Kalibrering

Allmän skepsis, en annalkande misstroendeförklaring och intet nytt på mittfältsfronten – är detta den slutgiltiga punkten för Barças storhetstid?
 
Eller snarare ett hack i kurvan? En kortare andhämtning innan FC Barcelona återfinner sin identitet?
 
Svårt att säga. Att Guardiola-dynastin är över råder det en gång för alla inga tvivel om. Inte heller råder det någon osäkerhet kring det faktum att Barça står vid åtskilliga vägskäl – och att klubben av allt att döma står handfallen inför denna utmaning.
 
Å andra sidan svänger det fort i fotboll, och att redan nu avfärda Barcelona som ”en pajas inom världsfotbollen” är förhastat. Låt vara att det måste till förändringar på ledningsnivå, och att Barça står inför ett hästjobb vad lagets återväxt beträffar, men att Barcelona – även ur ett kortsiktigt perspektiv – skulle vara bortom räddning är helt enkelt fel.
 
Identitetskrisen i all ära – ur en optimistisk synpunkt skulle ett par, tre större förändringar vara tillräckligt för att vända skutan åt rätt håll. En ny sportchef (eller ledning), en ny tränare, och vips – så står Barça rustade att snabbt återfinna sig själva!
 
Eller vem vet – kanske är Valverde rätt tränare att sjösätta detta nya Barça? Att det på ledningsnivå kommer ske förändringar känns oundvikligt, men kanske lyckas Valverde – till skillnad från Enrique i fjol – kalibrera laget rätt (host… peta Gomes… host), och därmed skjuta klubben i rätt riktning?
 
Troligtvis är det önsketänkande, men man vet aldrig. Min poäng är att marginalerna alltjämt är små – hur verklig den rådande krisen än är. Kanske sitter vi om två, tre år och ser tillbaka på denna period som en parantes, snarare än början på fallet.
 
 
Visdomsord
 
På transferfronten intet nytt…
 
Transferfönstret är stängt, och Barcelona står med brallorna nere. Fortfarande, det vill säga.
 
Målsättningen var klar som korvspad: Minst ett till nyförvärv, helst två. Definitivt en ny mittfältare, och helst av allt en bolltrygg sådan. Experter, supportrar, spelare – i stort sett alla har varit överens om att mittfältet behöver förstärkas.
 
Resultatet? Nada. Coutinho, Seri, Di Maria, Parejo – en efter en gled transfermålen ur Barças händer, och med facit i hand är blev Paulihno sommarens enda mittfältsförstärkning…
 
Märkligt, minst sagt. Och måhända ett slutgiltigt kvitto på att Barça som klubb står inför förändringens rand – för var dag som går sällar sig fler och fler till skaran av kritiker.
 
Bland andra Xavi Hernández. Titt som tätt ger mittfältslegenden sin syn på dagens Barça, och så sent som i veckan var det dags igen. På tal om klubbens värvningsstrategi hade den forne Barçakaptenen både ett och annat att säga:
 
“Barça spelar fortfarande en riktigt bra fotboll, men de kunde ha värvat bättre … De har slumrat till eftersom de för fem, sex år sedan hade världens bästa spelare för Barças system. Nu har man endast fem eller sex spelare för det systemet: Iniesta, Alba, Messi, Piqué, Suárez, Busquets.”
 
”Barça behöver elva spelare för det systemet. Tidigare såg man inte spelare och sa: ´Han skulle passa bra i Barça´. Detta eftersom de redan spelade i Barça. Nu har de värvat spelare som inte passar in i Barça-systemet.”
 
”Akademin behöver förstärkas. Om det finns några tvivel, titta på vad som finna att tillgå in-house. Under Barcelonas bästa period kom åtminstone 60 procent från de egna leden.”

 
Ord och inga visor, från det nu 37-åriga mittfältsgeniet. Förhoppningsvis återvänder han en dag till klubben, och förverkligar sin blåröda vision. Om någon kan, så är det Xavi Hernández.
 
 
Messis kontraktssituation 2.0
 
Ny vecka, och fortfarande ingen Messi-underskrift…
 
Inte för att någon hade förväntat sig annat, egentligen. Av allt att döma bidar argentinaren sin tid, i väntan på klarhet kring vart klubben är på väg.
 
Och vem kan klandra honom? Inget giftermål är villkorslöst, och med tanke på den rådande turbulensen – för att inte nämna Messis ålder – vore det konstigt om Messi inte lekte med tanken att testa vingarna någon annanstans. Det tar emot att säga, men så kan mycket väl vara fallet.
 
