Dubbla mästare!
 
För andra året i följd har F.C Barcelona kammat hem den spanska dubbeln.
 
Efter söndagens seger mot Sevilla kan Barcelona, för 28:e gången i ordningen, titulera sig  spanska cupmästare. I vad som får betraktas som en av de mest intensiva cup-finalerna på länge visade Barca prov på karaktär, och på en osedvanlig, defensiv organisation.
 
Med Mascherano utvisad – och Suárez skadad – tvingades Barca till ett lägre, snudd på Atletico Madridskt försvarsspel i nästan en timme. För en halvlek kastades allt Barca står för överbord – för en halvlek helgade ändamålet medlet.
 
Det är ju sådan som han är, Luis Enrique. En kompromisslös vinnare som, för närvarande, fungerar som perfekt motvikt till det stundtals alltför ideologiskt övertygade F.C Barcelona.
 
Om Enrique tappade bort just denna egenskap mot Atletico Madrid i Champions League, så fann han den åter i söndags. Den fullständigt magiska Andres Iniesta och den sedvanligt avgörande Leo Messi får ursäkta – detta var Luis Enriques seger.
 
Med blodsprängda ögon, och olifanten i mun, ledde han Barca till en annorlunda – redan nu klassisk – seger.
 
 
Just do it
 
Barcelona fortsätter att göra det.
 
Under helgen som gick offentliggjorde F.C Barcelona på sin officiella hemsida att man har förlängt kontraktet med tröjleverantören Nike. Kontraktet sträcker sig enligt inofficiella uppgifter till och med år 2026, och gör Barcelona till den bäst betalda klubben i världen.
 
Enligt samma, inofficiella uppgifter kommer avtalet att inbringa minst 105 miljoner euro – en summa som, tack vare diverse variabler i avtalet, kan komma att höjas till hela 155 miljoner euro.
 
Presidenten Josep Bartomeu hade följande att säga apropå det nykritade avtalet:
 
”Tack vare denna, nya överenskommelse med Nike så förlänger vi ett strategisk och gynsamt sammarbete – samtidigt som vi förstärker vår globala status och sportsliga varumärke.”
 

 
Estelada
 
Låt flaggorna vifta!
 
Som bekant skapades det i veckan stor uppståndelse när den spanska regeringen beslutade sig för att förbjuda den symboliska, katalanska flaggan ”Estelada” inför Copa del Rey-finalen mellan Barcelona och Sevilla.
 
Medan den spanska regeringen hävdade att uppvisandet av den politiskt laddade flaggan skulle ge upphov till våld och säkerhetsrisker, underströk F.C Barcelona i sin överklagan att förbudet var en tydlig förbrytelse mot yttrandefriheten.
 
Med facit i hand fick Barcelona-lägret rätt. Bara dagar innan finalen accepterades Barcelonas överklagan i spansk domstol.
 
Detta är inte första gången som den symboliska flaggan har hamnat i fokus inför en stor final. Så sent som förra säsongen, inför Champions League-finalen i Berlin, bötfälldes Barcelona för uppvisandet av just Estelada-flaggan.
 
 
Titel-jakt
 
F.C Barcelona är på jakt.
 
Med tre omgångar kvar att spela åtefinns Barcelonas damlag på en andraplats i den spanska högstadivisionen, blott en poäng bakom serieledande Athletic Bilbao. I söndags, mot tabellfyran Real Sociedad, såg mittfältaren Alexia Putella till att avståndet upp till baskerna förblir knappt. Med ett vackert frisparksmål sköt 22-åringen tre poäng till katalanerna.
 
Damernas högstaliga – som sedan säsongen 11/12 går under namnet Primera División – grundades 1988. De senaste fyra (!) säsongerna har resulterat i guld för Barcelona.
 
 
 
Det var allt för denna vecka. Vi ses på måndag, för säsongens sista La Setmana Blaugrana!
 

 

Källor: Sport.com, marcadores.com, wikipedia.com, theguardian.com, fcbarcelona.com,