Uppvisning
 
Han är en tuff nöt att knäcka, John Guidetti.
 
Inför ett glest Camp Nou tog F.C Barcelona emot säsongens baneman Celta de Vigo i en match där Celta – och inte minst John Guidetti – skulle komma att sälja sig dyrt.
 
Åtminstone i den första halvleken. De sedvanligt högt pressande galicierna gjorde livet surt för katalanerna som – bortsett från ett ögonblicks Messi-magi – gav ett sömnigt intryck, och bjöd in Celta i matchen. John Guidetti besvarade inbjudan, och stänkte in kvitteringen från straffpunkten.
 
Men, inte ens John Guidetti kan rå på Messi, Suaréz och Neymar.
 
De tre polarna pratade ihop sig under pausvilan, och vips – så var ställningen 6-1 till Barcelona. I en uppvisning till andra halvlek stod Messi och Neymar för upprinnelsen, medan Suaréz skötte avsluten.
 
Doften av ligaguld, den är osviklig.
 
 
Dödsfall
 
En av Kataloniens ledande politiker har gått ur tiden.
 
Vid 70-års ålder gick Muriel Casals (katalansk ekonom tillika aktiv separatist) bort på söndagen i sviterna efter en cykelolycka i januari. Casals, som under majoriteten av hennes politiska karriär stred för ett självständigt Katalonien, var sedan 2015 medlem i alliansen Junts pel Sí, och utnämndes nyligen till ansvarig i den fackliga kommittén för den konstituerande processen – det vill säga kartläggningen av den katalanska självständighetsprocessen. Utöver detta var Casals även en av initiativtagarna till de gatudemonstrationer som präglat Katalonien under loppet av de senaste åren.
 
Om Casals stora betydelse för partiet råder det inga tvivel, och av regeringschefen Carles Puidgemonts ord att döma lämnar hon ett stort hål efter sig:
 
”Vi skulle inte vara där vi är utan somliga personers insatser; Muriel var en av de och alla vet om det."
 
F.C Barcelona – som officiellt är neutrala i frågan om självständighet – framförde sina kondoleanser på söndagen via Twitter:
 
”Vi är djupt ledsna över Muriel Casals bortgång. Hon var en modig kvinna som stred för hennes modersmål, hennes kultur och sammhällsutveckling. Våra tankar är med hennes familj och vänner.”
 
 
Barca-DNA
 
När Xavi talar – då lyssnar man.
 
I en lång intervju med tidningen Mundo Deportivo tog mittfälts-ikonen Xavi Hernández sig tid att sia om framtiden i F.C Barcelona. I spåkulan såg han två spelare, vars framtid är Blåröd:
 
”Det finns två spelare som jag tycker har Barca-DNA i sig: Marco Veratti och Paulo Dybala. De är fantastiska och skulle, tack vare deras spelstil och kvalitéer, passa in i Barcelonas maskineri. Jag ser dem som två av klubbens framtida stjärnor.”
 
Fransmannen Paul Pogba, som under flera års tid omgärdats av rykten om en flytt till Katalonien, imponerar inte lika stort på Xavi:
 
”Pogba är en fantastisk spelare. Han kommer bli en stjärna för såväl Frankrike som Juventus, men jag kan inte se honom i ett lag som Barcelona.”
 
Underteckand är beredd att hålla med Barcelonas odödlige nummer sex – i valet mellan Pogba och Dybala väljer jag den sistnämnda hela dagen lång.
 
 
Qatar-kompromiss
 
Jakten på stålarna fortsätter.
 
F.C Barcelona står alltjämt utan någon tröj-sponsor inför nästa säsong, samtidigt som behovet av inkomst växer sig allt större. Utan kapitalstyrka nog för att förnya kontrakten med åtskilliga nyckelspelare, är ett nytt avtal närmast nödvändigt om dagens, köpglada Barca ska hålla sig på fötter.
 
Vilket har lett till en kompromiss – efter rapporterna om de strandade förhandlingarna med Qatar kom det i veckan färska uppgifter som vittnar om att Josep Bartomeu begravt stridsyxan, och nöjt sig med ett något mindre lukrativt avtal.
 
Enligt uppgifter siktade F.C Barcelona på ett avtal värt minst 70m Euro per säsong, men ser ut att nöja sig med ett avtal värt 60m Euro + bonusar vid händelse av en ny Champions League-triumf.
 
Under förutsättning att man kommer överens om de slutgiltiga vilkoren är avtalet redo att undertecknas, och vid det laget kan endast aktieägarna sätta stop för det fortsatta sammarbetet – något som förefaller otroligt.
 
Goda nyheter för de som vill se ett Barca fyllt av globala superstjärnor – sämre nyheter för de som värnar om de ikoniska, reklamfria ränderna.
 
 
Odödlighet
 
Den kanske mest betydande personen i F.C Barcelonas historia går i skrivande stund sin livs viktigaste match, mot sitt livs tuffaste motståndare.
 
I oktober blev det moderna Barcas gudfader Johan Cruyff diagnosticerad med lungcancer, och har sedan dess genomgått behandling utom synhåll för såväl media som den gemene Barca-anhängaren.
 
Extra glädjande var därför veckans besked om bättringsvägen som holländaren sakta men säkert vandrar längs. Behandlingen har fungerat som den ska, och det var en försiktigt hoppfull Johan Cruyff som på söndagen talade med media:
 
”Resultaten har varit väldigt positiva, tack vare läkarnas utmärkta arbete, folkets stöd och min positiva mentalitet.”
 
Ledningen till trots var holländaren tydlig med att han inte tar ut segern i förskott:
 
”Just nu känns det som att jag leder med 2-0 i en match som fortfarande pågår.”
 
 
Odödlig som symbol, och kanske även som människa – finns det någon som kan få döden på fall så är det Johan Cruyff.
 
 
Det var allt för den här veckan. Vi ses nästa måndag!

 
 
 
Källor: fcbarcelona.com, bbc.com, vitalfootball.com, marca.com, mundodeportivo.com