Messis kontraktssituation

Leo Messis kontrakt går ut 2018. Nästa sommar. Om fyra månader kommer han vara fri att förhandla med andra klubbar. Messis kontraktsförlängning har varit en utdragen historia, men det har egentligen aldrig funnits någon oro över att argentinaren och Barcelona inte skulle komma överens om ett nytt kontrakt. Förrän nu.

Under sommaren bekräftade klubben att man hade kommit överens med Messi om en kontraktsförlängning och Bartomeu försäkrade att Leo hade skrivit på kontraktet. Det har dock i efterhand visat sig vara en i raden av Barçapresidentens lögner. Messi har nämligen fortfarande inte skrivit på det nya kontraktet. Parterna uppges förvisso vara överens, men varför saknas då argentinarens underskrift? Vill han vänta och se hur Barça agerar under de sista dagarna av transferfönstret? Vill han försäkra sig om att klubben ser till att ha en trupp som är konkurrenskraftig nog att utmana om alla titlar?

Vi kan bara spekulera i vilka anledningar Messi har för att inte ha skrivit på kontraktet än och det finns egentligen ingenting som tyder på att han inte kommer att skriva på det. Men sommarens händelser med Neymar gör att culés börjar bli lite oroliga. Det har dykt upp lite lösa rykten om att Manchester City, ledda av Pep Guardiola, skulle kunna locka till sig Messi. Nu lär det inte hända den här sommaren, men faktum är att han mycket väl skulle kunna lämna för de brittiska öarna gratis nästa sommar.

Agustí Benedito, som på fredag kommer inleda en misstroendeförklaring mot den nuvarande Barçaledningen, har utnyttjat situationen med Messi för att försöka väcka liv i alla seniora klubbmedlemmar i Katalonien, som inte tycks inse vidden av Bartomeus misskötsel av klubben. I en intervju med ESPN FC sa Benedito:

– Det är inte omöjligt att Messi lämnar. Han kanske inte lämnar för 300 miljoner euro nästa vecka, men från januari är han fri att lämna gratis nästa sommar.

– Jag är övertygad om att Messi, liksom alla Barçaspelare, ser vilken allvarlig situation klubben som institution befinner sig i. Jag tror att Leo väntar på att se vad som händer med misstroendeförklaringen, potentiella nyförvärv och hur allt kommer gå i oktober, november. Han kommer vänta och vänta.

– Och i den riktning Bartomeu tar klubben, med laget han bygger, tycker jag att det är glasklart att Leo som kommer att var fri i januari, utan någon utköpsklausul… det kan bli värre än i fallet med Neymar. Det skulle förvåna mig mycket om Messi skrev under det nya kontraktet före slutet av september eller oktober.

– Bartomeu sa i juli att Messi hade skrivit på, men han har fortfarande inte undertecknat kontraktet. Bartomeu leker med elden. Han sa som han sa för att avleda fokus från andra problem och för att ändra den allmänna opinionen om honom.

– Men han har fortfarande inte lyckats få Messi att skriva under. Och om Messi fortfarande inte har skrivit på kontraktet beror det på att han är osäker. Jag vet inte, jag kanske har fel, men jag tror att det är möjligt att Messi inte skriver på kontraktsförläningen. Det är oroande.

Benedito häller onekligen bensin på elden när han försöker få medlemmarna att stötta honom i misstroendeförklaringen mot ledningen. Hans ord saknar dock inte substans och klubben befinner sig i en prekär situation när det gäller Messi. När grupperna till Champions League lottades förra veckan syntes dock Messi och Bartomeu tillsammans under vad som såg ut att vara glada former. Enligt Sport hade argentinaren och Barçapresidenten flera avslappnade samtal och Messi verkade lugn och optimistisk inför framtiden. Om den framtiden är i Barcelona eller någon annanstans återstår att se, men trots larmen om att han inte har skrivit på kontraktet än vore det ändå anmärkningsvärt om han inte skrev på till slut.


