1. Lionel Messi

Det börjar kanske bli tjatigt att Messi abonnerar på en plats på redaktionens topp-3-lista, men faktum är att argentinaren spelar fotboll på en helt annan nivå än alla andra den här säsongen. Efter en (med Messi-mått mätt) ljummen säsong i fjol har La Pulga återigen intagit sin normala standard som vi dödliga människor bara kan drömma om.

Den första matchen Barcelona spelade i mars var mot Villarreal på el Madrigal. Blaugrana spelade för en plats i cupfinalen och hade 3-1 att gå på från det första mötet lagen emellan några veckor tidigare. Messi presenterade sig redan efter ett par minuter då han mycket tjusigt och till synes lekande lätt lyfte bollen över hela Villarrealförsvaret och friställde Neymar som enkelt kunde trycka dit ledningsmålet. Under matchens gång bjöd Messi på fler likadana delikata lyftningar över motståndarförsvaret från sin position ute till höger i anfallet och serverade sina medspelare flera målchanser som tyvärr sumpades.

Messi dirigerade flera fina anfall för ett Barcelona som inte riktigt gick på full fart och sprang vid flera tillfällen sicksack runt vad som i hans ögon säkerligen bara var några gula koner på el Madrigals gröna gräsmatta. Leo hade kanske inte sin absolut bästa dag och rörde sig inte allt för mycket, men det behövs knappt när man är så genial som han är. En assist fick han nöja sig med den här kvällen när Barcelona avancerade till final i Copa del Rey, men det skulle bli betydligt mer några dagar senare.

Den 8 mars skulle bli en dag att minnas för Barcelona. Rayo Vallecano kom på besök till ett soldränkt Camp Nou vid lunchtid, men önskade nog att man hade stannat hemma när hemmalaget visade upp sig från sin bästa sida och strålade i takt med solen. Och Messi sken mest av alla den här dagen, åtminstone i andra halvlek. När Suárez gjordes ner i straffområdet och domaren pekade på elvameterspunkten stegande Messi fram. Argentinaren slog en mycket svag straff som hans landsman Cristian Álvarez kunde rädda i sömnen. Straffen gick om och Messi fick en ny chans. Den här gången slog han ett hårt och pressat skott som smet in vid målvaktens vänstra stolpe och trots att Álvarez gick åt rätt håll hade han inte en chans att rädda den välplacerade straffen. Därefter gick det av bara farten och Messi rullade in ytterligare två mål. Om hans andra mål var en simpel tap-in var hans tredje mål för dagen desto vackrare. La Pulga fick en passning från vänsterkanten, tog emot bollen och stötte den framför sig i en och samma rörelse och tog sig därmed emellan två försvarare i offensivt straffområde. Därefter skottfintade han ner Álvarez i målet, rundade honom och la lekande lätt in Barcelonas femte mål för dagen. En sagolikt vacker aktion från Messi, som dock inte nöjde sig där utan hann med att spela fram Luis Suárez med ett fint instick innan krossen av Rayo var fullbordad.

I och med segern återtog Barcelona serieledningen från Real Madrid fyra månader efter att man hade tappat den och Messi gjorde sitt 34:e hattrick i karriären – sinnessjuka siffror.


Diamant.

Härnäst väntade Eibar och Messi, liksom hela laget, gick på halvfart. Trots det noterades Messi för två mål, det ena från straffpunkten och det andra på nick. Barcelona skapade inte särskilt mycket mot Eibar och av det som skapas gick det mesta genom Messi som stundtals styrde och ställde och gjorde lite som han vill, bland annat briljerade han med en tunnelräd där inte mindre än tre motståndare i rad tunnlas. Trots att Leo inte alls spelade på sin normala nivå är han ändå flera nivåer över alla andra, vilket han visade på Ipurúa.

