Mot finalen
 
Barcelona vs Valencia.
 
Inte bara ställdes Barca mot Gary Nevilles Valencia C.F i den inledande semifinalen av Copa del Rey, i helgen reste man dessutom till Valencia för att gästa Levante UD – lillebrorsan som återfinns i botten av La Liga.
 
F.C Barcelona blandade och gav, och kan med facit i hand räkna in tre nya poäng i jakten på ligatiteln, samt se fram emot Copa del Rey-finalen senare i vår – efter 7-0 hemma på Camp Nou får returmötet på Mestalla betraktas som en transportsträcka på väg mot finalen, där andalusiskt motstånd är att vänta.
 
Det briljanta Barca som med lätthet slog tillbaka Gary Nevilles Valencia var emellertid spårlöst försvunna i helgens drabbning mot Levante – på Ciutat de Valencia gav Barcelona ett minst sagt sömnigt intryck, och höll sånär på att tappa två dyrbara poäng i liga-racet.
 
Med blotta förskräckelsen kom Barca undan, och vann med två mål mot noll i en match som knappast går till historien som den bästa.
 

Spionage
 
F.C Barcelona är åter under luppen.
 
Som om barnhandel och skattefiffel inte vore nog anklagas nu klubben för industriellt spionage, och än en gång är det ex-presidenten Sandro Rosell som är boven i dramat.
 
Bland andra Rosell anklagas för att – mellan åren 2009 och 2011 – ha stulit och avslöjat hundratals privta email tillhörande Jaume Roures, ägaren av det spanska kommunikationsföretaget Mediapro.
 
Stämmningen utfärdades av just Mediapro, som perkar på inkräktandet av Jaume Roures privatliv, samt det systematiska avslöjandet av åtskilliga affärshemligheter.
 
Utöver F.C Barcelona och Sandro Rosell står även den före detta direktören för Barcelona Basket, Carles Raventós, anklagad för spionage.
 
Under fredagen togs målet upp i domstolen, och fortsättning lär följa.
 
 
Milstolpe
 
Den halvdanna insatsen till trots fanns det anledning att fira efter matchen på Ciutat de Valencia.
 
Matchen var nämligen Luis Enriques hundrade som huvudansvarig för F.C Barcelonas a-lag, och statistiken talar sitt tydliga språk. Inte ens tränarikoner som Michels, Cruyff och Guaradiola kan mäta sig med asturiern, och nog finns det fog för att på allvar börja räkna in Enrique i den ovan nämnda skaran.
 
Under Enrique har Barca vunnit smått otroliga 80 av 100 spelade matcher, och förlorat vid endast nio tillfällen. Även målmässigt sticker Enriques Barca ut – inte ens Guardiolas målglada lag kan mäta sig med Enriques målskillnad på +230 (302 gjorda, 72 insläppta).
 
Men, vad den allra viktigaste statistiken beträffar får Enrique erkänna sig besegrad. På hundra matcher lyckades Guardiolas Barcelona bärga hela sex titlar, något som alltjämt saknar motstycke i klubbens framgångrika historia.
 
Med ynka fem titltar återfinns Enrique på an en andraplats.
 
 
Hyllningar från Merseyside
 
Liverpool-legenden Jamie Carragher älskar F.C Barcelona.
 
Eller ja, åtminstone ett par spelare – under sitt besök i Katalonien passade merseyside-sonen på att titta förbi Ciutat Esportiva Joan Gamper, och talade varmt om före detta lagkamraterna Javier Mascherano och Luis Suaréz.
 
Vad Barcas nummer nio beträffar menade engelsmannen på att han – sedan flytten till Barcelona – tagit ett ytterligare steg, och nu får betraktas som en av fotbollsvärldens allra främsta:
 
”Suaréz har alltid varit en fantastisk spelare, men i Barcelona har han höjt sig ytterligare en nivå.”
 
”Vi visste hur bra han var i Liverpool, men att han behövde visa det i Champions League. Nu är han en av av världens bästa spelare, och man undrar hur många mål han kommer göra denna säsong. Han skulle kunna nå 50.”
 
Apropå Javier Mascherano underströk ex-försvararen den hårdföre argentinarens förmåga till anpassning, och vikten av  en fungerande dynamik i en backlinje:
 
”Sedan tiden i Liverpool har han bytt position, och har ett fantastiskt sammarbete med Piqué. Han är väldigt aggressiv, men dessutom bolltrygg i uppspelsfasen, vilket Barcelona drar stor nytta av. Med Busquets i laget, och Puyol pensionerad, var förflyttningen nedåt i plan naturlig.”
 
Avslutningsvis fick engelsmannen frågan om vem han tycker är bäst i Barcelona, och nämner föga överraskande en viss argentinare:
 
”Messi, självfallet. Men kunde jag inte välja honom skulle jag säga Iniesta. Han är en fantastisk spelare, och en fantastisk person. Väldigt ödmjuk, och fokuserar enbart på fotbollen. Han och Xavi var alltd mina favoriter i Barcelona.”
 
En smart kille, den där Carragher.
 
För att lyssna på intervjun i sin helhet, klicka på länken nedan:
 
http://www.fcbarcelona.com/football/first-team/detail/article/jamie-carragher-claims-suarez-can-get-50-goals-by-the-end-of-the-season
 
 
Nybygge
 
Äntligen står det klart!
 
Arkitekt-firman HOK+TAC Arquitectes får äran att utforma designen på ”The New Palau Blaugrana” – den nya basketarenan som kommer ta plats bredvid Camp Nou, och ersätta ”Mini Estadi” (B- och damlagets hemmaplan tillika a-lagets träningsplan).
 
Den erkända amerikanska arkitekturfirman har bland annat designat American Airlines Arena i Miami, och valdes av i veckan av en jury bestående av fem F.C Barcelona-representanter, tre medlemmar av det katalanska arkitekturförbundet och en representant från det katalanska stadsrådet.
 
Den nya basketarenan är en del i det redan sjösatta projektet att renovera och bygga om klubbens faciliteter. Projektet heter ”Espai Barca Project” och innefattar allt från ett nytt Mini Estadi, till en omfattande renovering av Camp Nou. 
 
Projektet förväntas vara i hamn år 2021.
 
Klicka på länken nedan för att se bilder på ”Det nya Camp Nou”.
 
http://www.fcbarcelona.com/club/detail/article/season/2014-2015/public-tender-open-for-new-camp-nou-and-new-palau-blaugrana
 
 
 
Det var allt från veckans La Setmana Blaugrana, vi ses på måndag!


Källor:
fcbarcelona.com, sport.com, marca.com