¡La Manita!

Ni känner säkert till uttrycket. När dåvarande Barcelona-spelaren Jeffren drog in 5-0 mot Real Madrid på Camp nog år 2010 höll Gerard Piqué upp ena handen i luften och lät sina fem fingrar resa sig mot himlen för att visa upp ’La Manita’, den lilla handen. Symboliken efter en fullständig kross kunde inte bli tydligare, Barcelona hade gjort fem mål mot ärkerivalerna Real Madrid. Igår var det dags igen…

Medan försnacket på förhand handlade om hur Barça skulle klara sig utan Messi kom eftersnacket att handla om helt andra saker. Men utan att gå in på detaljer så kan vi konstatera att ’Manitan’ var tillbaka, för i bakgrunden av den klunga av blåröda spelare som firade Arturo Vidals 5-1 mål sågs Piqué höja sin karaktäristiska handflata mot den mörka Barcelona-himlen.

Gårdagens fem mål var den åttonde gången någonsin som Barcelona gjorde minst fem mål på Real Madrid.


Frågetecknet: Dembélé

Efter att ha varit mer eller mindre ordinarie under de första matcherna på säsongen har Ousmane Dembélé förpassats till bänken allt oftare, även i Lionel Messis frånvaro. 21-åringen nu uppe i fem raka matcher utan start och ju längre sviten blir desto mer rykten om vad som kan ha orsakat en eventuell spricka mellan Valverde och Dembélé sipprar ut från Katalonien.

Medan vissa medier rapporterat om diverse förseningar till träningar och matcher så påstår Sport att något helt annat också är en del av orsaken.

När Sevilla gästade Camp Nou för åtta dagar sen skadade sig, som bekant, Messi redan efter 15 minuters spel. Men det dröjde ända till den 25 matchminuten tills ersättaren, Dembélé, äntrade planen. En del av anledningen till fördröjningen ska då ha varit att fransmannen varit allt för oförberedd på ett inhopp och tog flera minuter på sig att byta om, inklusive att knyta skorna. Beteendet ska ha upprört både Valverde och lagkamrater vilket ledde till en ”bestraffning” mot Inter då Munir fick hoppa in istället för Dembélé.

Huruvida det finns någon sanning i ryktena eller inte låter vi vara osagt men nog har det nog lugnat ner sig lite i och med Dembouz positiva inhopp mot Real Madrid på söndagskvällen.


Helomvändningen

Ingen supporter av spansk fotboll har nog missat att La Ligas förbund i höstas tagit beslut om att minst en match per säsong ska spelas i USA med början i 2019. Girona - Barcelona blev det utvalda mötet och det ska ta plats i Miami redan i januari, eller?

Ja, hur det i slutändan blir vet nog ingen med säkerhet än men nu har i alla fall FIFA gått ut med att nationell ligafotboll måste spelas inom landets gränser vilket då skulle omöjliggöra ett spanskt möte på amerikansk mark. Det spanska ligaförbundet har meddelat att de, om behövligt, kommer ta ärendet till domstol.

Med tanke på hur många gånger den här frågan har svängt fram och tillbaka kan jag inte tänka mig att det sista ordet är sagt än…


Albas kontrakt

Jordi Alba har varit en av Barcelonas absolut bästa spelare det sista året och klubben är givetvis mycket nöjda med den outtröttlige vänsterspringaren. Källor nära klubben säger nu att klubben är redo att erbjuda Alba ett nytt kontrakt (nuvarande går ut 2020). Förhandlingar har pågått, utan att ha kommit överens, några månader men parterna ska nu stå varandra närmre än någonsin även om klubben inte känner någon stress då de gladeligen väntar till efter säsongen. Både Alba och klubben menar att spelaren förtjänar ett mer lukrativt avtal med tanke på den ständiga leverans han visat upp sista månaderna och allt beräknas vara påskrivet inom några månader.

Några siffror nämns inte men utköpsklausulen på €150M, som nuvarande avtal innefattar, lär höjas.


Umtitis skada

VM-guld medaljören från i somras har som bekant varit borta på grund av en knäskada han ådrog sig i september detta år. Omfattningen av skadan var till en början oklar och rapporterna fortsätter på inslagen väg, ett comeback datum är ännu inte satt. Men framsteg sker och i veckan började Umtiti att löpträna igen då han sågs rehaba på Barcelonas träningsanläggning Ciutat Esportiva Joan Gamper. Så äntligen kan fransmannen kanske se slutet på skadetunneln.


Det var allt för denna vecka, hörs igen nästa måndag!

Källor: sport.es, mundodeportivo.com