Neymar stämmer Barcelona

Neymar må vara en PSG-spelare nu, men sagan med Barcelona är långt ifrån slut. Förra veckan släppte Barcelona ett pressmeddelande där de informerade om att de stämmer Neymar för kontraktsbrott.

Brassen svarade med ett eget pressmeddelande som löd (fritt översatt till svenska):

”Vi informerar alla om att Neymar och hans advokater är medvetna om att FC Barcelonas vidtagit rättsliga åtgärder mot Neymar.

Spelarens formella försvar kommer att lämnas in efter att en full genomgång av klubbens stämningsansökan har skett.

När det gäller bonusar för kontraktet som Neymar skrev på 2016 vill vi informera om att spelaren formellt redan har inlett proceduren att dra detta till domstol.”


I samband med Neymars flytt till PSG höll Barcelona inne med en utbetalning på 26 miljoner euro, som Neymar (eller hans pappa) skulle ha fått i början av augusti som en del i en bonus för att brassen skrev på ett nytt kontrakt hösten 2016. Klubben lät pengarna förvaltas av en notarie innan övergången till PSG var klar och därefter lät klubben meddela att Neymar inte hade fullföljt sina åtaganden för att juridiskt sett ha rätt till pengarna. Därmed återgick pengarna till klubbens kassa och på grund av detta vill nu Neymar dra Barcelona inför rätta då han (och hans pappa) vill ha pengarna som de anser att de har rätt till.

Hur det kommer gå med dessa stämningar återstår att se, men vi kan konstatera att relationen mellan Barcelona och Neymar är minst sagt frostig.


Inbördeskrig i Barcelona?

Och apropå Neymar. Samma dag som Barcelona offentliggjorde att de stämmer Neymar la brassen och flera Barçaspelare, däribland Messi och Piqué, upp bilder där de poserade tillsammans i sociala medier. Är det spelarnas sätt att ge ledningen fingret? Eller är det bara väldigt dålig tajming att Barçaspelarna spenderade en dag tillsammans med Neymar samtidigt som stämningsansökan offentliggjordes?

Bara någon dag innan Barcelona släppte pressmeddelandet om att klubben stämmer Neymar hade brassen gått ut och kritiserat Barçaledningen och sagt att han inte tyckte att de var lämpade att leda Barcelona och att Barcelona förtjänade något mycket bättre än den nuvarande ledningen.

Kort därpå hängde alltså Barçaspelarna med Neymar och Dani Alves, som också kritiserat Barcelonas ledning offentligt efter att han lämnade Katalonien. Är det bara en tillfällighet eller vill Barçaspelarna visa sitt stöd till sin vän och forna lagkamrat? Madridbaserade Marca kallade det hela för ’Instagrammyteriet’ och menade att Barçaledningen såg det hela som ett direkt hån mot dem.

Piqué har senare gått ut och försökt tona ner det hela genom att försäkra att ingen av spelarna hade fått information om att klubben befann sig i en pågående stämningsprocess mot brassen. Han menar att Barças offentliggörande av stämningen och spelarnas bilder, som lades upp på Instagram kort efter Barcelonas pressmeddelande, inte hade någon koppling till varandra utan helt enkelt var en slump. Han fortsatte med att säga att om någon eller några av spelarna ville säga något till ledningen skulle de göra det bakom stängda dörrar och inte använda sociala medier för att skicka meddelanden.

Det kanske inte råder fullt inbördeskrig i Barcelona än, men det finns säkerligen en spricka mellan klubbledningen och spelarna. Och det är knappast obefogat från spelarnas sida. Efter förlusten mot Real Madrid i supercupen gick Pep Segura ut offentligt och kritiserade Piqué och i princip skyllde förlusten på honom, vilket Sergio Busquets under en presskonferens senare kritiserade. Någon harmoni råder knappast i klubben för tillfället och det ser inte ut att bli bättre under de kommande månaderna heller då Benedito inleder sin misstroendeförklaring mot ledningen på fredag.