Ett par dagar senare var han dock tillbaka i toppform och nådde om möjligt ännu högre nivåer än han någonsin tidigare gjort. Mot Manchester City i CL-åttondelen visade Messi sitt oändligt breda register och orkestrerade Barcelona till ett avancemang i fotbollens finrum. Cityspelarna var i bästa fall åskådare och i värsta fall koner när Messi satte fart och lekte fotboll på ett sätt som bara han kan. Leo visade att han är tusen ljusår från alla andra, i perfekt symbios med bollen och allt han gör med bollen blir till renaste guld. Universum stannar när Messi är på det här spelhumöret, vilket City minst sagt blev varse. Messi tunnlade, dribblade, dansade, lekte, friställde medspelare och såg ut att sväva utan vingar på Camp Nou. Leo befann sig högt uppe bland stjärnorna den här kvällen och låg bakom segern efter en mycket fin lyftning till Rakitic som med en kylig chip överlistade Joe Hart i målet. Messi frispelade sina medspelare ett flertal gånger och hade själv ett par skott på mål, men Hart gjorde sitt livs match och höll siffrorna nere.

Månaden slutade i en explosion då Real Madrid kom på besök till Katalonien. I första halvlek var Messi ganska låst på högerkanten, även om han visserligen glimtade till lite då och då. Han slog en perfekt avvägd frispark som resulterade i Barcelonas första mål för kvällen. I andra halvlek flyttade han i mer centralt i banan och satte skräck i ett tröttkört Madrid. På det stora hela gjorde Messi en mycket bra match, framför allt i andra halvlek när han sin vana trogen vände och vred på motståndarna tills de var helt yra. Matchen hade kunnat sluta i betydligt större siffror för Barcelona och som vanligt var det Messi som låg bakom de flesta målchanserna. Under mars månad har Messi fortsatt att skina som den diamant han är och det är bara att vara tacksam över att man lever så man får njuta av hans konster.

2. Gerard Piqué

Han har varit hånad. Han har varit bänkad. Han har gått från att ha varit en av världens bästa mittbackar till att vara en flamsig och fumlig försvarare. Men nu råder det knappast några tvivel om att Gerard Piqué är tillbaka på toppen och att han är där för att stanna. För fjärde månaden i rad har Piqué slagit sig in på redaktionens topplista tack vare sina fortsatt mycket fina prestationer. I månadens första match mot Villarreal stod Piqué för en stabil insats utan att sticka ut särskilt mycket. Hela backlinjen hade stundtals svårt att kontrollera Villarreals skickliga och kvicka spelare och de gula ubåtarna kom till ett par farliga lägen. Piqué gick dock inte bort sig nämnvärt utan kunde kliva av planen med hedern i behåll och stod för några fina brytningar.

Mot Rayo Vallecano hade Piqué inte särskilt mycket att göra i försvaret, men när han blev kallad till handling var han en general i backlinjen. Tidigt i andra halvlek kom Geri upp på en hörna och kunde sätta bollen i nät efter att Jordi Alba nickat i stolpen. Bollen damp ner rakt i gapet på Piqué som reagerade snabbt och trots att en hord av Rayospelare slängde sig för att täcka katalanens skott rullade bollen in i mål och Piqué gav därmed Barcelona en trygg 2-0-ledning att bygga vidare på. I övrigt var det en ganska lugn dag för Barcelonas nummer 3, som trots det var på tårna och inte slappnade av en sekund.

När Barcelona för första gången någonsin reste till Ipurúa för att möta Eibar märktes det att många spelares tankar kretsade kring matcherna mot Manchester City och Real Madrid som väntade runt hörnet och det blev ingen sprakande tillställning i Baskien. Piqué gjorde återigen en bra match utan att glänsa något extra. Mittbacken var lugn och säker och trygg och osade av självförtroende, vilket avspeglades i hans prestationer. Han var följsam, brytningssäker och såg till att störa Eibarspelarna så pass att deras skottförsök allt som oftast gick på fel sida målramen.


General.

