Sagan om konungens återkomst
Nej, du har inte klickat dig in på en 15 år gammal Sagan om ringenrecension, utan jag pratar såklart om Sagan om Leo Messis återkomst: den på träningsplanen alltså. En filmtitel som tåls att slipas på. Det är nämligen inte bara La Setmana Blaugrana som är tillbaka denna måndag utan när spelarna boardar planet till Milano så har Messi en flygstol bokad i sitt namn. Argentinaren är nämligen tillbaka i träning sedan några dagar tillbaka, men har dock inte fått ett fullt godkännande för matchspel. Låt oss hoppas att det skyndas långsamt och att han med sin blotta närvaro sätter nervositet i de blåsvarta från Milano – om inte de rosafärgade bortaställen är tillräckligt det vill säga.
 
Bort från sjukstugan görs Messi sällskap av Samuel Umtiti, minns ni honom? Den franske guldmedaljören från i somras har börjat ta små steg till att komma tillbaka hel och kry. Jippie, tycker vi, Umtiti!

Talanger
Till skillnad från Messi är Umtiti inte uttagen i truppen till veckans Champions Leaguespel. Det är däremot Iñaki Peña, Chumi samt Carles Aleñá, alla tre spelare ur egna leden. Att någon av dem får speltid är långt ifrån säkert men en trupplats är ett kvitto på att Valverde gillade det han såg i cupmatchen. Under veckan pratade Valverde angående att ge unga spelare chansen:

För attityden så förtjänar de chanser, det stämmer. Det är ungdomar som är här för att spela och träna och jag har inga tvivel kring dem. Men de måste konkurrera – det är bra spelare här och de måste konkurrera med dem. Det är så verkligheten ser ut i denna klubb, i detta lag. Vi är alla här för att vinna och det är intern konkurrens. Tränaren väljer den bästa elvan för att vinna matchen”.
 
Någon som är orolig kring La Masia är vår tidigare mittfältsgeneral Xavi, som i katalansk radio berättar om sin oro: ”Situationen kring ungdomsfotbollen i Barcelona oroar mig. Det är dåligt att de har sparkat Joan Vila. Vad är det som pågår i Barcelona? Han är den med mest kunskap om Barcelonas positionsspel. Jag förstår det inte”.
 
Ord och inga visor från Xavi. Förhoppningsvis får talangerna mer speltid under säsongen. Varför inte genom att säkra gruppsegern i Champions redan imorgon och under de två återstående matcherna låta dem samla på sig internationell erfarenhet?
 
Stökiga fans
Inför matchen mot Rayo Vallecano ska slagsmål ha brutit ut i Vallecas, ett distrikt i Madrid, mellan de två klubbarnas ultrasgrupper: Barcelonas Boixos Nois och Rayo Vallecanos Bukaneros. Detta är andra gången på en vecka som Boixos Nois hamnat i oroligheter. Inför förra helgens 5-1vinst så ska cirka 250 medlemmar ur ultrasgruppen omhändertagits av polis. Stöket inför Rayomatchen har fått Barcelona att släppa ett uttalande kring incidenten:

”Barcelona beklagar och fördömer händelserna som ägde rum under eftermiddagen mellan supportrar till Barca och Rayo Vallecano. Vi bekräftar vårt åtagande för att få bort all form av våld inom sportens värld. Vi gör oss tillgängliga ännu en gång till polis och säkerhetsstyrkor involverade för att få ett stopp på de grupper som utövar systematiskt våld”.
 
Stökigt värre alltså.
 
Glada fans
Det är dock långt ifrån alla Barcelona som sysslar med att slåss i samband med sitt supporterskap – desto fler tar det lite lugnare och går en rundtur på Camp Nous museum. Ett museum som ska göras om en del, bland annat för att besökare, via en app, ska kunna känna sig som en a-lagsspelare på dagen för dennes presentation. Detta innefattar augumented reality där besökare bland annat kommer kunna skriva på ett kontrakt, träffa tränaren och få gå i spelartunneln för att sedan möta publikens jubel, precis som när en a-lagsspelare presenteras. Om det ingår en Twitter- och nyhetsstorm världen över om man inte klarar fler än två på foten framgår inte riktigt.
 
Glatt värre alltså.
 
Superliga
Under veckan som gick så läckte ytterligare dokument från Football Leaks. För de som inte känner till Football Leaks så är det (väldigt kort sammanfattat) miljontals läckta dokument från fotbollsvärlden såsom dokument kring övergångar, spelarkontrakt och annan konfidentiell data. Tidningen Der Spiegel har, med grund i Football Leaks, under veckan publicerat information som vittnar om att flera europeiska storklubbar planerar en så kallad superliga som de ska deltaga i, istället för Champions League.
 
Dessa europeiska fotbollsklubbar innefattar bland annat FC Barcelona. Av dokumenten att döma så ska Barcelona ha en fast plats i turneringen, tillsammans med 10 andra klubbar (Real Madrid, Juventus, Bayern München, Chelsea, Manchester City, Milan, Liverpool, Manchester United, Arsenal och Paris Saint-Germain). Detta medan fem klubbar skulle bjudas in som första gäster i turneringen (Marseille, Borussia Dortmund, Atlético Madrid, Roma och Inter).
 
Om dessa planer förverkligas eller inte återstår att se men klart är att vi går spännande tider till mötes.
 
På återseende!
 
Källor: barcablaugranes.com, sport-english.com, fcbarcelona.com, spiegel.de