Namnrättigheter

Under förra veckan gav Josep Maria Bartomeu en intervju till Bloomberg. Intervjun innehöll lite av varje, men föga förvånande låg tyngdpunkten på ekonomiska aspekter. Bartomeu berättade bland annat att klubben för närvarande pratar med två eller tre olika företag om att sälja namnrättigheterna till Camp Nou. Här följer ett axplock av vad Barçapresidenten sa:

– Espai Barça är en totalrenovering av arenan, men det stannar inte där. Det blir också en upprustning av en del av staden Barcelona. Den totala kostnaden för projektet är 600 miljoner euro.

– Just nu pratar vi med två eller tre olika företag angående att sälja namnrättigheterna till Camp Nou. Den som blir vår partner kommer antagligen ge oss hälften av de pengar vi behöver för att finansiera Espai Barça-projektet.

– Vi har satt upp ett mål att ha en omsättning på en miljard euro år 2021. Så som det ser ut nu tror jag att vi kommer nå den siffran före 2021. Det är bra för medlemmarna och bra för klubben eftersom det innebär att fotbollsindustrin växer.

– Ett av klubbens mål är naturligtvis att tjäna pengar varje år eftersom vi måste återinvestera pengarna i både spelare, byggnader och annat.

– Medlemmarna bryr sig inte om vad klubben är värd eftersom vi aldrig kommer sälja klubben. Det är omöjligt eftersom klubben ägs av sina 145 000 medlemmar.

– I år gjorde vi fler investeringar och värvade för större belopp än vanligt på grund av att Neymar lämnade, men vår strategiska plan är att värva spelare för 60 miljoner euro mer än de pengar vi får in från försäljningar.

– Jag hoppas att vi kommer att fortsätta spela på den här nivån men jag är inte säker på att det kommer att bli så. Fler och fler klubbar ägs av väldigt rika människor och länder, som investerar enorma summor pengar. Det blir allt svårare att köpa loss de bästa spelarna, så vårt mål är att hitta unga spelare, lära dem vår fotboll och ge dem chansen i A-laget.

Intervjun kan ses i sin helhet här.


Caso Arthur

”Arthur till Barcelona blir officiellt klart vilken dag som helst nu”. Har vi hört den förr?

Den 21-åriga brassen har ryktats till Barcelona ett tag nu och när han fotades iklädd Barçatröjan tillsammans med Robert Fernández i december verkade affären så gott som klar. Vinterns transferfönster både kom och gick utan att brassen syntes till i Katalonien, men de senaste veckorna har det verkat som om affären är på väg att gå i lås.

I veckan rapporterades att Barcelona och Grêmio hade nått en överenskommelse om övergången: Barça skulle betala 40 miljoner euro för brassens tjänster. Grêmios president gick dock ut och dementerade uppgifterna och sa att övergången inte var skriven i sten. Vad han däremot sa sig vara säker på var att Arthur skulle spela kvar i Grêmio resten av säsongen. Det innebär att brassen inte kommer att ansluta till Barcelona förrän i januari 2019.

Enligt Sport ska en representant för Grêmio ha sagt att övergången kan gå i lås under den här veckan. Hur Arthur ska få plats på Barças fullpackade mittfält återstår att se, men om han ansluter kan vi vinka hej då till Aleñá va?


Ungdomar

Efter att Valverde och Barça bjöd på en ytterst feg insats mot Chelsea i Champions League kan vi åtminstone konstatera att våra ungdomar gjordes oss stolta.

Juvenil A mötte PSG i åttondelsfinal i UEFA Youth League och även om det var en ganska jämn tillställning i första halvlek med chanser för båda lagen blev det till slut Barça som helt rättvist avgick med segern efter att Carles Pérez gjort matchens enda mål. Barça kvalificerade sig därmed till kvartsfinal. Blaugranaungdomarna var sett över hela matchen bättre än sina franska motståndare och bjöd på fin anfallsorienterad fotboll. Se och lär, A-laget.

Nu har Pimientas manskap siktet inställt på att kamma hem hela turneringen. Nästa hinder på vägen är Atlético Madrid, som besegrade Basel i åttondelsfinal.

När vi ändå är inne på ungdomar kan vi passa på att kolla läget i Barça B.

