Tata fortsatte med sina roteringar och gjorde ett par ändringar i startelvan från senaste matchen mot Celtic. Song fick förtroende i stället för Busquets, Tello fick ta plats till vänster i anfallet medan Neymar tog Messis plats centralt och Cesc tog steget ner på mittfältet. Detta innebar att Tata ställde upp så här:
 
Valdés
Alves – Bartra – Piqué – Adriano
Xavi – Song – Cesc
Alexis – Neymar – Tello
 
Bänk: Pinto, Montoya, Busquets, Dos Santos, Sergi Roberto, Iniesta och Pedro.
 
Valladolid ställde upp defensivt med Bergdich, som normalt huserar till vänster i försvaret, som vänsterytter. Detta gjorde att Valladolid allt som oftast spelade med en fembackslinje, vilket inte hjälpte så mycket på Camp Nou i kväll. Martínez ställde upp sitt lag enligt följande:
 
Mariño
Rukavina – Valiente – Rueda – Peña
Baraja – Rossi
Ebert – Omar – Bergdich
Guerra
 
Bänk: Jaime, Heinz, Osorio, Rama, Alcatraz, Vadillo och Alberto Rodríguez.
 
 
Första halvlek
 
Barcelona sparkar igång första halvlek och inleder väldigt piggt. Efter knappt tio minuters spel avancerar Alexis på offensiv planhalva, hittar in till Cesc vid straffpunkten, men katalanens skott går ungefär femtio meter över ribban. Ett par minuter senare sticker Valladolid upp i ett anfall och Bartra styr undan ett inlägg till hörna. Hörnan slås mot straffpunkten där Javi Guerra vinner nickduellen mot Adriano och Valdés får se på medan bollen seglar in i mål. 1-0 till Valladolid efter tio minuter och känslan är att Barcelona sov lite på hörnan. Nåja, det är bara att bryta ihop och gå vidare.
 
Några minuter efter bortalagets ledningsmål avancerar Bartra med bollen på mittplan. Den unge mittbacken tillåts vandra ostörd hela vägen fram till Valladolids straffområde där han avlossar ett pressat skott och Mariño får stäcka ut ordentligt för att få undan bollen till hörna. Som vanligt resulterar inte hörnan i någonting, men bara en minut senare får Tello bollen på vänsterkanten och hittar Alexis utanför straffområdet. Chilenaren tar emot bollen, tar ett par steg och lägger bollen tillrätta innan han avfyrar en riktig kanon som borrar sig in i nättaket bakom Mariño i mål. Ett fantastiskt vackert mål av Alexis, 1-1 och Barcelona har utjämnat!
 
Det händer mycket så här i inledningen av matchen och efter en dryg kvarts spel sätter Barcelona av i en något sällsynt kontring. Neymar bjuder på lite konst på mittplan när han löjligt lätt vänder bort en Valladolidförsvarare och slår en perfekt passning på djupet till vindsnabba Tello. 22-åringen har fri väg mot mål, men tar alldeles för lång tid på sig och en Valladolidspelare hinner ikapp och stör katalanen precis i skottögonblicket och bollen hamnar i famnen på målvakten.
 
Det är väldigt mycket Barcelona hittills, men Valladolid sticker upp då och då, främst genom Bergdich på vänsterkanten. Efter dryga tjugo minuter kommer Valladolid i en kontring genom nämnde Bergdich. Bartra lyckas dock med lite hjälp av Alves avväpna marockanen. Några minuter senare får Bergdich ett nytt läge efter en pass av Omar, men återigen är Marc Bartra där och stör och får undan bollen till en resultatlös hörna.
 
Som sagt, det är mycket Barcelona, och det är mycket Neymar. Cesc hittar brassen med en mycket vacker pass på djupet, men Neymars skott styrs ut till hörna. Efter ännu en resultatlös hörna ordnar Neymar frispark i bra läge ett par meter utanför straffområdet. Xavi stegar fram, men hans skott går både över och utanför. Med halvtimmen spelad tar sig Neymar in i Valladolids straffområde, faller men domaren friar. Minuten senare är brassen återigen inne och dansar i gästernas straffområde, han faller igen och domaren väljer att återigen fria. Spontant kändes den andra situationen som en solklar straff och mycket riktigt visade reprisbilderna hur Valladolidförsvararen kapar Neymar utan att vara i närheten av bollen. Det blir inte mer solklart än så. Domaren för dagen, Fernando Teixeira Vitienes, håller dock inte med regelboken och såg uppenbarligen inget fel med att Valladolidspelaren sparkade ner Neymar.
 
Barcelona fortsätter att trumma på och det känns verkligen som att ett mål hänger i luften för katalanerna. Klockan tickar upp till 45 minuter och när domaren blåser av för halvtidsvila visar resultattavlan 1-1 trots ett massivt spelövertag för Barcelona.
 
 
Andra halvlek
 
Barcelona fortsätter andra halvlek som man avslutade den första och inom ett par minuter har Neymar hunnit ordna ytterligare en frispark i ett mycket bra läge för hemmalaget. Brassen tar själv hand om frisparken och slår bollen en meter utanför mål.
 
Några minuter senare dansar Neymar fram mellan Valladolidförsvararna utanför straffområdet. Neymar släpper bollen till Tello som på ett tillslag hittar fram till Xavi vid straffpunkten. Xavi vill inte vara sämre utan sätter bredsidan på bollen på ett tillslag och styr i bollen bakom en ställd Mariño i Valladolidmålet. 2-1 till Barcelona efter ett vackert anfall!
 
