Åttondelsfinalerna i 2016-2017 års upplaga av UEFA Champions League lottades i samband med lunch under måndagen. Kontentan av lottningen är att Atlético de Madrid kommer ställas mot en nygammal motståndare, nämligen Bayer Leverkusen. De båda klubbarna stötte på varandra i åttondelen av 2014-2015 års upplaga av turneringen där den spanska huvudstadsklubben tog sig vidare efter en rafflande straffläggning hemma på Vicente Calderón. Atlético har ställts mot Leverkusen vid fyra olika tillfällen. Det första mötet lagen emellan slutade 1-1 och detsamma var fallet när man möttes i en avgörande match för Manzanaresklubbens räkning. Den gången gick Leverkusen segrande ur gruppen samtidigt som Atlético missade slutspelsrundan i en grupp med Aris och Rosenborg utöver tyskarna. Förra mötet lagen emellan slutade som bekant med en 1-0-seger för Leverkusen, men Atleti lyckades alltså vända underläget till avancemang i returen på Calderón. 

Leverkusen ligger för närvarande på en åttondeplats i Bundesliga efter att man tagit en viktig seger i kampen om Europaplatserna mot Schalke 04 den gångna helgen. Laget har framförallt haft en hel del problem med bortaspelet under säsongen, något som renderat i sammanlagt fyra förluster (fem om man räknar med uttåget från DFB-Pokal mot Sportfreunde Lotte). Kuriöst nog har samtliga förluster varit med 2-1. Jämna matcher är något som karaktäriserar årets upplaga av Leverkusen som förutom det faktum att man lyckats vinna fem tävlingsmatcher hemma på BayArena har sex kryss (sju om man räknar med den ovan nämnda matchen i DFP-Pokal). 

DATUM & MATCHTIDER
21.02.2017: Bayer Leverkusen-Atlético de Madrid (20:45)
15.03.2017: Atlético de Madrid-Bayer Leverkusen (20:45)

LOTTNINGEN I SIN HELHET
Manchester City FC (ENG) vs. AS Monaco FC (FRA)
Real Madrid CF (ESP) vs. SSC Napoli (ITA)
SL Benfica (POR) vs. Borussia Dortmund (GER)
FC Bayern München vs. Arsenal FC (ENG)
FC Porto (POR) vs. Juventus FC (ITA)
Bayer 04 Leverkusen (GER) vs. Atlético de Madrid (ESP)
Paris Saint Germain (FRA) vs. FC Barcelona (ESP)
Sevilla FC (ESP) vs. Leicester City FC (ENG)

UEFA YOUTH LEAGUE
Ej att förglömma är det faktum att Atlético de Madrid alltjämt är kvar i UEFA:s ungdomsvariant av Champions League, nämligen Youth League. Den spanska huvudstadsklubben kommer att ställas mot turkiska Altinordu som gått den icke-traditionella vägen via utslagsfasen av turneringen. Dels slog man bulgariska Levski Sofia med 5-0 i den första matchen för att sedemera låsa dubbelmötet genom att ordna 1-1 en knapp månad senare. Därefter ställdes man mot tjeckiska Sparta Prag. Altinordu vann det första mötet med 6-2, men förlorade sedemera returen med 3-2. Trots det gick man vidare komfortabelt med sammanlagt 8-5 när allt var sagt och gjort.