Några dagar senare skulle åttondelsfinalen i Champions League avgöras när Manchester City kom på besök till Barcelona. Piqué överglänstes visserligen av Mathieu mot engelsmännen, men Geri var överlag stabil och gjorde inte på något sätt en dålig match, även om han var ganska anonym. Anonym var dock det sista han var när det vankades el Clásico på Camp Nou. Det är sällan Piqué gör en dålig match mot ärkerivalerna, men den där kvällen på Camp Nou var han fullkomligt enastående. Som vanligt lyste det av lugn ur Piqué, som läste spelet mycket bra och hela tiden var på tårna och redo att ingripa när Real Madrid anföll. Han skötte uppspelen med i stort sett millimeterprecision och sättet han ledde och styrde försvaret på skulle ha gjort självaste Puyol stolt.

Piqué tacklade och vann boll i princip i varje Real Madrid-anfall och bildade tillsammans med Mathieu en ogenomtränglig vägg framför Barcelonas mål. Han bjöd på en magisk tackling när han avväpnade Bale i straffområdet och räddade med stor sannolikhet ett mål vid det tillfället. Därefter avväpnade han Benzema med en minst lika vacker brytning och hur Real Madridspelarna än försökte kunde de inte ta sig förbi Barcelonas försvarsklippa. Piqué gjorde en briljant match och håller nog på att växa ut till den ledare Barcelona har saknat sedan Puyols glansdagar. Geri fick kröna sin fantastiska insats i el Clásico med en cykelspark, som tyvärr inte gick i mål. Men det visar vilket självförtroende han spelar med just nu och förhoppningsvis fortsätter han så här även under våren – då blir Barcelona svårstoppade.

3. Luis Suárez

Luis Suarez har rivit och slitit något kopiöst i varje match alltsedan debuten för Barcelona i höstas, men till en början var han tämligen ineffektiv vid mållägen. Han har bitit ihop och oförtrutet jobbat vidare och sedan årsskiftet har han spottat upp sig vad gäller målgörandet. Han har nu även i Barcelonatröjan visat att han är en stor målskytt, vilket självfallet är glädjande att konstatera för alla Barcelonafans. I mars månad har han varit på huggit och gjort fyra mål på fem matcher. Hans mål i El Clasico sticker naturligtvis ut, då det ju var blytungt och resulterade i en underbar seger för Barcelona. Det måste vara oerhört skönt för honom att kunna avgöra stormatcher och känna att han är betydelsefull för laget. Han ger nu i hög grad valuta för de dyra pengar han köptes loss för förra sommaren.

Barcelona vann både hemma och borta med 3-1 mot Villarreal i semifinalen i den spanska cupen. Då man rivstartade returmötet på bortaplan genom att ta ledningen via Neymar tidigt i bataljen spelade Barcelona kontrollerat och utan att gå framåt så värst mycket. Därav syntes inte Suarez särskilt mycket. Likväl var han nyttig. Han stångades med försvarare och hade ett par målchanser, varav han målade på den ena chansen. Med dryga kvarten kvar att spela fick han en fin djupledsboll av Javier Mascherano, kom starkt loss från sin bevakare, rundade behärskat målvakten och bredsidade bollen med vänsterfoten i nätmaskorna. Målet innebar 2-1 och betydde i praktiken spiken i kistan för ett tappert kämpande Villarreal.

I lunchmatchen mot Rayo Vallecano i ligan hemma på Camp Nou bjöd Barcelona på en målfest och vann till slut med solklara 6-1. Suarez visade vägen när han redan efter fem minuter ur tomma intet blev frispelad av Xavi och kallt tryckte in öppningsmålet med en yttersida. Han var het matchen igenom och ställde till oreda med sina löpningar på djupet. Han spelade fri Messi med en delikat passning över försvaret. Drygt tio minuter in i den andra halvleken vände han på en femöring i straffområdet och avlossade ett rappt skott med vänstern. Målvakten lämnade retur på det låga skottet och Messi kunde raka in returen i mål. Suarez var nära att näta flera gånger om den sista halvtimmen. Till sist, i matchens absoluta slutskede, gjorde han sitt andra mål i fajten och fastställde därmed slutresultatet. Han blev frispelad av Messi och fintade bort målvakten innan han bredsidade in bollen ur en något snäv vinkel. En strålande match av uruguayanen.


