Kris
 
Barça är i kris.
 
Eller okej, inte riktigt ännu. Men snart.
 
Kryss mot Girona. Förlust mot Leganés. Piqué i uruselt slag. Umtiti allvarligt (?) knäskadad. Valverde hårt kritiserad. Nytt kryss mot Athletic Bilbao. Valverde ännu hårdare kritiserad.
 
Ni hör ju själva. FC Barcelona är i obalans, och med ett sjuhelvetes svårt spelschema framför sig (Tottenham, Valencia, Sevilla, Inter, Real Madrid, i den ordningen) riskerar bägaren att rinna över.
 
Men var klämmer skon egentligen? Är det truppen eller coachningen som har sviktat på sistone?
 
Frågar du mig stavas problemet Ernesto Valverde. Visst, det hjälper inte att Gerard Piqué serverar motståndarna mål på silverfat – men på sistone har tränaren förbryllat med sina laguttagningar och taktiska val.
 
Ta bara matchen mot Athletic Bilbao som exempel. Då fick Roberto, Rakitic och Vidal chansen på mittfältet – samtidigt som Messi inledde på bänken – och resultatet blev en av de stelaste Barça-insatserna i mannaminne.
 
Men vad förväntade vi oss egentligen av den här säsongen? Tiki-Taka och tennissiffror varannan match?
 
Naturligtvis inte. Men med truppen någorlunda renoverad, och med ett par, tre intressanta ynglingar från de egna leden, har vi all rätt i världen att förvänta oss mer.
 
Mer än det här, åtminstone.
 
 
Emblemet
 
Som en bomb briserade nyheten i torsdags – för tionde gången i klubbens historia uppdaterar FC Barcelona sitt klubbemblem.
 
Uppdateringen innebär att emblemet inte längre kommer att prydas av akronymen FCB, och att emblemets inre svarta konturer slopas.
 
Relativt små förändringar, alltså. Men reaktionerna har likväl varit stora, och föga överraskande går åsikterna isär. Medan somliga menar att man beslutet är ett övertramp, menar andra att förändringen är inom rimlighetens gränser.
 
Själv landar jag någonstans mittemellan. Det sticker i ögonen, absolut – men det kunde ha varit mycket värre. Titta bara på Juventus, vars klubbemblem nyligen renoverades på ett närmast absurt sätt.
 
För att läsa mer om det nyta emblemet, klickar ni här!


Transfer-nytt
 
Dragkampen om Frenkie De Jong fortsätter.
 
Och får man tro veckans rykten och rapporter har Barça fått konkurrens. Såväl Manchester City som Manchester United uppges nämligen vara sugna på holländarens underskrift, och enligt holländska tidningen De Telegraaf är Real Madrid redo att spendera 80 miljoner euro på Ajax superlöfte.
 
Ni hör ju själva. Få spelare är mer eftertraktade än Frenkie De Jong, och i nuläget talar det mesta talar för ett gammalt hederligt bud-krig när transferfönstret öppnar nästa sommar.
 
Men av rapporterna i Katalonien att döma sitter FC Barcelona lugnt i båten. Dels eftersom katalanerna (till skillnad från exempelvis Real Madrid) sedan tidigare har inlett samtal med spelaren, dels eftersom Frenkie De Jong har gjort tydligt att han föredrar spel med Leo Messi framför något annat.
 
Gott så, tycker jag.
 
 
Transfernytt #2
 
Ryktena om Paul Pogba till Barcelona vägrar att försvinna.
 
Som bekant uppges fransmannen vilja lämna Manchester United, och enligt framförallt engelska medier gör hans agent, Mino Raiola, allt vad han kan för att få till en transfer.
 
Men någon Barça-flytt blir det inte. Åtminstone om vi får tro på experten tillika fotbollsförfattaren, Guillem Balague, som i veckan adresserade de ihärdiga ryktena.
 
Balague menar nämligen att katalanerna, trots att de håller ett öga på Pogba, helt enkelt inte har råd med 25-åringen. Inte just nu, i alla fall.
 
Tur det, säger jag.
 
 
Guld och gröna skogar
 
Varumärket FC Barcelona växer.
 
Åtminstone i termer av inkomst. Det bekräftade klubbens talesperson, Josep Vives, när han under torsdagen talade med pressen angående bland annat 2018 års budget.
 
Enligt Vives kommer klubben nämligen att dra in hela 960 miljoner euro, vilket är ett rekord för katalanerna. Och med kostnader på 929 miljoner euro står det klart att klubben – även den här säsongen – kommer att gå med vinst.
 
Cashen rullar in, helt enkelt. Och dessutom underströk Vives att siffrorna är i linje med den långsiktiga, strategiska planen att år 2021 ha en årlig inkomst på över 1000 miljoner euro.
 
 
Det var allt för den här veckan! Simma lugnt, och ¡Visca el Barça!
 
 
Källor: telegraaf.nl, sport.es, fcbarcelona.com, barcablaugranes.com