Ytterligare några minuter senare testar Tello ett skott från distans och bollen dundrar rakt in i ribban och ett tredje mål är nära. Efter drygt en timmes spel vinner Barcelona boll på mittplan och sätter igång en snabb omställning. Xavi slår en lång passning till Neymar som direkt får två Valladolidspelare på sig, vilket gör att Alexis är helt ensam till höger. Brassen uppfattar detta och slår ut bollen till Alexis som kliniskt sätter bollen i mål. Pang, pang, pang – tre pass och därefter mål. Härligt att se ibland! 3-1 och Alexis gör sitt andra och Barcelonas tredje mål för kvällen och det känns som att det kan rinna iväg nu. Direkt efter målet gör Tata sitt första byte när Iniesta kommer in i stället för Cesc.
 
Barcelona är inne i en massiv press just nu och vinner varenda andraboll. Barça ger inte Valladolid någon chans att andas och det känns som att ytterligare ett mål är nära. I den 70:e minuten visar Alexis, Xavi och Alves prov på vackert samarbete när bollen går som i ett flipperspel mellan dem. Det fina samspelet friställer till slut Alexis, som skulle kunna göra sitt tredje mål för kvällen. I stället väljer chilenaren att stanna upp och passa Neymar vid straffpunkten. Brassen begraver enkelt bollen i bortre hörnet bakom en chanslös målvakt. Väldigt osjälviskt av Alexis och väldigt roligt för Neymar att få kröna sin magiska match med ett mål. 4-1 till hemmalaget och det är helt klart game over för Valladolid.
 
Strax efter målet byter Tata ut Tello och sätter in Pedro. Efter Barcelonas fjärde mål mattas tempot av något och Blaugrana har full kontroll på matchen. Med kvarten kvar fälls Neymar återigen i straffområdet och återigen väljer domaren att blunda för ännu en solklar straff. Man kan ju fråga sig om brassen hade fått straff om det var han som slet ner en Valladolidförsvarare, det verkar ju vara så det går till den här säsongen. Nåja, matchen är vunnen och man ska inte haka upp sig på smådetaljer, men när domaren friar två solklara straffar börjar man undra vad det är frågan om.
 
Innan domaren blåser av matchen hinner Piqué kliva av och Busquets komma in i hans ställe och Alexis får i slutminuterna av matchen ett jätteläge att fullborda sitt hattrick efter ett mycket fint inlägg av Dani Alves. Chilenarens nick går dock rakt i Valladolidmålvaktens famn och Alexis får nöja sig med två mål i kväll. Domaren sätter pipan i munnen och Barcelona har tagit sin åttonde raka seger i ligan. Underbart!
 
 
Kommentar
 
Barcelona gjorde en fantastisk match i kväll och Neymar såg till att ingen saknade Messi, något undertecknad inte trodde var möjligt. Nu ska man visserligen ha i åtanke att det var Valladolid som stod för motståndet i dag och med all respekt för Valladolid ska man kanske inte dra allt för stora växlar. Men faktum är att Barcelona hade uppvisning i dag och 4-1 hade mycket väl kunnat vara 7-1, och detta med flera startspelare borta. Jag måste säga att jag är mycket imponerad av Tatas sätt att rotera och ändå vinna matcherna, det är något Barcelona har saknat de senaste två åren. Att Tata roterar redan nu i inledningen av säsongen kan mycket väl bli avgörande i vår när ligan ska avgöras och Champions League går in i sitt slutskede.
 
Bäst i kväll:
 
+++ Neymar. Jag ska erkänna att jag inte alls var sugen på att se Neymar i Barcelona och var inte särskilt lyrisk när det blev klart att han hade skrivit på för Barcelona. Jag vet inte varför jag var så anti Neymar, men brassen har fått mig att äta upp mina ord och det med råge. Herregud vilken fotbollsspelare. Och vilken artist. Jag tänker inte jämföra honom med Ronaldinho, för Neymar är inte Ronaldinho, men han dansar och leker fotboll och fullständigt bländar publiken. Helt magisk i kväll.
 
++ Alexis. Chilenaren gör en, i princip, felfri match och hade mycket väl kunnat göra både ett och två mål till. När han i andra halvlek hade kunnat göra sitt tredje mål och därmed sitt första hattrick i Barcelonatröjan väljer han att passa Neymar och låta brassen göra mål i stället. Det säger en hel del om Alexis och just nu lyser han av självförtroende, vilket är oerhört roligt att se med tanke på hur länge frustration var det som mest lyste ur hans ögon.
 
+ Bartra. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – Barcelona behöver inte köpa någon ny mittback. Bartra är redo och det har han visat i tre matcher i rad. Visserligen har motståndet inte varit det allra bästa, men jag skulle absolut inte vara orolig över att starta med honom mot Europas topplag. Ge killen fortsatt förtroende och han kommer fortsätta växa. Självklart kommer han göra misstag, han är långt ifrån färdig som fotbollsspelare, men hans potential känns oändlig. Med Puyol bredvid sig i mittlåset har Bartra den bästa läraren han kan få och jag hoppas verkligen på att få se dessa herrar starta tillsammans framöver.
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
0-1 Javi Guerra, min 10
1-1 Alexis, min 14
2-1 Xavi, min 52
3-1 Alexis, min 64
4-1 Neymar, min 70
 
Gula kort: Bergdich, Rossi och Omar (Valladolid)
 
Publik: 64.659


Statistik
 
Bollinnehav: 73% – 27%
Skott: 21 – 7
Skott på mål: 8 – 1
Hörnor: 7 – 4                   
Offside: 2 – 3
Regelbrott: 7 – 15
 
 
Visca Barça!