"Är själv ganska tom efter det att glädjetårarna slutat rinna så hur ska jag kunna sammanfatta denna kvällen i en  fullständig matchrapport?  Det går förstås inte så jag ber att få återkomma med en mer sansad matchrapport under fredagen och bjuder istället på lite fantastiska bilder och videoklipp från San Mames"

Ovanstående skrev jag igår, nu har jag hunnit sansa mig och torkat tårarna för att ge er en lite mer ingående matchrapport. Här kommer den...

Med De Marcos avstängd valde Bielsa att flytta in Muniain centralt i banan för att ge plats åt Ibai Gomez på vänsterkanten, det skulle visa sig vara ett genialt drag men vi kommer till det lite senare...

Startelvan såg ut enligt följande:Athletic börjar matchen bra mot ett avvaktande Sporting och redan i 8e minuten dyker första heta chansen upp. Martinez slår en lång svepande boll mot Llorente som plockar ner bollen på bröstet,  vänder om vid straffpunkten och skjuter men tyvärr för hemmafansen blir skottet blockat av Sportings Polga.

Hemmalejonen fortsätter att ösa på och bara 2 minnuter senare skarvar Ibai Gomez fram Muniain till ett fint läge i straffområdet, Iker tar dock lite för lång tid på sig och likt den första chansen så blockas skottet ut till hörna.

Efter en kvart är det omvända roller och Muniain serverar Ibai en fin boll som i sin tur tvåfotsdribblar sig in i straffområdet och får iväg ett skott som dock inte vållar Sportings målvakt några större problem. Trycket mot Sporting målet växer sig starkare och det börjar verkligen lukta hemmamål lång väg...

Bara minuten senare kommer det förlösande 1-0 och vilket mål det är! Herrera spelar fram Muniain på högerkanten som måttar ett fint inlägg tilll Llorente, lejonkungen går inte för mål utan bröstar istället ner bollen till Susaeta som drar till på volley och San Mames exploderar i ett glädjevrål!

Hemmadominansen fram till 1-0 har varit total men nu händer något, Sporting flyttar fram positionerna en aning och vipps så känns matchen vidöppen igen. I ganska tät följd har Portugiserna 2 bra kvitteringschanser när man först nickar över från ett par meter och senare tvingas se Iraizoz göra en fin reflexräddning på en hörna.

I slutet av halvleken tar dock Athletic över igen, Ibai Gomez och Llorente är mycket näta att utöka ledningen innan den helt ologisk kvittering kommer i halvlekens näst sista minut.

Efter en hörna blir det lite oreda och Athletic får inte riktigt iväg bollen,  efter lite flipper hamnar bollen hos Van Wolfswinkel (Vilket namn!!!) som dundrar in 1-1 bakom en chanslös Iriazoz och det känns verkligen som ett onödigt och väldigt opsykologiskt mål.

Hemmaspelarna verkar dock inte vara nöjda med att gå till halvtidsvila med 1-1 utan trycker in 2-1 innan Sportingspelarna hinner säga kvitterat. Ett fantastiskt anfall från start till mål avslutas med att Llorente sulfintar bort 2 mittbackar och serverar Ibai Gomez ett friläge, Bielsas joker gör inget misstag och Athletic går till halvtidsvila med en 2-1 ledning som är hur rättvis som helst.

Första halvleks mål ser ni här:

Europa%20League:%20Athletic%20tar%20ledningen%20tv%C3%A5%20g%C3%A5nger%20om


Andra halvlek börjar lite mer avvaktande från Athletic men man ser tydligt att det är hemmalaget som vill gå för ett avgörande medans Sporting ser rätt nöjda ut med att ligga på kontring. Med det helt jämna  sammanlagda resutatet  3-3 riskerar ju Athletic en hel del om man släpper in ett mål och isåfall blir tvungna att göra 2 för att gå vidare.

Vi såg Real Madrid i onsdags i samma sits hemma på Santiago Bernabeu, Real fegade dock ur och lät Bayern föra spelet och sen gick det ju som det gick...

El loco är av en helt annan filosofi, anfall är bästa försvar ALLTID...

I 50e minuten tunnlar Susaeta en försvarare och får iväg ett riktigt fint skott från en svår vinkel som Sportingmålvakten med nöd och näppe lyckas styra till hörna. På hörnan kryper Athletic ännu närmare ett avgörande när Javi Martinez når högst och nickar bollen i stolpen men det vill sig inte ritkigt.

Sporting sticker sedan emellan med en sällsynt målchans då Insua kvitterar stolpträffarna när hans frisparks styrs i trävirket och ut.

Båda lagen har sedan några halvtama målchanser som inte vållar någon av målvakterna några större problem medans klockan tickar upp mot 90 minuter. De flesta verkar nog gå och vänta på förlängningen men Athletic beslutar sig dock för ett sista försök...

Ett långt inlägg från Javi Martinez rensas inte undan bättre än att Ibai Gomez kan ta kontroll över bollen i straffområdet, De Marcos ersättare lurar iväg Pereira till korvkiosken och slår ett hårt flakt inlägg på som kvällens gigant Llorente är först på och styr in med hjälp av stolpen!

3-1 och Athletic är i final!

Se målet här och lyssna på publiken...
Europa%20League:%20Llorente%20avg%C3%B6r%20med%203-1%20och%20skickar%20Athletic%20till%20final

2 minuter kvar Bielsa tänker faktiskt försvar och hinner inte ens fira målet innan han instruerar Ekiza för byte, Bielsa som dittils i matchen inte har gjort ett enda byte hinner faktiskt göra alla 3 tillåtna innan domaren blåser av matchen.

San Mames fullständigt lyfter i ett glädjevrål medans Llorente faller ihop och börjar gråta samtidigt som medspelare samlas på  och runt honom i en enda stor hög!  Lyckan är total och en liten tår glider nerför min egen kind...Vilken kväll och vilken säsong, fattar inte riktigt att det är sant...  Bielsa skulle ju vara ett projekt som skulle bära frukt om några år, inte första säsongen! Vi har bytt spelsätt ja Bielsa har bytt hela fotbollsfilosofin i Athletic och vi är i 2 finaler och tampas fortfarande om en CL plats i ligan... vad ska man säga? Lägg därtill att vi spelar en alldeles underbar anfallsinriktad fotboll där drömmålen avlöser varandra så börjar man fatta vad Bielsa och laget faktiskt gjort på 1 säsong.

Ofattbart egentligen och jag hoppas bara El Loco stannar och spelarna väljer att vara kvar i detta spännande projekt, om man kunde göra detta under första säsongen vad skall vi då förvänta oss av säsong 2?

Hoppsan börjar bli lite sentimental där... tillbaka till verkligheten för säsongen är ju inte slut än...

Hur som helst så är Athletic i sin första Europacup final på över 30 år där man ställs mot lillebror från Madrid!

9 maj smäller det, Europa League final i Bukarest... vem hade trott det?

Vill också avsluta med och ett alldeles underbart citat signerat kvällen hjälte Llorente som också sammanfattar allt den här kvällen hade att bjuda på! 
Llorente - "det här är det viktigaste ögonblicket i min karriär och jag grät för första gången på en fotbollsplan"


Matchfakta:
Athletic - Sporting  3-1

Avslut på mål: 9-5
Hörnor: 11-6
Bollinnehav:64-34%
Gula kort: 2-3