Arthur

När ryktena gällande Gremios mittfälts esse Arthur drog igång strax innan årsskiftet var det svårt att veta hur seriöst man skulle ta dem men att dessa rykten tog fart på grund av att Barcelonas sportchef Robert Fernandez helt frivilligt ställde upp på bild med den unge brassen som dessutom var iförd en Barçatröja kan vi vara säkra på. Inte det smartaste då saker och ting var långt ifrån klara, extra tydligt blev det när Gremio gick ut och sa:

”Arthur är inte till salu.”

Men, som alltid, pendeln svänger.

När Gremios tränare, Renato Gaucho, i veckan fick frågan om Arthur och deras andra stortstjärna, Luan, så svarade han: ”Under min semester pratade jag mycket med presidenten och både Arthur och Luan kan bli sålda beroende på vilken klubb och vilket anbud som kommer.”

Sport menar att Barcelona är mycket angelägna om att värva 21-åringen men stressar inte då man nyligen fick igenom Coutinho-dealen. Det innebär att en övergång tidigast kommer att ske i sommar. Arthur har en utköpsklausul på 50 miljoner euro.

Kontraktsförnyelse

Kontraktsförnyelse ja, det är nämligen precis det som gäller för mittbacksgeneralen Gerard Piqué. Ingen överraskning måhända men ack så nämnvärt. Den 30-åriga spanjoren, som återvände till sin modersklubb år 2008 efter några säsonger i Manchester United, är alltjämt ordinarie i Barcelonas backlinje och har denna säsong bildat ett av hela Europas stabilaste mittlås tillsammans med fransmannen Samuel Umtiti.

På måndag är det tänkt att parterna ska skrida till verket och signera kontraktet framför en samlad presskår. Det nya kontraktet sträcker sig till 2022, året Piqué fyller 35 år, och har en utköpsklausul på hisnande 500 miljoner euro. Det är inte att sticka ut hakan om man påstår att Gerard Piqué, han kommer minsann spela i Barça resten av karriären.  Allt annat vore en sensation och vem kan egentligen klaga?

Coutinho i omklädningsrummet

Någonsin undrat hur Philippe Coutinho kommer överens med sina nya lagkamrater?

Nu kan du sluta undra för Sport släppte nämligen i veckan en artikel där de påstår sig ha insyn i lagets allra innersta kretsar och fått rapporter där efter. Luis Suarez, som är en god vän sedan innan och även bodde i samma område under deras gemensamma tid i Liverpool, är tillsammans med Coutinhos landsman, Paulinho, de som nyförvärvet ska ha spenderat mest tid med. Men även om Coutinhos prislapp och stjärnstatus indikerar på annat så ska han vara väldigt vänlig och tillmötesgående mot alla kring laget, oavsett om det handlar om ungdomar, rutinerade spelare eller ledare. Något som, enligt Sport, ska ha varit raka motsatsen under Neymars tid i klubben.

Till sin fördel har Coutinho sin spanska som han haft fördelen att öva på under sin tid i Espanyol men också i Liverpool med sina spanskspråkiga lagkamrater uppe i Merseyside. Hans spanska är således mycket bra och har hjälpt hans integrering i gruppen.

Avsked

På återseende säger vi både till Rafinha och Javier Mascherano, även om den förstnämnda bara lämnar på lån inledningsvis.

Javier Mascherano, eller El Jefecito som han kallas, lämnar Barcelona för kinesiska Hebei Fortune efter 8 år i klubben. En klubb som han under sin avskedsceremoni beskrev som “sin dröm” och att han nu vaknar ur den drömmen. Känslosamt, minst sagt.

Under hans makalösa 8 år i klubben hann argentinaren samla på sig 334 framträdanden och 18 titlar, mer än vad någon någonsin hade förväntat sig. Vad som skulle vara Busquets back-up blev Piqués ordinarie mittbackskollega och tillsammans skördade de stora framgångar.

Bartomeu, som självfallet var med under Mascheranos avskedsföreställning, avslutade sitt tack till den argentinska landslagsmannen med att hinta om en eventuell tränarframtid i klubben:

“Det här är din klubb, Javier. När dina nya erfarenheter tar slut, det här är ditt hem. Du måste återvända. Vi väntar på dig som tränare.”

Huruvida Masche en dag väljer att bli tränare eller inte kan vi bara spekulera i, men tillsvidare:

¡Gracias, Javier!

Rafinha har alltså också han lämnat Blaugrana men inte för obskyra Hebei Fortune utan för de italienska giganterna Inter. Inter som för tillfället parkerar på en fjärde plats i Serie A lånar in Rafinha under våren men har en köpoption på 35 miljoner euro. Det är dock nu det börjar bli riktigt intressant, köpoptionen ska enligt Mundo Deportivo vara obligatorisk om Inter kvalificerar sig för Champions League. För kvalificering till Champions League, och därmed obligatorisk aktivering av optionen, ska de sluta på minst tredje plats. Inte alls en omöjlighet i dagsläget.

Mittfältskonstellationen

Coutinho eller Iniesta? Coutinho och Iniesta? Varken Coutinho eller Iniesta?

Okej, den sista är inte särskild trolig men oavsett vad så är valmöjligheterna desto fler i och med Coutinhos intåg i klubben. Vi är nog många som funderat på om Iniesta kan spela samtidigt som det brasilianska nytillskottet mot de bästa lagen, och kanske fick vi oss en försmak av vad som komma skall i Valverdes presskonferens inför matchen mot Deportivo Alavés:

“Han [Coutinho] kommer ha defensiva uppgifter, självklart, även fast han är en mer offensiv spelare än Iniesta. De är olika spelare men kan komplettera varandra perfekt på planen.”

Även om Iniesta mer klassiskt alltid utgått från en mer offensiv position snarare än det motsatta så hintar nu Valverde om att det inte är säkert att det blir så i framtiden. Spännande, minst sagt.

Källor: sport.es, mundodeportivo.com, fcbarcelona.com