Damnytt

Barças damlag har en ny tränare, Fran Sánchez, som ersatte Xavi Llorens och skrev på ett tvåårskontrakt i somras. Fran Sánchez har under 15 år, från 1997 till 2012, tränat olika ungdomslag i Barcelona innan han lämnade Katalonien för att bland annat jobba som assisterande tränare i Maccabi Tel-Aviv. Nu är han alltså tillbaka i sin hemstad för att leda Barça Femení till fortsatta framgångar.

På damfronten har Barça inte legat på latsidan den här sommaren. Man har värvat 23-åriga anfallaren Natasa Andonova, som har ett förflutet i svenska Rosengård, från PSG och hämtat den mycket rutinerade Élise Bussaglia från Wolfsburg. Den 31-åriga mittfältaren har tidigare spelat i både PSG och Lyon och för sitt Frankrike har hon gjort 170 matcher. Förutom Andonova och Bussaglia har Barça förstärkt med ytterligare två blytunga namn: Toni Duggan och Lieke Martens. Duggan kommer senast från Manchester City och Martens anländer från Rosengård. Detta är två mycket duktiga anfallare som kommer bidra med en hel del mål för Barças del den här säsongen.

Men det är inte bara framåt som Barça har förstärkt. Den brasilianska försvararen och landslagskvinnan Fabiana da Silva Simões har anslutit under sommaren och förra veckan meddelade Barcelona att man även gjort klart med den 22-åriga mittbacken/vänsterbacken María ”Mapi” León, som förra säsongen vann ligan med Atlético Madrid.

Barcelona har därmed ett riktigt spännande lag på damsidan och om ni inte redan följer deras framfart rekommenderas det varmt. Målet för i år är naturligtvis att vinna ligan – man kom tvåa förra säsongen – men även att vinna damernas Champions League. Förra säsongen åkte Barça ut i CL-semi mot PSG och den här gången lyckas de förhoppningsvis ta sig till final för första gången någonsin.

I helgen kammade Barcelonas damlag hem den första titeln för säsongen när de besegrade lokalrivalerna Espanyol med 3-0 i finalen i Copa Cataluyna, dit de tagit sig efter att de vann med 5-0 mot CE Europa i semifinalen.

Nästa helg startar ligaspelet för damerna och Barça inleder borta mot Zaragoza.


Valverdes laguppställning

Ska man anpassa spelarmaterialet efter spelidén eller spelidén efter spelarmaterialet? Undertecknad tror stenhårt på det första alternativet, men i dagens Barcelona är det inte så truppen är uppbyggd och därför känns det nödvändigt att ta till alternativ två.

Barcelona har varit synonymt med en 4-3-3-uppställning länge, men under Valverde ser det ut som om Barça kommer att skrota det så framgångsrika 4-3-3 till förmån för någon annan uppställning. Hittills har den nya Barçatränaren, förutom 4-3-3, testat en rad olika formationer: 4-1-3-2 under försäsongen, 3-5-2 som sedermera blev 4-4-2 mot Real Madrid i supercupen och 4-2-3-1 i ligapremiären mot Real Betis. Letar Valverde efter den ultimata uppställningen, eller laborerar han med uppställningen beroende på vilket manskap han mönstrar?

Klart är att det inte verkar finnas någon fast formation än, och det kanske det inte behöver med tanke på att det är tidigt på säsongen. Det finns naturligtvis fördelar med att inte låsa sig till en specifik laguppställning, särskilt nu när Barça inte längre förlitar sig på en grundspelidé, men det finns också nackdelar med allt för stora förändringar från en match till en annan.

Valverde har en tuff uppgift framför sig när det gäller att få ut det bästa av laget och positivt är att han inte är rädd för att testa sig fram till vad som funkar bäst. Låt oss hoppas att han hittar rätt så fort som möjligt.Det var allt för oss den här veckan – på återseende nästa måndag!


Källor: fcbarcelona.com, sport.es, marca.com, espnfc.com