Tråkfotboll

Det dryper Mourinho om Barcelona för tillfället. Är man ute efter underhållning får man rikta blickarna någon annanstans än mot den katalanska huvudstaden just nu. Barça under Valverde har inget högt underhållningsvärde, även om Messi i ensam majestät står för tillräckligt med underhållning för att hålla en culé någotsånär nöjd.

Det är knappast en nyhet att Barça spelar tråkigare än tidigare. Skönspelet har länge lyst med sin frånvaro i Barcelona, men under Valverde har laget tagit ännu fler steg ifrån den attraktiva fotbollen. Ibland lyckas man förvisso hyfsat och då och då har vi fått se prov på fina sekvenser, oftast orkestrerade av Messi. Men det offensiva skönliret med snabbt passningsspel, kombinationer, precision och rörelser som trasar sönder vartenda motståndarförsvar, som under lång tid var kännetecknande för Barça, är numera puts väck.

Trots det går Blaugrana som tåget resultatmässigt och inkasserar tre poäng i matcher som kanske inte hade vunnits tidigare säsonger. Barça under Valverde har blivit någon slags maskin som maler ner motståndet. Det är inte särskilt vackert, men uppenbarligen är det effektivt.

Samtidigt släpper Barça till oerhört många målchanser nu och Ter Stegen är, tillsammans med Messi, lagets överlägset bästa spelare hittills den här säsongen. Barcelonas försvarsspel har hyllats under säsongsupptakten och visst, man har släppt in väldigt få mål. Men det beror mer på att Ter Stegen varit en vägg framför mål än att Barça som försvarskollektiv fungerar bra. Åtminstone enligt mitt sätt att se på det. Vi har förvisso Umtiti som är en gigant i försvaret, men anledningen till att Barça har släppt in så få mål stavas enligt mig Marc-André ter Stegen.

Valverde är naturligtvis inte omedveten om kritiken som riktas mot hur hans lag spelar. Efter segern mot Sevilla uttalade han sig om kritiken och menade att han inte tänkte be om ursäkt för att laget vinner. Enligt Valverde är det viktigast att vinna. Han sa att han försöker få Barça att vinna genom att dominera matcher, pressa högt och snabbt vinna tillbaka bollen. Han menade att laget är vid gott mod, att Barça leder ligan och att de kommer fortsätta på den inslagna vägen.

Även Busquets har pratat om Barças tråkiga fotboll och sa alla i truppen är medvetna om att laget inte spelar jättebra. Han belyste det faktum att laget hade förlorat en väldigt bra spelare, att de har förändrat spelsystemet och att det både får positiva och negativa konsekvenser. Enligt Busi är det viktigt att Barça spelar kompakt och han menade att Valverde och spelarna håller på att få ihop ett vinnande lag. Han fortsatte med att säga att Barça inte spelar briljant, men att laget är solitt och kompakt. Han påpekade att det är väldigt svårt för andra lag att göra mål på Barça och att alla spelare var glada och nöjda.

Visst är det viktigt att vinna, men som culé är det samtidigt tråkigt att se hur Barça har förändrats och gått från att ha varit ett spektakulärt lag att titta på, till att bli ett lag i mängden. Låter det bortskämt? Kanske lite.Luis Suárez form

Att Luis Suárez befinner sig i en djup formsvacka kan väl inte ha undgått någon. Uruguayanen hade det kämpigt redan under våren och inte har det blivit bättre sedan ligaspelet drog igång i augusti. Snarare tvärtom. Luisito lyckas i princip inte med någonting han gör. Givna målchanser missas på löpande band, han misslyckas med dribblingar, passningar och tappar bollar till höger och vänster. Formsvackan har pågått så länge att det börjar bli svårt att argumentera för att det faktiskt är en formsvacka och inte något annat som ligger bakom Luis Suárez bedrövliga prestationer.

Man får ge honom att han kämpar och sliter lika hårt som vanligt och Valverde och hans lagkamrater försvarar honom mot mediernas – och även fansens – kritiska blickar genom att säga att han bidrar med annat under matcherna än mål. Det är väl en sanning med modifikation. Faktum är att el Pistolero sällan bidrar positivt till spelet nu för tiden och frågan är hur många chanser han ska få innan Paco Alcácer, som stänkte in två mål och gav Barça segern mot Sevilla, bänkar honom.

Suárez gav en intervju till Mundo Deportivo, där han bland annat diskuterade sin form. Här följer intervjun, fritt översatt till svenska. MD:s frågor till Luisito är fetade.

Fansen undrar vad som har hänt med Luis Suárez?

– Det undrar jag också. Jag är väldigt självkritisk och frågar mig själv varför bollen inte vill in, men jag kan inte klaga på nånting. Jag ger aldrig upp och kämpar alltid, vilket är vad som har tagit mig så här långt. Jag måste korrigera det jag gör fel och fortsätta träna på samma sätt som jag har gjort hittills.