Kämpe.

Suarez slet och stångade uppoffrande i vanlig ordning mot nykomlingen Eibar på bortaplan i ligan. Han fick emellertid ingen utdelning i form av mål eller assist i 2-0-vinsten för Barcelona. Han hade knappt någon målchans men stod ändå för en skaplig insats. Mot Manchester City i Champions League-åttondelsfinalen på Camp Nou skapade katalanerna massvis med mållägen i 1-0-segern. Målvakten Joe Hart var rena väggen och gjorde kanske karriärens bästa match. Suarez överlistade engelsmannen vid ett tillfälle i den första halvleken. I ett friläge chippade han snyggt bollen förbi målvakten. Dock tog bollen i utsidan av stolpen. Han brände ytterligare ett par utmärka chanser att måla i den andra halvleken. Därutöver bjöd han på ett bra passningsspel och stod som alltid för en stor kämpainsats.

Barcelona vann el Clasico på ett fullsatt, kokande Camp Nou med 2-1 tack vare Suarez härliga klassmål i början av den andra halvleken. Han visade ännu en gång att han är tillbaka i sin bästa form. Han sysselsatte Real Madrids försvar med sina ambitiösa löpningar och modiga närkampsspel. Utöver segermålet var han involverad i flera farligheter i framåt. Bland annat genererade hans missriktade skott att en överrumplad Neymar blev sopren ett par meter framför målet, men den chansen rann ut i sanden och i det efterföljande anfallet av marängerna kom det svidande kvitteringsmålet. Uruguayanen var i regel smart i passningsspelet och tog nyttiga löpningar på djupet. Matchens höjdpunkt för alla Barcelonasupportrar var givetvis hans tjusiga mål. Hela sekvensen med hans matchavgörande mål illustrerade hans storhet som anfallare. I det ögonblicket visade han nämligen upp sin outtröttliga vilja att gå framåt, sitt mod att anta en tuff utmaning mot försvarare, sina tekniska färdigheter och sist men inte minst sitt utmärkta målsinne. I en situation när Barcelona har bollen i backlinjen med Real Madrid försvaret samlat gjorde han en tydlig löpning mellan Pepe och Sergio Ramos och fick en hög, precis lyra av Dani Alves. Han tog ner bollen perfekt framför sig i straffområdet utan att egentligen tappa fart och lyckades hålla backarna ett respektive två steg efter sig. Sedan avslutade han på instinkt lågt i den bortre stolpen utan att behöva titta upp var Iker Casillas stod eller var själva målet var. Världsklass rakt igenom i all sin enkelhet. Denna geniala prestation kan möjligen bli guld värd för Barcelona i La Liga.

Suarez har undan för undan spelat upp sig i Barcelona. Som sagt börjar han på allvar att göra skäl för sin dyra prislapp och höga lön. Det är en ynnest att ha en spelare med hans spelstil i laget. Man vet att han alltid kämpar hårt och aldrig ger upp. Sedan att han har hittat målformen kan bli oerhört värdefullt i dessa tider när säsongen går in i ett skarpt läge och matcherna blir allt viktigare. Det märks också att att han trivs som fisken i vattnet i Messis och Neymars omgivning. Det är helt enkelt tacksamt att han hittat sin plats i laget och presterar på en hög nivå. Förhoppningsvis kan han fortsätta på inslagen väg, för då ökar chansen för att Barcelona får en lycklig säsongsavslutning.Månadens bästa spelare: Februari
Månadens bästa spelare: Januari
Månadens bästa spelare: December
Månadens bästa spelare: November
Månadens bästa spelare: Oktober
Månadens bästa spelare: Augusti/september