I tisdags pratade Luis Enrique med ett enormt stort gäng journalister inför säsongens sista – och kanske viktigaste – match. Det här är vad han hade att säga:

– Jag är inte en extrem person. Jag är samma person som jag var i början av säsongen. Resten spelar inte så stor roll. Jag vill göra mitt jobb på rätt sätt och jag vill njuta av det jag gör.

Luchos framtid är en het potatis och den kom givetvis på tal i tisdags. Asturiern vägrade dock att avslöja någonting.

– Min framtid avgörs inte i Berlin. Jag har inte bestämt mig om vad som händer framöver.

Luis Suárez har varit omgärdad av skandaler och nu ställs han mot två spelare som varit inblandade i två uppmärksammade händelser där uruguyanen varit huvudperson – Evra och Chiellini. Luis Enrique blev tillfrågad om det var något han tänkte på och om han hade pratat med Suárez om det, varpå Lucho hade ett kort och koncist svar:

– Nej och nej.

– Jag och spelarna har pratat om Champions League-finalen och detaljer om matchen. Resten är historia och som vi har sagt många gånger, alla har rätt att göra ett misstag. Det som hände är historia.

Lucho hyllade också sitt lag och sa att han hade stort förtroende för sina spelare.

– Vi har vunnit mot de engelska mästarna, de franska mästarna och de tyska mästarna, nu är vi ute efter de italienska mästarna. Vi har förlorat en match mot Bayern, men vi har presterat på en väldigt hög nivå i Champions League den här säsongen. Finaler kommer alltid med en stor psykologisk börda, men vi är övertygade om att vi kommer att göra en bra match och göra det svårt för Juventus.

45-åringen hade också lite beröm för Juventus och avfärdade som vanligt favoritskapet som fotbollsvärlden har lagt på Barcelona.

– Juve har haft en fantastisk säsong och har vunnit både ligan och cupen. De har också varit väldigt bra i Champions League. Det kommer att bli en rolig match med många olika variabler. Att vara favoriter är alltid bra efter en match, men först måste man bevisa det, som vi gjorde mot Athletic. Vi ser fram emot att göra detsamma mot Juve.

– Jag är orolig över precis allting när det häller Juve. De har spelare som är väldigt inflytelserika och betydelsefulla. Jag skulle vilja att Pirlo inte har så mycket boll eftersom vi alla vet vad han kan göra med den. De har mycket bra spelare i backlinjen som kan spela bollen framåt, inklusive Buffon. Morata har gett Juve en boost med sin näsa för mål och Tévez har tagit dem till en extra hög nivå.

Luis Enrique sa att Barcelona kommer att försöka kontrollera matchen genom att äga boll och påtalade Álvaro Moratas betydelse för Juventus anfallsspel.

– Vi kommer att förbereda oss inför matchen på samma sätt som alltid. De flesta av våra spelare har spelat i finaler tidigare. Vi kommer att försöka hålla i bollen, som vi alltid gör. Vi måste sätta press när vi inte har bollen och göra det bästa av situationen när vi har bollen.

– Morata är en mycket skicklig spelare med en väldigt bra fysik.

Barcelona har chans att bli det första laget någonsin att vinna trippeln två gånger, något Lucho tog fasta på.

– Att vinna Champions League skulle innebära att vi vinner trippeln och det är något som alla inom klubben skulle älska. Det handlar inte bara om Champions League. Det handlar om att vinna trippeln. Barcelona har bara vunnit trippeln en gång, vilket säger en del om hur svårt det är. Det vore fantastiskt för Barcelona eftersom det skulle bli andra gången det händer. Det är en final, absolut. Men nu går vi för att vinna trippeln.I fredags mötte Luis Enrique medierna igen på den sedvanliga presskonferensen inför en match. Då sa han bland annat så här:

– Vi är precis där vi vill vara. Vi har redan vunnit två titlar och har chans att vinna en tredje. Vi är väldigt upprymda.

– Jag tror att det blir en match där vi kommer ha mer boll än våra motståndare och spela mer på deras planhalva, men jag är säker på att det inte kommer att bli lätt. Jag tror inte att det kommer bli en kamp mellan två olika stilar eftersom Juventus också vill ha boll. Trots att de spelar bra på egen planhalva har de mycket annat att erbjuda än enbart en säker defensiv. De har mycket kvalitet som kan hjälpa dem att hålla i bollen och de är, precis som vi, ute efter att vinna trippeln.

Lucho utdelade även lite beröm till tränaren han ställs mot i morgon.

– Allegri har redan vunnit titlar med AC Milan och inte nog med att Milan i år inte har haft samma framgångar som under Allegri, utan han har också vunnit dubbeln med Juve och lett dem till final i Champions League. Jag hoppas att han inte vinner trippeln, men jag vill också gratulera honom för det fenomenala jobb han har gjort i Juventus.

Iniesta är fortfarande ett litet frågetecken inför matchen och frågan om Vermaelens vara eller icke vara i truppen togs upp.

– Vi får se om Iniesta spelar. Han tränade med laget i torsdags och vi får se hur han verkar på träningen i dag, fredag.

– Vermaelen är mer än redo att spela, det är därför han har rest med laget hit. Han har haft ett tufft år, men jag tänker inte avslöja om han kommer att vara uttagen i 18-mannatruppen till matchen eftersom jag har som rutin att berätta det för spelarna först.

Vidare menade Lucho att mittfältet blir en viktig faktor i finalen, men att hans fokus inte bara låg där utan snarare överallt.

– Vårt enda mål är att spela en bra match och vara bättre än våra motståndare. Mittfältet brukar vara avgörande. Vi vill dock dominera över hela plan, inte bara på mittfältet. Vi vill utnyttja våra egna styrkor och se till att minimera Juventus styrkor.

– Det normala vore att det blir en final med många mål eftersom det är två bra lag som möts. Finaler kan dock vara väldigt spända, vilket gör dem oförutsägbara.

– Jag hoppas att det blir en bra och rolig match. Det är de spanska mästarna och de italienska mästarna som möts och jag tror det kommer att bli spektakulärt.

Barcelonas offensiv får ständigt beröm, men Luis Enrique påtalade att samtliga spelare är lika viktiga.

– Vi har det bästa anfallet i världen. Leo, Luis Suárez och Neymar har alla haft en lysande säsong. Men för att kunna ta sig till final behöver man både ett bra anfall och ett bra försvar. Alla spelare är nödvändiga och lika viktiga och det faktum att vi har haft möjlighet att vinna tre titlar visar vilken strålande säsong vi har haft.

– Vi har en unik generation spelare i laget. Fotbollsvärlden förväntar sig en fantastisk final mellan två lag som är redo för en kamp.
Källor: fcbarcelona.com, uefa.com, sport.es