Amerikaniseringen

Ni kan det, La Ligas president Javier Tebas skrev för några veckor sedan på ett 15-års avtal med företaget Relevant i syfte att marknadsföra den spanska ligafotbollen i Nordamerika. Avtalet innebar att, till en början, minst en match per säsong skulle flyttas från den iberiska halvön till just Nordamerika. Så för några dagar sen kom då det första officiella uttalandet om hur detta skulle ske rent konkret, och det visade sig bli Katalonien som skulle bli testkaniner. Girona - Barcelona den 26:e januari är matchen som blivit utvald vilket innebär att Miami och Hard Rock Stadium står som värd för den första La Liga-matchen utanför spansk mark någonsin.

Beslutet att schemalägga La Liga-matcher utanför Spanien rörde upp känslor hos såväl spelare som supportrar och diverse protestaktioner blossade upp bara för att fullständigt ignoreras av samtliga inblandande kostympampar och ledande personer. Girona kommunicerade via sin hemsida ut att de välkomnade beslutet och såg fram att ta La Liga till USA medan en av Barças företrädare, Josep Vives, även han menade att klubben var mycket positivt inställda till spektaklet.

Överlag upprörande situation för oss supportrar och också för de aktiva, men till vilken nytta? Uppenbarligen ingen alls eftersom allt är sekundärt när det finns miljarder att tjäna…


Luis Suárez form

Luisito tillhör garanterat en av de mer kritiserade Barcelona-spelarna det sista året då hans prestationer varit både ojämna och svaga många gånger. Uruguayanen har dock poängmässigt fått en bra start på den nya säsongen med två mål och två assist på tre matcher och förhoppningsvis närmar han sig sina glansdagar igen, landskampen för hans Uruguay i helgen indikerar också på precis samma sak. Uruguay mötte alltså Mexico i en vänskapsmatch där de ljusblå sydamerikanerna vann med 4-1 i Houston, USA. Suárez stod då för två mål (ett på frispark och en klassisk “Panenka-straff”) och en assist genom ett “Rabona-inlägg”. 

Show från Luis Suárez alltså, vi kan bara hoppas att han konserverar storformen och behåller den säsongen ut.


Barça + La Roja = ?

Ja, hur är det egentligen? La Roja (spanska landslaget) har historiskt sett en tydlig koppling till FC Barcelona med mästerskapsgulden 2010 och 2012 som peak, vid båda gulden spelade 8 av 23 spelare i den katalanska klubben. Dessa gyllene tider är förbi och vid hela fyra tillfällen, varav ett ägde rum i lördags, under de två senaste åren har det endast varit en(!) Barcelonaspelare i startelvan. 

Busquets, Alba och Piqué har allt som ofta varit Barça-representanterna under landslagssamlingarna men med den sistnämnda som nu slutat i landslaget och Alba som i senaste truppen petats ser framtiden inte särskilt ljus ut. Medan Busquets med största sannolikhet kommer behålla sin plats i truppen är det egentligen bara Sergi Roberto som kan ses som ett rimligt alternativ från Barcelona baserat på nuvarande trupp.

Dystert.


Publiksuccé

Företaget StubHub kom i veckan med sin numer årliga rapport angående La Liga klubbarnas biljettförsäljning. StubHub släppte denna rapport för tredje året i rad men det var första gången Blaugrana toppade listan. Real Madrid knep förstaplatsen både 15/16 och 16/17 men föregående säsong var det Barcelona som gick om marängerna från huvudstaden. De båda giganterna står, föga överraskande, för en överlägsen del av hela ligans biljettförsäljning. Bara de 36 matcher som spelades på Camp Nou och Bernabeu under fjolårssäsongen uppgick till 21.7 % av den totala summan i ligan.

Lagen som konkurrerar strax under Barcelona och Real Madrid är Atletico Madrid, Valencia och Sevilla.


Piqué problematik, igen...

Inte sällan hör man om Gerard Piqués affärer och upptåg utanför planen. Är det inte en ny affärsdeal i USA så åker han fast för olovlig körning eller producerar en video åt Griezmann, ett beteende Barcelonas ledning, enligt Sport, börjat tröttna på. Tidningen rapporterar att klubben är oroliga att Piqué kan skada klubbens rykte och snedvrida den image de anser sig ha, detta under ett mycket känsligt läge.

“Det är en del av en privatpersons liv och han behöver lösa det själv.”, sa Barças talesperson Josep Vives när han fick frågan om Piqués entré till träningen som skedde på en elcykel men på grund av sin vikt klassas som en motorcykel, något han enligt rapporter inte har licens för.

Fortsättning lär följa i den ständiga dokusåpan som är, Gerard Piqué.

Det var allt för denna veckas måndagssvep, hörs igen nästa måndag!

Källor: sport.es, mundodeportivo.com