USA-följetongen
 
Ny vecka, nya kapitel i USA-följetongen.
 
Och handlingen tätnar. Som bekant är såväl La Liga som Girona och Barça ombord på USA-tåget, och efter förra veckans positiva möte med AFE (spelarföreningen) söker man nu att ta sig över nästa stora hinder.
 
Nämligen det spanska fotbollsförbundet. Presidenten för RFEF, Luis Rubiales, har tidigare kritiserat projektets initiativtagare för bristande kommunikation, men i veckan landade nyheten att Barça, Girona och La Liga tillsammans har skickat en officiell förfrågan till förbundet om att Girona vs Barça ska få spelas i Miami.
 
En förfrågan som förbundet uppges neka. Marca rapporterar nämligen att Luis Rubiales, Gianni Infantino (Fifas president), och Spaniens premiärminister, Pedro Sanchez, nyligen träffades för att diskutera frågan, och enligt tidningen var man rörande överens om att USA-matchen inte borde äga rum.
 
Och någonstans där befinner vi oss. Med två tydliga läger, som står på diametralt olika platser i USA-frågan.
 
Vilka som går segrande ur drabbningen, återstår att se…
 
 
Nedblodad lax
 
I veckan lanserades Barças tredjeställ!
 
Och det är tamejfan motbjudande. Låt vara att den diagonala linjen tvärs över tröjan (som representerar den berömda gatan Avenida Diagonal, som skär genom den katalanska huvudstaden) är en fin hyllning – men inte fan har den på en fotbollströja att göra.
 
Och färgen ska vi inte tala om. Som bekant har klubben för vana att experimentera vilt med färgblandningarna, och den här gången föll valet på något som endast kan beskrivas som ”nedblodad lax”.
 
Klicka här om ni vill se tröjan själva. Och kom ihåg att årets hemma- och bortaställ är snyggare än på länge, skulle ilskan bli övermäktig.


El Pistolero
 
Ny höst – nytt landslagsuppehåll.
 
Och som vanligt har ett antal Barçaspelare varit in action. Rakitic, Umtiti, Busqeuts, Roberto Coutinho, Arthur, Vidal – samtliga fick speltid under veckan som gick.
 
Men starkast lyste Luis Suárez. Uruguayanen har fått utstå hård kritik för sitt spel under säsongsupptakten, men när Uruguay besegrade Mexico i Houston, var han tillbaka i fornstor form.
 
Frisparksmål, check. Panenka-straff, check. Rabona-assist, check.
 
En insats att minnas, helt enkelt. Och förhoppningsvis kan fortsätta på den inslagna vägen!
 
Klicka här, för att titta på höjdpunkterna!
 
 
Stat-attack
 
Går Leo Messis storhet att mäta?
 
Naturligtvis inte, hävdar många. Hans stats må imponera stort – men för att forma sig en fullständig bild av argentinaren krävs att man faktiskt sätter sig ned och tittar på honom.
 
Och så är det, naturligtvis. Vilket troligtvis ligger honom i fatet. Men om det nu är så att den genomsnittlige fotbollsintresserade älskar att stirra sig blind på siffror, blir det väl till att plocka fram miniräknaren ändå.
 
Och statistiken talar sitt tydliga språk. Under loppet av de senaste tio åren har ingen gjort fler mål, eller slagit fler assist, än Leo Messi.
 
För att ytterligare grotta ner er i Messi-statistik, klickar ni här! (OBS! Känsligt innehåll för CR7-anhängare.)


Homeward Bound
 
Pep Guardiola vill hem!
 
I veckan medverkade Manchester City-tränaren tillika Barça-ikonen i tv-programmet ”Universo Valdano”, och på frågan huruvida 47-åringen kan tänka sig återvända till Katalonien gav Guardiola som följande, hoppingivande svar:
 
”Jag kommer att avsluta där jag började – min sista tid kommer att spenderas i ungdomsfotbollen. Förhoppningsvis i Barça.”
 
Musik för Barça-öronen, såklart. Och förhoppningsvis har Pep inte heller stängt dörren för en sportchef-sejour i klubben. Eller varför inte en ny tränar-sejour?
 
En kan drömma, i alla fall.
 
 
Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!
 
 
Källor: marca.com, goal.com, sport.es, fcbarcelona.com, barcablaugranes.com