”Planen”

Real Valladolid gjorde på lördagskvällen sin första hemmamatch i La Liga på fyra långa år när regerande mästarna FC Barcelona kom på besök inför ett mer eller mindre fullsatt Estadio José Zorilla (döpt efter en spansk poet från just Valladolid). Skön-lir och i bästa fall en skrällpinne för det lila-vita hemmalaget var väl det man kunde utlova på förhand med tanke på motståndet, men det skulle visa sig att inget av ovanstående löften skulle infrias. Det blev nämligen en snopen 0-1 förlust medan planen inte bjöd in till något skönspel då den minst sagt var i katastrofalt skick…

Gerard Piqué gick efter matchen ut och kallade planen både skamlig och bedrövlig medan han också passade på att ge en känga till förbundet angående den uppmärksammade USA-dealen.

”Innan La Liga säljer sin produkt utanför Spanien så borde vi först ta en titt på vad vi har. De vill ta spelare till USA men skicket på planen idag var en skam. Spelarna sprang runt och riskerade skador.”, sa Piqué.

Även den oftast så lågmälde Sergio Busquets röt till och tyckte att ”planen var snarare en strand”.

Ligapresidenten Javier Tebas kommenterade saken direkt efter slutsignal då han via sitt Twitterkonto gick ut med att planen inte nådde upp till ligans minimikriterier och och ett disciplinärt case skulle öppnas.


Rakitics framtid

Det började i förra veckan viskas om att franska giganterna Paris Saint-Germain var redo att lägga närmare miljarden i svenska kronor för att få Barcelonas super-kroat Ivan Rakitic. Vad som i undertecknads ögon bara var ett rykte som förmodligen skulle rinna ut i sanden visade sig vara mer konkret än så då Rakitic själv gick ut och pratade om situationen.

”Det fanns erbjudanden att studera och gå igenom men att spela för Barça är det största som finns. Jag stannar.”, sa Rakitic då. Han la också till att familjen hade en stor del i att valet att stanna känns självklart då hans fru och barn ”är väldigt lyckliga i Barcelona.”

Tacksamma är nog de flesta för detta beslut då Rakitic är en av Valverdes absolut viktigaste spelare, och att ersätta kroaten med en knapp vecka kvar av fönstret hade inte varit att föredra.


Sampers skadehelvete

Den evige talangen Sergi Samper har de senaste åren tyvärr enbart varit synonym med diverse skador. Bara de två senaste åren har han varit borta i sex olika omgångar med en total frånvarotid på 341 dagar (58 matcher). När han då i förra veckan, återigen, åkte på en skada (stukad fot) reagerade man snarare med en axelryckning än någonting annat. Skadan är dessutom den andra bara denna säsong, han missade hela försäsongslägret i USA på grund av en knäskada. 

Skadan ska dock inte vara alltför allvarlig och han bör vara tillbaka i träning inom bara ett par veckor, men framtiden i Barcelona lär inte bli lättare nu. Redan innan detta hade inte fått något tröjnummer, vilket i många fall är lika med en utlåning. Huruvida det sker eller inte får framtiden utvisa.


Dembélés fötter

Ousmane Dembélé har varit en av fotbollseuropas största samtalsämnen ända sedan han slog igenom i Rennes med dunder och brak för tre år sedan. I en uppmärksammad matchintervju menade han att han var vänsterfotad samtidigt som han bestämt antydde att han sköt bättre med högern, något som förföljt honom sedan dess. 

Twitterkontot ”Squawka Football” tog efter matchen mot Valladolid, då nämnde Dembélé gjorde matchens enda mål, fram statistik på lite av fördelningen poängmässigt mellan den unge fransmannens båda fötter. Det visar sig att gjort 17 mål med högerfoten under karriären medan han gjort exakt lika många assist med sin vänster, något som är långt ifrån vanligt.

Så nu, så här tre år efter den uppmärksammade intervjun, kan vi helt enkelt konstatera att Dembélé hade rätt.


Lånedeal

Att Paco Alcácer är ganska långt bakom Luis Suárez i rangordningen har varit väldigt klart under den 24-årige spanjorens sejour i klubben, därför är det inte särskilt konstigt att Paco nu söker med ljus och lykta för att få till en flytt från klubben. Vad som först ryktades bli Premier League vände sedan till Real Betis och nu sist, men långt ifrån minst, Borussia Dortmund. Det ska nämligen bara vara en fråga om timmar innan affären offentliggörs då det bara är detaljer som återstår.

Enligt tyska tidningen Bild får Barcelona 2.2 miljoner euro direkt för lånedealen medan det finns en köpoption för Dortmund att utnyttja i slutet på säsongen, den sägs ligga mellan 20 och 25 miljoner euro.


Det var allt för denna måndag, ha det bra så ses vi om en vecka!

Källor: 
sport.es, barcablaugranes.com, mundodeportivo.com