Är du orolig?

– Det viktigaste är att laget fortsätter att vinna. Oavsett hur mycket jag gör och vad jag kräver av mig själv kan vi konstatera att laget går bra just nu och behöver inte mina mål. Men jag måste försöka bli bättre. Jag kräver mer av mig själv eftersom jag vet att jag kan ge mer än det här.

Finns det någon förklaring eller går du bara igenom en dålig period?

– Självklart existerar dåliga perioder och då måste man försöka vända på situationen, men jag känner mig lugn eftersom jag känner mig bra i många matcher. Ibland har jag känt mig obekväm på grund av mitt knä, men det har funnits matcher när jag har varit nöjd med attityden jag har visa, särskilt eftersom laget vinner trots att jag inte gör mål.

Kräver du mycket av dig själv?

– Ja, när jag inte gör saker tillräckligt bra finns det stunder när jag kräver mer av mig själv. Det handlar inte så mycket om att jag inte gör mål, utan mer om att jag gör saker som skadar laget, som att tappa bollar som jag inte vanligtvis skulle tappa. Sådant stör mig mest.

Vad är det du inte gör bra på planen?

– När jag förlorar bollar eller fattar dåliga beslut. Mot Sevilla tog jag till exempel några dåliga beslut och när man är mer självsäker tappar man inte bollen som jag gjorde då. Ett annat misstag är om jag har en fri medspelare, men jag istället försöker kombinera med Leo trots att jag vet att motståndarna täcker passningslinjen till Leo.

Tittar du på matcherna efteråt?

– Nej, men tränaren visar mig sekvenser av hur jag är positionerad när vi pressar motståndarna och jag försöker rätta till min position utifrån tränarens krav.

När du pratar om att fatta dåliga beslut, menar du till exempel i matchen mot Olympiakos, när du valde att passa till Messi istället för att skjuta själv?

– Det finns tillfällen när målvakten stressar dig och eftersom jag såg Leo försökte jag passa honom. Som en anfallare ska du alltid skjuta när du har chansen, men jag hade en lagkamrat som var bättre placerad och allt handlar om att göra det som är bra för laget. Ofta lämnar jag planen nöjd och glad för att jag har passat fram till ett mål eller tagit ett bra beslut. Jag lämnar planen irriterad när jag vet att jag inte har gjort mitt bästa.

Har du viss ångest på grund av det här?

– Inte ångest. Om jag skulle ha känt så skulle jag ha hämtat bollen på mittplan och försökt dribbla av fyra, fem motståndare och försökt skjuta hela tiden. Det är mer att jag känner att bollen inte vill in just nu. I matchen mot Málaga skapade Sergi Roberto ett läge åt mig och jag kommer inte ihåg om jag började skratta direkt efter att jag hade skjutit eller före för jag visste att jag inte skulle göra mål. Det är sånt som händer när man har en dålig period, men jag är medveten om att jag kan ge mer.

Du är inte den enda anfallaren som har problem just nu. Cristiano, Benzema, Griezmann går igenom samma sak som du.

– Det är bra att vi är flera som går igenom det här, haha.

Du nämnde problemet med ditt knä. Varför opererar du inte knät och följer den behandling som klubben rekommenderar?

– Jag tycker att det är bäst att försöka undvika operation eftersom det leder till en längre rehabilitering och återhämtningsperiod. Folk säger att jag skulle bli borta i tre veckor om jag opererade knät, men det är ingen läkare som har sagt det. Efter en operation är man borta minst fyra veckor, mer när det gäller en menisk. Det här är ett beslut jag har tagit tillsammans med läkare. Förra gången gjorde jag så och det blev mycket bättre. Nu när det är uppehåll, och med tanke på överenskommelsen mellan Uruguay och Barcelona så jag kan stanna här och inte spela med landslaget, hoppas jag att jag kan slutföra min rehab och vara frisk och hel resten av säsongen.

Så vi kan förvänta oss att du är redo att spela nästa ligamatch mot Leganés?

– Ja, utan problem. Jag går igenom en behandling som inte tar lång tid, men det säker intensiteten och belastningen för att ge musklerna lite vila.

Du har gjort 124 mål i Barcelona, bara sex färre än Eto’o och Rivaldo, som gjorde 130 var. Märker du kärleken från fansen nu när du går igenom en tyngre period?

– Trots att jag har haft matcher när jag inte har gjort mål har fansen respekterat mig och det betyder mycket. Jag uppskattar det och tackar dem för att de vet vad jag har gjort för klubben. Jag beundrar fansen mycket och kommer alltid vara tacksam för att de har behandlat mig bra ända sedan jag kom hit. De har alltid pressat mig trots att jag har gått igenom perioder när jag inte har gjort mål och det uppskattar jag väldigt mycket.