Eller nja, inte om du frågar Albert Soler. Så sent som i helgen uttalade sig klubbdirektören om Messis kontraktssituation, och bedyrade återigen att det endast är en tidsfråga innan argentinaren kritar på kontraktet. Med bestämdhet underströk Soler att klubben aldrig skulle offentliggöra en överenskommelse utan grönt ljus från  samtliga parter. Ungefär så här lät det när Soler talade med pressen:
 
”När klubben säger att en överenskommelse har nåtts, betyder det att denna har validerats av båda parterna. Det enda som saknas är den officiella underskriften som bekräftar överenskommelsen. När klubben offentliggör något är det inte förhastat, utan godkänt av samtliga parter. Underskriften är blott en formalitet.”
 
”Jag upprepar, det finns inget problem. Det kommer att ske snart – allt handlar om schemaläggning. Jag vill skicka ett budskap till alla Barça-medlemmar. Ni kan vara lugna.”
 

Status quo, alltså. Underskriften lyser med sin frånvaro, samtidigt som klubben understryker att allt är som det ska. Samtidigt rapporterar åtskilliga, spanska medier att så inte alls är fallet – bland annat radiokanalen Onda Cero gör gällande att Messi planerar att sitta av kontraktstiden, för att sedan lämna gratis nästa sommar.
 
En soppa, helt klart. Och det sista FC Barcelona behöver just nu.
 
Å andra sidan – som man bäddar får man ligga.
 
 
Lär känna: Ousmane Dembélé
 
Ousmane Dembélé.
 
Fransman, supertalang – och FC Barcelonas dyraste värvning någonsin.
 
Men vem är Ousmane Dembélé, egentligen? Vad tänker han kring flytten till Katalonien? Och vidare, hur kom flytten att bli till verklighet?
 
Detta, och mycket mer, kom på tal när den unge fransmannen i veckan intervjuades av tidningen Sport. Intervjun är en ovanligt öppenhjärtig sådan, och kretsar kring allt från uppväxten i Eure, till genombrottet i Stade Rennes.
 
Ett perfekt tillfälle att lära känna Barcelonas nya nummer elva. Klicka på länken nedan för att läsa intervjun i sin helhet.
 
http://www.sport-english.com/en/news/barca/ousmane-dembele-on-winning-everything-and-when-he-realised-messi-wasnt-human-6261045


Landslagskollen
 
Början av september, och landslagsuppehåll.
 
Samma visa, år ut och år in. Knappt har sommarabstinensen lagt sig förrän höstens första landslagsuppehåll är på tapeten. Denna gång handlar det om VM-kval, och som vanligt är en hel drös Barça-spelare inblandade.
 
15 spelare, no less, varav majoriteten under veckans gång fick speltid. Låt oss snabbt redogöra för några av dessa insatser!
 
Vi tar avstamp i Sydamerika. Närmare bestämt i den upptrissade matchen mellan Leo Messis Argentina, och Luis Suárez Uruguay. Som bekant är det tajt i det sydamerikanska VM-kvalet, och framförallt Argentina – som inför det rådande uppehållet återfanns på en playoff-plats – var pressade att ta poäng för att situationen inte skulle förvärras ytterligare.
 
Matchen slutade mållöst, och innebär att såväl Argentina som Uruguay har goda chanser att nå VM-slutspelet. Detta eftersom konkurrenten Chile förlorade mot Paraguay med tre mål mot noll. För protokollet bör även tillägas att Paulinho gjorde mål, när hans Brasilien besegrade Ecuador med 2-0.
 
Nu till Europa, och Santiago Bernabéu, där gruppfinalen mellan Spanien och Italien ägde rum under lördagskvällen. Spanien – med Piqué, Alba, Busquets och Iniesta i startelvan – visade prov på klass, och slog italienarna på fingrarna med en 3-0-seger. Detta efter att Iniesta visat prov på gammal fin form, vid sidan av Iscos sanslösa show.
 
Sist men inte minst tog ”Big” Sam Umtiti plats i det franska mittlåset när tupparna fullständigt krossade Holland i Sveriges grupp A. Slutresultatet skrevs till 4-0, och Umtiti spelade samtliga 90 minuter. Ett styrkebesked som heter duga.
 

Det var allt för den veckan! Håll utkik nästa måndag, för ett rykande färskt La Setmana Blaugrana!
 
 
Källor: sport.es, ondacero.es, fcbarcelona.com,