Spelaromsättningen i B-laget är fortsatt hög. I januari har ännu fler spelare anlänt och andra har lämnat i ett försök att hålla laget kvar i Segunda División. Efter 28 spelade omgångar parkerar ungdomarna på plats 17 i tabellen. Barça har krigat sig upp från nedflyttningsplats men befinner sig trots det inte på särskilt säker mark.

Det är många lag som ligger på samma poäng i mitten av tabellen och Barça måste fortsätta plocka poäng för att inte riskeras att återigen dras in i bottenstriden på allvar. Det skiljer bara fyra poäng mellan Gimnastic på 18:e plats – precis ovanför strecket – och Reus på 12:e plats.

Formen tycks dock ha vänt för Gerard López mannar, som på de senaste sex matcherna har fyra segrar, en förlust och ett kryss. Dessförinnan hade man bara två segrar i de senaste 18 matcherna. Inget vidare facit för Gerard López alltså.

Förhoppningsvis fortsätter ungdomarna på den inslagna vägen nu, så att de får spela i den spanska andradivisionen även nästa säsong.


Barça vs Neymar

Sedan Neymars övergång till PSG i somras ligger brassen och Barcelona i krig. Efter att det stod klart att Neymar – eller snarare Qatar – hade hostat upp de 222 miljoner euro som krävdes för att brassen skulle kunna lämna den katalanska klubben ville Barça inte betala ut den lojalitetsbonus som Neymar enligt sitt kontrakt skulle få i augusti.

Det rör sig om närmare 30 miljoner euro som Neymar och hans pappa vill mjölka ut ur klubben – 26 miljoner euro för bonusen och tio procent i ränta. Men Barça har satt hårt mot hårt och vägrar att betala Neymarklanen. Enligt klubbens sätt att se på kontraktet bröt Neymar mot de villkor som skulle göra honom berättigad till bonusen och därför frös den inne.

Josep Vives har tidigare förklarat att det fanns tre villkor för att bonusen skulle betalas ut. För det första fick spelaren inte förhandla om att lämna klubben månaden före bonusen skulle utbetalas. För det andra skulle spelaren demonstrera sin vilja att fullfölja det kontrakt han hade med klubben och för det tredje att spelaren faktiskt skulle fullfölja kontraktet. Därmed är det rätt solklart att Neymar inte har rätt till bonusen.

Brassen och hans pappa håller naturligtvis inte med. Den pengakåta familjen har tagit ärendet vidare, dels via en stämningsansökan inlämnad till det spanska rättsväsendet, dels via FIFA. I veckan kom beskedet från FIFA: de kommer inte att utreda ärendet utan lägger ner Neymars anmälan.

Stämningsansökan är dock fortfarande aktuell och det återstår att se när det fattas ett beslut kring den. Och som bekant är det inte bara Neymar som stämmer Barcelona. Klubben har också lämnat in en stämningsansökan mot Neymar. Enligt en av de största dagstidningarna i Spanien, El Mundo, handlar det om ungefär 75 miljoner euro som Barça kräver Neymar på. Det rör sig om den första delen av bonusen som betalades ut i samband med att brassen skrev på sitt nya kontrakt med klubben hösten 2016 och 8,5 miljoner i skadestånd och ränta.

Räkna med många fler ronder i fighten mellan Barça och Neymar.


Biljetter till cupfinalen

Barcelona spelar som bekant final i Copa del Rey i år igen. De regerande cupmästarna tar sig an Sevilla i finalen i Madrid 21 april.

Som vanligt kunde inte Santiago Bernabéu vara finalarena då det pågår toalettrenoveringar eller något annat av lika stor vikt där. Därför spelas finalen på Atlético Madrids nya hemmaarena Wanda Metropolitano. Arenan har en kapacitet på 67 703 platser och nu har biljetterna fördelats mellan de båda finalklubbarna och det spanska förbundet.

Barcelona och Sevilla får 23 850 biljetter var och det spanska förbundet tar hand om de resterande 11 359 biljetterna. Barçafansen kommer att hålla till i den södra delen av arenan i vad som med största sannolikhet kommer bli en härlig fotbollsfest.Där avrundar vi veckans nyhetssvep. På återseende nästa måndag!Källor: fcbarcelona.com, sport.es, elmundo.es, barcablaugranes.com