Athletic hade alltså chansen att ta ett kliv upp emot fjärdeplaceringen genom en vinst mot Mallorca borta men stötte på patrull i form av ett aggressivt och tufft försvarsspel.

Mallorca var snäppet farligare i sitt anfallsspel och kunde genom Webó göra 1-0 i den elfte minuten. Sedan kunde man försvara ledningen utan att Athletic kunde hota mer än med en handfull halvchanser till kvittering.

Hemmastarka Mallorca visade redan från första närkamp att de inte skulle ge några poäng gratis utan bjöd Athletic hårt motstånd och det var mycket tuffa dueller men domaren hade för en gångs skull en bra nivå och det blev aldrig fult eller irriterat.

Mallorca började bra och skapade en hel del farligheter i djupled framför allt genom Nsue som med sin teknik och snabbhet satte Athlticförsvaret på prov. Efter det att ledningsmålet kom så fokuserade hemmalaget mestadels på försvarsspel och det speglas väl i bollinnehavet som var 64 % till Athletics fördel.

Trots det stora spelövertaget så hade Athletic väldigt svårt att nysta upp Mallorcas defensiv och ö-laget har inte släppt till speciellt mycket mål bakåt på hemmaplan och man kan förstå varför.

Athletic försökte med inlägg från kanterna, med solokörningar i mitten från Muniain och med skott utifrån men skapade inga riktigt heta chanser förrän mitten av andra halvlek då Llorente hade en riktigt het chans men sköt utanför.

Andra halvlek bestod av konstant spel mot ett mål men med endast chansartade inlägg, eller tappade bollar på mittplan som resultat för Athletics del. Det ledde till ett antal kontringslägen för Nsue och De Guzmán som Ekiza förvisso med snabbhet, beslutsamhet och bra spelsinne gång efter annan redde ut. Jag förstår att andra lag sneglar på den unge mittbacken efter det spel han visat upp efter att han fick chansen för några veckor sedan.

Caparrós sätter in Gabilondo, Susaeta och Urko Vera i den ordningen för att få in nytt blod i anfallsspelet som gott i stäv. Urko Vera är närmast med två ganska heta chanser sista kvarten och han visar ändå att han är där och engagerar sig i det som händer på planen till skillnad från Diáz de Cerio som varit osynlig i varje match han hoppat in i.

Det blir tyvärr ingen kvittering eller poäng borta mot ett tätt och intensivt spelande Mallorca som verkligen krigade till sig den här vinsten.

Ingen fara på taket för Athletic men man visar ändå lite mer pondus på bortaplan idag än vad man sett tidigare den här säsongen. Det såg inte lika ängsligt ut även det ibland var lite svängdörrar i försvaret.

Extra beröm till Ekiza och Urko Vera. Ny bortamatch mot Barcelona härnäst. En än större utmaning.
Aupa Athletic!

Matchfakta @ athletic-club.net