Behöver du göra mål?

– En anfallare behöver alltid göra mål, men jag går inte hem och är arg om jag inte gör mål, utan när jag känner att jag inte har hjälpt laget eller inte presterat så bra som jag vet att jag kan. Det är matcher, som den mot Athletic, när jag åkte hem och kände mig glad, dels för att vi hade vunnit, dels för att jag kände mig som jag vill känna mig, som jag har inte känt på länge. Jag kände så mot Olympiakos också. Jag gjorde allt jag kunde och jag var nöjd med den attityden. I matchen mot Sevilla tappade jag ofta bollen och jag blev arg på mig själv på grund av det. Jag var inte arg för att jag inte hade gjort mål. Jag blir arg när jag inte spelar så bra som jag vet att jag kan.Dembélé tillbaka till el Clásico?

Minns ni Ousmane Dembélé, miljardvärvningen från i somras? Han skadade sig som bekant i sin blott tredje match för Barcelona, mot Getafe i mitten av september. Efter att den unga fransmannen tvingats till operation av ledbandet som hade gått av gick Barcelona ut med att han skulle behöva närmare fyra månaders återhämtningstid. Som tidigast skulle han kunna vara tillbaka efter årsskiftet.

Nu har det kommit uppgifter som tyder på att Dembélés återhämtning går snabbare och bättre än planerat och att Dembouz kan vara redo att spela redan i el Clásico, vars datum har spikats till 23 december.

Doktor Sakari Oravi berättade för Cadena SER att läkningen och återhämtningen går fortare än väntat och att Dembélé själv har sagt att han vill göra vad han kan för att vara redo att spela tidigare än vad läkarna hade räknat med. Oravi fortsatte med att säga att han inte visste om det skulle vara möjligt, men hintade att fransosen kanske skulle kunna spela mot Real Madrid dan före dopparedagen. Han ville dock inte lova något.

Vidare menade doktor Oravi att Dembélé för tillfället tränar på sand och att han i mitten av november antagligen skulle kunna börja träna med boll igen. Han konstaterade att det är viktigt att inte gå för fort fram och sätta för mycket press på 20-åringen då det skulle öka risken för att slå upp skadan igen.

Huvudpersonen själv har lagt upp bilder i sociala medier där han har på sig fotbollsskor, men Valverde försökte tona ner det hela genom att säga att han tränar i en sandlåda utan skor. Barçatränaren sa också att han inte förväntade sig att ha Dembélé tillgänglig före jul. För ett par dagar sedan la klubben dock upp en video på Dembélé när han tränade på gräs och att döma av bilderna ser det ut att gå framåt för fransosen, vilket så klart är väldigt kul att se.

Men oavsett hur Dembouz rehabilitering går ligger nog en startplats i el Clásico långt bort. Efter flera månaders frånvaro är det knappast optimalt att slängas in i hetluften direkt. Särskilt inte mot ett för tillfället skadeskjutet Real Madrid, med Sergio Ramos dobbar och armbågar bara väntandes på att få skada någon.Rykten

Vinterns transferfönster närmar sig med stormsteg och därmed blossar rykten om potentiella värvningar upp. Enligt den katalanska tidningen Sport anser inte Barcelonas ledning att den nuvarande truppen är tillräckligt bra för att kunna vinna Champions League och ledningen planerar därför att förstärka truppen i januari. Sport menar att Valverde har bett ledningen att värva spelare av hög klass som kan gå rakt in i startelvan. Så, vilka rykten är hetast just nu?

Barça är alltid ute efter försvarare och uppges ha vänt blickarna till Sevillas Clement Lenglet, som klubben enligt Sport har följt sedan han var 16 år. Lenglet har en utköpsklasul på 30 miljoner och en eventuell affär skulle kunna förenklas genom att Aleix Vidal inkluderas i dealen då Sevilla gärna vill ha tillbaka honom. På försvarssidan ryktas det även om att klubben har ett öga på Chelseas César Azpilicueta och 18-årige Matthijs de Ligt i Ajax. Tidigare uppgavs att Barça hade en deal gällande Yerry Mina och att colombianen skulle ansluta i januari. Nu verkar den affären ha fallit samman och Mina kommer enligt uppgift inte att dra på sig Barçatröjan i januari. Hur det blir till sommaren återstår att se.

Bland de mer offensiva pjäserna sägs Barça återigen vara ute efter att värva Griezmann, vars utköpsklausul är nere på ”bara” 100 miljoner euro igen efter sommarens tillfälliga fördubbling av hans klausul. Även Anthony Martial finns på Barças radar, liksom Tottenhams Harry Winks, Grêmios Arthur Hernique Ramos och Schalkes Leon Goretzka.

