Athletic mötte i kvällens match ett på papperet starkt Malaga i en match som var mycket viktig rent tabellmässigt i en liga där det just nu är en hel hög lag som har chansen på europaplatserna och där dom som tar chansen och plockar trepoängarna också kommer att vara dom som spelar champions league-kval i början av nästa säsong. I det sammanhanget har Athletic och Malaga fortfarande mycket goda chanser efter dagens match.
 
Athletic startade dagens match med Gorka i mål som vanligt, en fyrbackslinje bestående av Aurtenetxe, Ekiza, San José och Iraola. På mittfältet mönstrades Muniain, Iturraspe, Ander Herrera,, Oscar de Marcos och Markel Susaeta och på topp återfanns Toquero.
 
San José ses som vanligt som ersättare för Javí Martinez som var borta på grund av avstängning medan Ekiza och Toquero mer får ses som rotationsspelare för Amorebieta och Llorente som återfanns på bänken till en början i matchen.
 
Athletic började matchen i ett något lugnare tempo än man är van vid på San Mamés och det var istället Malaga som höll i taktpinnen den första kvarten.
 Med klara målchanser för Seba, Rondón och Cazorla var det bara en mycket bra Gorka Iraizoz som stod i vägen för en bortaledning.
 
Efter den tröga inledningskvarten tog sig hemmalagets spel, man började flytta boll i offensivt läge på det sätt som blivit karaktäristiskt för årets Athletic och det såg riktigt bra ut. Problemet var att med Toquero längst fram som har en tendens att leta sig ut på kanten så saknas den där riktiga spetsen som finns med Llorente på planen.
 
Efter att Athletic överlevt första halvlek bestämde sig Bielsa för två byten i pausen, Amorebieta och Llorente in och Ekiza och Susaeta ut. Toquero flyttades rent formellt ut på den högerkant som han på eget bevåg hållit sig till under hela första halvlek.
 
Början på andra halvlek var jämn på samma sätt som slutet av första och känslan var att matchen kunde gå åt vilket håll som helst alternativt helt enkelt sluta 0-0. Då, efter 13 minuter exploderar allt:
  1. Amorebieta i den 58:e minuten
  2. San José i den 60:e
  3. Gaizka Toquero i den 61:a
och matchen är såklart avgjord.
 
 De två första målen kommer till efter hörnor av Toquero som tagit över hörnläggarsysslan efter att först Susaeta klivit av och sen Ander Herrera misslyckats med sitt försök vilket gör att Toquero verkar tycka att det här kan ju ingen göra sämre i alla fall. Toquero väljer att slå in hörnorna med rejält med snö på bollen och med Llorente i mitten får man utdelning.
 
På det första målet går bollen går lite som i ett flipperspel och hamnar till slut hos Amorebieta som dyngar in den otagbart för Willy Caballero i Malagakassen.
 
Det andra målet sker på en liknande hörna där tre Malagaspelare hänger på Llorente vilket gör att en framstormande Mikel San José får utrymme och kan nicka in sitt tredje ligamål för året.
 
Det tredje målet görs sedan av Toquero på en helt strålande volley efter att Ander Herrera tagit sig förbi fint på vänsterkanten med en strålande dribbling in i straffområdet och sen slagit ett perfekt inlägg till Toquero som gör ett inte alldeles helt enkelt volleymål.
 
 Helt förklarligt spelas sen matchen mer eller mindre av utav de båda lagen, Malaga skapar ett par chanser men är egentligen aldrig nära. Ander byts ut mot Iñigo Perez och Athletic vinner med tre noll.
 
Titeln matchen lirare trots den lite tveksamma första halvleken måste tilldelas anti-hjälten Gaizka Toquero. Han slår tre av elva hörnor varav två leder till mål och han gör det tredje målet själv. Den som kan konkurrera om titeln är Iraizoz som ger Athletic chansen att vinna matchen tack vare sina starka ingripanden i början av matchen.
 
Men viktigare än individuella insatser är att Athletic efter den här omgången ligger på Champions League-plats(går att diskuteras eftersom man vid en slutsummering skulle hamna bakom Espanyol om lagen står på samma poäng men inga andra lag gör det men fram till dess räknas målskillnad) det hade knappast såna gnällspikar som jag räknat med efter Athletics bedrövliga säsongsinledning. I veckan är det dessutom retur med mycket god chans att gå vidare i Europa League.
 
Aupa Athletic