Athletic har med kvällens förlust tre raka nollpoängare mot Osasuna, Valencia och nu mot Atlético. Skador, avstängningar och trötta ursäktar vi oss med, men hur länge kan man skylla på det?

Ikväll kunde laget spela fotboll som det är tänkt men det dröjde till tio minuter innan slutet. Hade man hållit tätt bakåt till dess och då tryckt in ett mål så skulle ingen klagat, men har man i det läget redan släppt in två bakåt så är det alldeles för sent att vakna upp då.

Redan från avspark märktes det att Atlético var snäppet mer laddade och de öppnade med en tokpress men som bedarrade ganska omgående.
Atlético skapar ett par chanser genom pigge Arda annars är det mycket spel på mittfältet och en seg första halvlek utan chanser alls för Athletic. Aningen övertag i bollinnehav för Bielsas mannar men mycket farligare framåt för Simeones.

Athletic försöker få till genomskärare i mitten men Toquero är antingen helt fel ute eller så är passningen dålig. Iñigo Pérez får en bra passning när han hittat in mellan mittbackarna men lyckas inte vända bort sin försvarare och få till ett avslut. Det var det närmaste Athletic kom ett skott på mål i första halvlek.

Till andra halvlek gör Bielsa ett byte. In med San José och ut med Herrera vilket gör att Javi Martínez går ut som högerback och De Marcos kliver in på sin vanliga centrala mittfältsroll. Samtidigt kommer Atlético ut som ett helt nytt lag och drar igång ett hejdundrans offensivt spel vilket i 48:e minuten leder till 1-0 till hemmalaget genom Falcao som stöter in på en retur från Iraizoz.

Madridlaget fortsätter att trycka på och Athletic går på knäna och det finns chanser för Atlético att göra både 2-0 och 3-0 den efterföljande kvarten. Athletic byter in Ibai Gomez mot Iñigo Pérez men det förändrar inte matchbilden utan det fortsätter vara uddlöst och totalt omöjligt för bortalaget att skapa något annat än en enstaka hörna eller ett halvtaskigt och missriktat inlägg.

Det ser hopplöst ut och det var mer eller mindre ridå ned när Falcao sedan i 70:e minuten gör 2-0 genom utmärkt förarbete av Juanfran. Simeone gör ett par defensiva byten samtidigt som Bielsa sätter in sin sista offensiva spelare i form av David López. Detta leder till att Athletic ,de sista tio minuterna, rycker upp sig och skapar lite chanser. Till slut får Javi Martínez bollen bakom Curtois i Atlético-målet men då är det bara knappt två minuter kvar och för sent.

Atlético vinner välförtjänt vilket ger dem lite hopp om Champions League-platsen som förvisso Levante kopplade ett ännu stadigare grepp om i och med seger i San Sebastian mot Real Sociedad med 3-1.

För Athletics del så är det inte skadan på Llorente som oroar allra mest (för spelet utan honom har det sett väldigt uddlöst ut) utan det är att det inte finns någon plan B när det gäller anfallsspel. Toquero fick idag chansen från start igen, men utan att få till ett enda avslut mot mål (kanske missade något enstaka) och det är naturligtvis underkänt och beror säkert inte bara på utan även på resten av lagets bristfälliga anfallsspel.

Det behövs alternativ till den centrala anfallspositionen för en falsk nia, som i matchen mot Valencia lyckades inte speciellt bra. När Llorente spelar så tjänar alla i laget på det. Försvaret kan rensa med sikte på honom. Mittfältet kan alltid lita på ett stödjespel med honom för att laget ska kunna flytta upp. Hans offensiva kollegor kan alltid lita på att han har minst två försvarare på sig vilket öppnar upp ytor för dem att springa i. Det ryktas att Fernando har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben till 2016 men det återstår att bekräftas fullt ut, men det behövs sannerligen om det fortsätter se ut så här utan honom på planen.

Matchstatistik @ Athletic-club.net