det sjöng om det, på ett smått löjeväckande sätt. Därmed blev han fri med världsmästarmålvakten Manuel Neuer till höger i straffområdet. Vinkeln var något snäv för honom och den 193 centimeter resliga målvakten gick ut från målet och gjorde sig så stor som möjligt. Då valde den argentinske geniet att iskallt, skickligt att lobba läderkulan med högerfoten över målvakten och bollen gick in i mål. Ett mästerverk som heter duga! I slutminuten frispelade han Neymar till mål, vilket mer eller mindre innebar spiken i kistan för Bayern Munchen i semifinalmötet. Messi, matchens gigant!
 
I måstematchen i kampen om ligaguldet vann Barcelona till slut med 2-0 mot Real Sociedad hemma. Messis farligaste målchans kom i början av matchen när han på en nick tvingade målvakten att tippa bollen över ribban. Annars stod han mest för strålande passningar till mållägen för sina lagkamrater. I början av andra halvlek slog han ett inlägg som en helt fri Neymar knoppade i mål.
 
Mot Bayern Munchen borta i returmötet i semifinalen i Champions League föll Barcelona till slut med 3-2, men katalanerna avancerade till final med sammanlagt 5-3. Anfallstrion Messi, Luis Suarez och Neymar låg bakom Barcelonas båda mål. Messi stod för en andra-assist två gånger om. Först slog han en precis djupledsboll till Suarez som spelade vidare till Neymar som i sin tur målade. Senare i första halvlek nickskarvade Messi till en Suarez åter på språng på djupet, varpå uruguayanen åter osjälviskt spelade fram Neymar till ett enkelt mål. Messi stod för en gedigen insats, men föreföll att gå på sparlåga ju längre matchen led.
 
I den näst sista La Ligaomgången ställdes Barcelona mot den då alltjämt regerande mästaren Atletico Madrid på bortaplan. Man hade på årsdagen när man snöpligt förlorade ligatiteln till Atletico på Camp Nou chansen att ta hem ligan på Vicente Calderon och man tog tillvara på den möjligheten. Man bärgade ligatiteln genom att vinna drabbningen med matchens enda mål. Det var som så många gånger förr Messi som avgjorde bataljen, med mål i den andra halvleken. Han var företagsam i den första halvleken och hade flera mållägen, bland annat två nickmöjligheter, varav en boll tog på handen på en motståndare utan att domaren beivrade. Han hade även en fin frispark från en dålig vinkel, där bollen strök ribban. I den andra halvleken hade han ingen målchans förrän han i den 65:e minuten. Ur intet skapade han ett skapligt avslutsläge då han väggspelade med Pedro i straffområdet mitt bland ett gäng motståndare, varefter han avslutade perfekt genom att placera bollen via mellan benen på Diego Modin lågt just innanför den bortre stolpen. Ett mål som bar en veritabel mästares signum. Återstående delen av matchen hade han ett par härliga framspelningar och en giftig frispark som målvakten räddade. Hans klassmål blev matchavgörande och innebar alltså att Barcelona kunde fira klubbens 23:e ligaguld i ordningen. Messi var matchens lirare.
 

Segerorganisatören Messi!

Barcelona spelade 2-2 hemma på en fullsatt Camp Nou mot nedflyttningshotade Deportivo La Coruna i slutomgången av La Liga. Messi öppnade målskyttet redan efter fem minuter genom att nicka in bollen i nät efter ett inspel från Rafinha. Sedan hade han och Barcelona svårt att luckra upp ett extremt defensivt bortalag, där alla spelare föreföll vara helt och hållet inriktade på försvarsspel. Efter en timmes spel lyckades dock Messi och Neymar komma loss i ett fritt läge och brassen spelade osjälviskt argentinaren till ett öppet mål. Med en 2-0-ledning slog Barcelona av på takten, varför gästerna fick möjligheten att både reducera och sedermera kvittera. Det oavgjorda resultatet innebar att Deportivo La Coruna säkrade La Liga-kontraktet till nästa säsong. I vilket fall blev ligamästaren Barcelona hyllad av hemmasupportrarna direkt efter matchen.
 
När Barcelona fixade säsongens andra tunga titel genom att besegra Athletico Bilbao i Copa del Rey-finalen med 3-1 på en elektrisk Camp Nou var det återigen Messi som var den store matchvinnaren. Från första minut var det uppenbart att han hade var på ett sprudlande spelhumör. Han var företagsam och svårfångad. Han slog sin numera patenterade långboll över försvaret till Neymar som elegant drog in bollen på volley i mål, men målet blev felaktigt bortdömt för offside. I den 20:e minuten stod han för ett solonummer som fick alla att tappa andan. Han tog emot en enkel passning längst ut på högerkanten i höjd med mittlinjen och började avancera framåt med en motståndare tätt på honom. Per omgående fick han ytterligare två motståndare på sig. Med tre spelare mot sig och trängd vid sidlinjen valde han dribbla. På ett fantastiskt sätt lyckades han lura bort och rinna igenom samtliga bevakare. Med full kontroll på bollen skar han in i straffområdet, där han fintade bort ytterligare en motståndare och sköt ett lågt, precist skott som smet just innanför den första stolpen. Ett genialiskt, superbt solonummer. Ett av hans snyggaste mål. Senare i den första halvlek var han med i uppbyggnaden till Barcelonas andra mål i matchen. I slutet av samma halvlek var han nära att göra mål på en frispark. I andra halvlek var Barcelona mer återhållsamma i det offensiva spelet och Messi dikterade mest spelet på mittfältet. Med en dryg kvart kvar att spela punkterade han matchen genom att smyga in i straffområdet och kyligt stöta in Alves låga inspel från kanten i mål. Det blev stora glädjescener i Barcelonalägret efter slutsignalen. 
 
Säsongens sista match för Barcelona var Champions League-finalen mot Juventus i Berlin och man satte punkt för en drömsäsong med att vinna den åtråvärda trofén med 3-1. Messi var involverad i samtliga katalanernas mål och var den stora kreatören och offensiva kraften. Han satte i gång anfallet som ledde till Barcelonas tidiga ledningsmål genom en fin långboll till Jordi Alba på vänsterkanten. I första halvlek utmärkte han sig som speluppläggaren och slog flera öppnande passningar. I början av den andra halvleken hade han ett briljant väggspel med sina lekkamrater på topp med Suarez och Neymar, varpå han avslutade med att skjuta bollen något över mål. Han utmanade med sina dribblingar också och i mitten av den andra halvleken fintade han ner en försvarare och sköt ett skarpt skott som Gianluigi Buffon släppte en retur på och där Suarez påpassligt dök upp och tryckte in 2-1-målet. Fastän han togs hårt av Juventusspelarna åstadkom argentinaren mycket. Han ledde Barcelona till en historisk trippel och var synbart lycklig under firandet efter matchen.