Det var alltså långväga besökare på plats i Bilbao för att möta lejonen inför hemmapublik. En osäker match då man visste lite om motståndet, men ändå en till synes enkel match på förhand men det skulle visa sig vara svårare än man föreställt sig.

Det var den förväntade startelvan som gick in på planen med Iraizoz, Iraola, Gurpegui, Amorebieta, Castillo (som fått chansen efter I. Pérez skada), Iturraspe, Susaeta, De Marcos, Muniain, Ismael López, Aduriz.

Athletic satte full fart från början och man såg redan då hur matchbilden skulle se ut matchen igenom. Athletic kontrollerade matchen fullständigt från minut ett men så redan i 14:e minuten händer det som inte får hända. HKS lyckas ta sig över mittlinjen och om det nu är Lencse som skjuter eller får den på sig är jag osäker på, men det ställer Iraizoz helt i målet och 0-1 är ett faktum.

Detta gör att motståndarna drar sig tillbaka till skyttegravarna och det blir ett konstant bombarderande av Daniel Amos i HSKs mål. Susaeta rinner igenom och lyckas skjuta stolpe-stolpe-ut och Aduriz har ett par lägen att sätta 1-1 men det dröjer till den 40:e minuten då Susaeta för fritt rum att ladda bössan efter inlägg från Ismael López och det är 1-1. Viktigt mål strax innan halvtidsvilan.

Direkt i halvtid sätter Bielsa in det tunga artilleriet då han bytte ut Ismael López till förmån för Fernando Llorente som möttes av mestadels applåderande hemmafans då han beträdde gräset. Llorente visade direkt att han var spelsugen och ville så gärna visa publiken att han är att räkna med. I sin första bollkontakt löper han in från kanten och skjuter med vänstern ett skott som räddas av Amos.

Sedan följde ett regn av inlägg mot Llorente som nickade och sköt och brottades och röt. Men det ville sig inte riktigt för den gode Fernando. Tajmingen och beslutstagandet var lite fel i vissa lägen och så storspelade verkligen Amos i motståndarmålet. Ibai Gómez och Ruiz de Galarreta byttes in utan att det gick att få ytterligare hål på moståndarna. De försvar sig väl och försöker dra ut på tiden så mycket som möjligt.

Llorente hade säkert fem-sex stycken solklara lägen med huvudet framför allt att sätta vinnarmålet men det slutade med en poäng och resultatet 1-1. Det var naturligtvis inte rättvist ut efter hur detsåg ut spelmässigt för Athletic käkade verkligen upp motståndarna med den höga pressen och de tilläts aldrig ha bollen i fred. Det var klasskillnad men det hjälper inte när man inte kan dra nytta av sitt spelövertag och sätta dit de bollar man behöver. 

Muniain såg lite piggare ut än han gjort så här långt in i säsongen, men det behövdes en smäll på käften innan han visade lite go. Iturraspe såg stabil ut i den defensiva mittfältsrollen och Susaeta så vassare ut än vanligt från höger. Iraola och han börjar hitta varann precis som förra säsongen. Dock så tror jag inte att det här motståndet var en rättvis värdemätare utan det blir fortsatt tufft i ligaspelet där det är en helt annan nivå på motstånd. 

Lyon vann mot Sparta Prag med 2-1 i gruppen så det får bli att sätta sina chanser i mötena med dessa lag annars blir det inget slutspel.

Matchstatistik @ Uefa.com
http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000356/match=2009908/postmatch/statistics/index.html