Dessutom verkar Coutinho-såpan få en uppföljare. Sport hävdar att överenskommelsen mellan Barcelona och Coutinho fortfarande gäller och att klubben planerar att göra ett nytt försök att övertala Liverpool att släppa brassen. Enligt Sport ska det röra sig om ett bud på 120 miljoner euro, men det känns osannolikt att Liverpool plötsligt skulle vara villiga att låta sin stjärna gå, särskilt mitt under pågående säsong.

På utsidan är det samma gamla vanliga gäng det ryktas om: Aleix Vidal, Thomas Vermaelen, Paco Alcácer, Arda Turan och Rafinha. Ingen av dessa herrar ingår uppenbarligen i Valverdes planer och klubben, vars lönekostnader har skenat rejält de senaste åren, vill få bort dödköttet och bli av med höga lönekostnader för spelare som ändå mer eller mindre enbart spenderar tid på bänken, läktaren eller i sjukstugan. Kanske lyckas klubben göra sig av med ett par av dessa spelare i januari, även om undertecknad fortfarande hoppas på att Rafinha kommer tillbaka starkare och bättre än någonsin. Det räcker att ha förlorat en Alcântara-bror.

Det ryktas även om att Sergi Roberto har dragit till sig blickar från Italien och enligt Marca är det Juventus som är ute efter katalanen. Allegri uppges vilja bygga sitt mittfält runt Sergi, vars kontrakt går ut 2019. Barcelona har erbjudit canteranon ett nytt kontrakt, som han enligt Marca har tackat nej till.

Föga förvånande ryktas också Umtiti bort. Barças försvarsklippa har varit fantastisk sedan han anlände till Katalonien och nu sägs Mourinho vilja locka fransmannen till de brittiska öarna. Umtiti har en utköpsklausul på 60 miljoner euro, vilken får anses vara småpotatis i det ekonomiska klimat som råder inom fotbollen för tillfället, och Manchester United skulle utan tvekan kunna hosta upp den summan för att ta Umtiti till Old Trafford. Barça uppges dock jobba på att erbjuda mittbacken ett nytt kontrakt och man får förmoda att utköpsklausulen då kommer att höjas rejält, om han väljer att krita på. Men allt annat vore väl en chock, eller?Messis kommande milstolpar

I matchen mot Sevilla förra helgen nådde Messi ytterligare en milstolpe i sin karriär – 600 matcher för Barcelona. Bara Xavi (767) och Iniesta (642) har spelat fler matcher för Barcelona. Messis karriär är kantad med titlar och slagna rekord, men det finns fortfarande några milstoplar för honom att nå.

Ett av dem är att nå 100 mål i Champions League. För tillfället står La Pulga på 97 fullträffar i de 119 matcher han spelat i fotbollens finrum, om man bara räknar mål och matcher i själva slutspelet (inklusive gruppspelet) och inte i CL-kvalet. Messi har dock redan nått 100 mål i UEFA-turneringar, med tanke på att han har gjort tre mål i den Europeiska Supercupen. Det är högst troligt att Leo kommer nå 100 mål i CL den här säsongen, kanske redan innan gruppspelet är slut. Rekordet för flest CL-mål har Cristiano Ronaldo med sina 110 mål, vilket inte är ouppnåeligt för Messi, som dessutom är två år yngre än sin portugisiske rival.

Messi är nära att slå rekordet som den spelare som har gjort flest mål för en och samma klubb. Argentinaren har gjort 523 mål för Barcelona och är därmed bara två mål ifrån Gerd Müllers rekord. Tysken gjorde 525 mål för Bayern München mellan 1965 och 1979.

Leo är också ganska nära att bli den spelare som har har flest segrar i La Ligas historia. Segern mot Sevilla förra helgen markerade Messis 298:e seger i La Liga. Framför sig har han fem spelare: Iker Casillas ligger i topp med 334 segrar, därefter följer Andoni Zubizarreta med 333 segrar, Raúl fick ihop 327, medan Xavi vann 322 ligamatcher och Manolo Sanchís noterades för 312 segrar. För att komma etta på listan behöver Messi vinna ytterligare 37 ligamatcher, så rekordet är ouppnåeligt den här säsongen. Stannar han nästa säsong lär han dock garanterat putta ner Casillas från tronen.

För att bli den spelare med flest titlar behöver Messi vinna ytterligare sju titlar. I dagsläget har Messi samlat på sig 30 titlar, ej inkluderat individuella pris. Ryan Giggs har vunnit flest titlar av alla – hela 36 stycken.Där sätter vi punkt för veckans nyhetssvep. På återseende nästa måndag!Källor: fcbarcelona.com, sport.es, mundodeportivo.com, espnfc.com