Infinite Iniesta
 
Så var sagan slut. Andrés Iniesta spelar inte längre i FC Barcelona.
 
Och avskedsföreställningen var precis så laddad som tv-bilderna vittnade om. Hyllningarna precis så högljudda, tårarna precis så äkta och avskedstalet precis så drabbande.
 
Det var ett värdigt avslut, helt enkelt. För den värdigaste spelarens av alla. För en spelare som, in i det sista, personifierade anspråkslöshet.
 
Bokstavligen. Nummer åtta på fjärdedomarens skylt, bindeln till Messi, och vips – så var den 22-åriga Barçakarriären över. Det måste ha tagit mindre än en minut.
 
Han sparade tårarna till bänken. Lät sig inte ryckas med. Vägrade göra anspråk på något större utrymme. Lät matchen fortsätta. Som om han var en i mängden.
 
Som om han inte var Andrés Iniesta.
 
Jag kan inte tänka mig en mer passande slutscen.
 
 
Frustration
 
Priset för en historisk, förlustfri ligasäsong?
 
En träningsmatch och chans att flexa musklerna i Sydafrika.
 
Med facit i hand – och drömmen om den perfekta säsongen i spillror – är det svårt att dra någon annan slutsats. Jag menar, varför annars ställa upp med en reservbetonad startelva i säsongens sista bortamatch? Varför annars fullständigt kasta bort möjligheten att skriva fotbollshistoria?
 
Jag vet då inte. Och frustrationen vet inga gränser. Visst finns det någon sorts logik i att den här relativt svaga upplagan av Barcelona till slut åkte på en brakförlust – men att lämna Messi hemma till förmån för ett PR-jippo i Sydafrika, är bortom mitt förstånd. 
 
Med argentinaren på bänken hade sviten aldrig brutits. Och hur problematiskt detta Messi-beroende än må vara – och trots att en perfekt säsong troligtvis skulle ha inneburit en delvis felaktig historieskrivning kring Barça anno 17/18 – hade det varit fantastiskt.
 
Det gäller att skilja på saker och ting, ju. På resultaten, och på klubbens allmäntillstånd. Kan man det, har man all rätt i världen att misströsta.
 
Men för vad det är värt – nu har Bartomeu en mindre sak att stoltsera med.
 
 
Glädjebesked
 
Supertalangen, Riqui Puig, ser ut att stanna i Barça!
 
Som bekant sitter 18-åringen på utgående kontrakt till sommaren, och under loppet av de senaste veckorna har samstämmiga uppgifter gjort gällande att engelska Tottenham varit nära att knyta sig an den unge mittfältaren.
 
Men förgäves, av allt att döma. Under torsdagen tog huvudpersonen nämligen till Twitter, där han gjorde klart och tydligt att han blir kvar i klubben, och ser fram emot att lära sig av de bästa.
 
Ett glädjande besked, minst sagt. Och enligt uppgift har den nyblivne Barça B-tränaren, Garcia Pimienta, spelat en avgörande roll i beslutet. Pimienta – som så sent för en månad sedan ledde Puig och hans Juvenil A till seger i Uefa Youth League – har en nära relation till mittfältaren, och får man tro katalanska medier planerar tränaren att ge honom chansen i Barça B nästa säsong.
 
Gott så, tycker jag!
 
 
Degradering
 
Barça B spelar i Segunda B till hösten.
 
Det står klart efter söndagens drabbning med Albacete. Vid seger skulle kampen om överlevnad ha fortsatt in i det sista, men då matchen slutade mållös – och Cultural Leonesa hemmabesegrade Real Oviedo med två mål mot noll – är degraderingen ett faktum.
 
Ett hårt slag, tveklöst. Och (troligtvis) dåliga nyheter för klubbens talanger, vars väg till A-laget (troligtvis) blir längre i och med nedflyttningen.
 
Å andra sidan kommer beskedet knappast som någon överraskning. Och får man tro på tidningen Sport står klubben helhjärtat bakom nybefodrade Garcia Pimienta – som uttryckligen har sagt att han vill bygga nästa säsongs Barça B kring hemvävda Juvenil A-spelare, snarare än kring värvade spelare.
 
Vilket, i mina öron, låter som en bra plan. Jag menar, vad är vitsen med ett farmarlag om farmarlaget inte består av hemvävda talanger? Varför ens ha ett B-lag, om inte för att utveckla talanger?


VM-kollen
 
Barça ska till VM!
 
Under loppet av den senaste veckan har VM-trupperna spikats, och som väntat kommer åtskilliga blåröda lirare representera sina respektive länder i Ryssland.
 
De flesta namnen kan ni gissa er till. Till exempel Ter Stegen, Leo Messi, Luis Suárez, Phillippe Coutinho, Ivan Rakitic, Ousmane Dembélé och Samuel Umtiti.
 
Men listan slutar inte där. Såväl svajige Yerry Mina som skadeförföljde Thomas Vermaelen fanns med när Colombia och Belgien avslöjade sina respektive trupper, och snackar vi Spanien är Jordi Alba, Sergio Busquets, Gerard PIqué och Andrés Iniesta (numera heders-blaugrana) samtliga uttagna i Julen Lopeteguis 23-mannatrupp.
 
Vilket Innebär att Sergi Roberto något överraskande får stanna hemma över sommaren. Och på tal om petningar – att både André Gomes och Nelson Semedo petades ur Portugals VM-trupp tror jag ingen såg komma. Gomes, möjligtvis, men sannerligen inte Semedo som – bortsett från ett par längre skadeperioder – har imponerat stort under sin debutsäsong i Katalonien.
 
Där har ni det alltså. Våra blåröda representanter i sommarens VM. Låt oss heja fram varenda en! (Utom möjligtvis Ter stegen, den 23 juni…)
 
 
Det var allt för den här veckan, och den här säsongen. Men var så säkra – La Setmana Blaugrana är tillbaka till hösten!
 
Stort tack till alla som läst! Trevlig sommar, och Visca el Barça!

 
 
Källor: sport.es, fcbarcelona.com, Barcablaugranes.com