Newsflash
 
Newsflash – Leo Messi är bäst i världen!
 
Att argentinaren bjöd Tottenham och Wembley på en show råder det ingen tvekan om – men sättet på vilket fotbollsvärlden reagerade på insatsen var rent ut sagt beklämmande.
 
Pang sa det, så var Messi världsbäst igen. Twitter exploderade, experter och tv-studior tokhyllade – och efter ett par år av relativ tystnad stod det, lika hastigt som plötsligt, glasklart vem som är planetens främste fotbollsspelare. Ja, vem som är den bäste någonsin, rentav.
 
Kapporna fullständigt flög efter vinden. Som de så ofta gör nuförtiden. Och det sticker i ögonen något enormt. Jag menar, hur ofta är inte Messi så bra som han var mot Tottenham? Kan det vara varannan match? Var tredje?
 
Vi som följer honom vet. Och trots att Tottenham är ett bra motstånd – och trots att Champions League är en prestigefylld turnering – så finns det INGEN logik i att värdera en gruppspelsmatch i CL högre än exempelvis en toppmatch i världens bästa liga.
 
Så varför dessa reaktioner? Varför nu?
 
Därför att folk tittade. Svårare än så är det inte. Tittar man, så förstår man vem som är bäst.
 
Fortfarande, efter alla dessa år.
 
 
Paco-mania
 
Paco flyttar till Tyskland. På permanent basis.
 
Det rapporterar såväl spanska som tyska medier, som gör gällande att Dortmund redan nu har bestämt sig för att aktivera den köpoption på 23 miljoner euro som förhandlades in i låne-kontraktet i somras.
 
Och konstigt vore annars. I och med de dubbla målen Wales har anfallaren har nu gjort 9 mål på knappt 200 minuter i klubb och landslag, och får man tro tidningen Sport planerar Dortmund att göra honom till klubbens tredje bäst betalda spelare.
 
Vilket föranleder frågan: är Pacos dundersuccé bra, eller dåliga, nyheter?
 
Undertecknad väljer att se glaset som halvfullt. Låt vara att transfersumman gärna hade fått vara högre – men Paco skulle aldrig ha lyckats i Barça. Han är inte Barça-bra, helt enkelt. Och 23 miljoner euro är ända 23 miljoner euro.
 
Ingen anledning att misströsta, kort sagt.
 
 
Missnöje
 
Var är Arturo Vidal?
 
Som bekant har chilenaren knappt synts till under säsongsupptakten, och med tanke på den tilltagande konkurrensen på det katalanska mittfältet – och på Valverdes uppenbara förkärlek till Ivan Rakitic – talar mycket för att 32-åringen kommer fortsätta att lysa med sin frånvaro.
 
Till Vidals stora frustration. Inte bara har chilenaren uttryckt sitt missnöje via Instagram, där han i veckan lade upp (och sedan raderade) ett par kryptiska inlägg som många har tolkat som kritik mot Valverde – så sent som i onsdags talade mittfältaren dessutom med den chilenska pressen, och gjorde tydligt att han är långt ifrån nöjd med den rådande situationen.
 
Vilket har fått de katalanska topplocken att flyga. Eller snarare, fått Barças sportsliga överhuvud, Pep Segura, att relativt sansat kommentera händelseutvecklingen i en intervju med tidningen Sport.
 
Såhär lät det när Segura svarade gav svar på tal angående Vidals missnöje:
 
”Situationen med Vidal är väldigt tydlig. Först och främst är hans protester ett tydligt sätt att visa att han vill spela och stå till tjänst för FC Barcelona, att han vill uppnå allt det han sa när han presenterades. Det negativa är att han inte har den fingertoppkänsla som ett proffs bör ha av respekt för sin tränare och sina lagkamrater. Synnerligen i en så stor klubb som Barça, men så många fullblodsproffs. Vidal vet att han har gjort fel, att han varit respektlös mot sina lagkamrater och jag är säker på att han kommer att korrigera detta.
 
Raka rör, alltså.
 
 
Efterlyst
 
Och på tal om missnöjda spelare – hur står det egentligen till med Malcom?
 
I likhet med Arturo Vidal har brassen fått nöta rejält med bänk under säsongsupptakten, men till skillnad från chilenaren – och trots att han vid mer än ett tillfälle har lämnats utanför truppen helt och hållet – har det varit knäpptyst från Malcom-lägret.
 
Fram till nu. I veckan tog nämligen Malcoms agent bladet från munnen, och kommenterade den rådande situationen för första gången i tidningen Mundo Deportivo:
 
”Det är svårt att förklara. Alla spelare behöver tid att anpassa sig, och Malcom har fått tillräckligt med tid för att anpassa sig och få speltid. Så här långt har han inte fått någon, men när han får chansen kommer han att demonstrera sina kvalitéer.”
 
”Han mår bra, och är ivrig att få spela. Han gillar inte situationen, men han är fokuserad och väldigt motiverad.”
 
”Jag tror inte att bristen på speltid har att göra med att coachen (Valverde, reds anm) inte vill spela med Malcom. Han behövde prioritera Dembélé, som började göra mål för laget.”
 
”Ja, det är sant att Dembélé har förlorat sin startplats till förmån för Coutinho. Men han (Malcom, reds anm) kommer att få sina chanser. Han har inte övervägt en flytt. Inte alls.”

 
 
Telepati
 
Att Leo Messi och Luis Suárez är bästa kompisar, är sedan gammalt.
 
Men förra helgen nådde vänskapen nya höjder. Uruguayanens assist till Leo Messis kvitteringsmål på Mestalla innebar nämligen att Luis Suárez passerade Dani Alves på listan över spelare som har assisterat argentinaren flest gånger i La Liga!
 
Hela 27 Messi-målgivande passningar har det blivit för ”El Pistolero”, och då räknar vi inte med den uppsjö av ”dummies” som uruguayanen har stått för genom åren. Det vill säga, de gånger som Suárez medvetet har släppt bollen förbi sig, och fram till Leo Messi.
 
Keep it upp, Gordo!
 
 
B-laget
 
Låt oss avslutningsvis göra ett snabbt nedslag i B-laget.
 
Som bekant nedgraderades laget i fjol, vilket innebär att man numera huserar i den spanska tredje-divisionen, Segunda Division B.
 
Men av formkurvan att döma kan sejouren bli kortvarig. Efter en halvknackig säsongsinledning har katalanerna nämligen mäktat med fyra segrar och två kryss på de senaste sex matcherna – vilket innebär att laget i skrivande stund återfinns på tredje plats i tabellen.
 
Och dessutom har Carles Alenya varvat upp på allvar. Som bekant drogs supertalangen länge med en muskelskada, men sedan några veckor tillbaka är han tillbaka på planen, och så sent som i helgens drabbning med Ontinyent noterades 19-åringen för två mål. 
 
Vilket naturligtvis gläder. Och förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan Valverde tar sitt förnuft till fånga, och plockar ut honom till en a-lagsmatch.
 
 
 
Det var allt för den här veckan! Simma lugnt, ägna en tanke åt Arda Turan – och ¡Visca el Barça!
 
 
Källor: independent.co, sport.es, fcbarcelona.com, barcablaugranes.com, mundodeportivo.com