Lär känna: Philippe Coutinho
 
Vem är Philippe Coutinho?
 
I samband med en exklusiv intervju på klubbens hemsida (riktad enbart till hemsidans medlemmar) ställdes frågan. Och nedan följer svaret, översatt till svenska!
 
– Jag är en lugn person, som jobbar hårt för mina drömmer, och för det jag vill uppnå. En person som är väldigt hängiven till fotboll, som är min passion.
 
– Familjen är det viktigaste för mig. Min fru och min dotter är alltid med mig, vilket är väldigt viktigt. Och mina föräldrar, som alltid har gjort allt för mig, är lyckliga över att få komma hit och se mig i den här tröjan. Vi är alla väldigt lyckliga.
 
– Min fru hjälper mig mycket. Vore det inte för henne och mina föräldrar skulle jag kanske inte vara i den här fantastiska klubben. De finns där för allt, framför allt min fru och vår dotter.
 
– Min pappa såg till att vi aldrig saknade något. Han arbetade alltid hårt, samtidigt som min mamma stannade hemma och tog hand om allt annat. Jag började spela futsal i Vasco da Gama, när jag var sex år. Det var vårt liv där. Mina föräldrar tog mig till alla matcher, och jag hade alltid en boll framför mina fötter.
 
– När jag spelade futsal tränade vi på kvällarna. Vi var väldigt unga, och tränade två eller tre gånger i veckan. Matcherna var på söndagar, och det var alltid en stor grej för både barnen och föräldrarna. Med tiden började jag också spela fotboll, och tränade då varje dag, två gånger om dagen. Men tillslut nådde jag en punkt då jag behövde sluta med futsalen, och enbart fokusera fotbollen.
 
– Futsalen var viktig för mig. Jag tror att futsal hjälper en med bollkontrollen i och med de små ytorna och den höga hastigheten i passningsspelet. Jag tyckte verkligen om det, och det var svårt för mig att behöva sluta.
 
– Det jag alltid har tyckt om att göra innan jag går ut på planen är att tacka Gud. Det handlar egentligen inte om vidskepelse, utan snarare om min tro. Jag tackar honom för saker som min hälsa, och för den möjligheten jag har fått.
 
– Fotbollen har gett mig allt. Jag har uppnått saker tack vare fotbollen. Jag lever i ett tryggt land, och är i en trygg stad, tack vare sporten. Och naturligtvis kan jag hjälpa min familj litegrann. Det är det viktigaste för mig.
 
– Staden är fantastisk. Den är vacker och rätt så lik min stad, Rio de Janeiro. Det finns en strand, det är inte särskilt kallt, det är soligt – de är minnen jag har av staden. Vi spenderade fem månader här (Under tiden när Coutinho spelade för Espanyol. Red. anm.), och vi tyckte om staden mycket.
 
– Naturligtvis fick jag erfarenheter och upplevde saker i Liverpool som betydde jättemycket för min utveckling. Jag lärde mig mycket, och nu hoppas jag att det ska gå bra här. Jag kommer att jobba hårt på planen och i träning för att kunna möta förväntningarna som finns på mig.
 
– När jag pratar om Steven Gerrard gör jag det alltid med stor kärlek. Han var en global superstjärna när jag kom dit, men jag såg att han var en vanlig person precis som jag. Jag lärde mig en hel del från honom genom att se hurdan han var; en helt vanlig person, och en fantastisk spelare.
 
– Ronaldinho var alltid min idol. Jag har alltid sagt det. För mig har samtliga brassar som spelat för Barça varit fantastiska. De har skapat vacker historia här. Men Ronaldinho var alltid min idol.
 
 
Variabler
 
Och när vi ändå snackar om Coutinho.
 
I veckan publicerade den brittiska tidningen, The Guardian, uppgifter kring det pinfärska avtalet mellan Liverpool och FC Barcelona.
 
Närmare bestämt, uppgifter kring de 40 miljoner euro i ”add-ons” som Barcelona kommer att betala Liverpool, förutsatt att vissa specifika omständigheter inträffar.
 
Till exempel skriver tidningen att Barcelona kommer att betala tio miljoner när klubben för andra gången sedan Coutinhos ankomst lyckas kvalificera sig för Champions League. Och ytterligare fem miljoner om klubben lyckas vinna turneringen.
 
I övrigt är delbetalningarna helt och hållet kopplade till antalet spelade matcher. 25 matcher kostar fem miljoner, medan 100 matcher kostar tjugo.
 
En rimlig lösning, om du frågar mig. Och med tanke på variablernas natur håller vi tummarna för att Liverpool får sina pengar!
 
 
Sergi Samper
 
Kommer Sergi Samper någonsin att nå Barças a-lag?
 
Att döma av de senaste säsongerna, lutar svaret åt nej. Som bekant har den numera 22-årige mittfältaren (som så sent som för ett par år sedan vida betraktades som Busquets arvtagare) haft plågsamt svårt att slå sig in i Barças stjärnspäckade trupp, och i skrivande stund befinner sig Samper i Las Palmas, utlånad för andra säsongen i följd.
 
Där motgångarna har fortsatt att drabba Samper. Inledningsvis i form av skadeproblem, och sedermera i form av bristande speltid. Blott en match i ligan, och två i cupen, har det blivit för Samper under hösten. Ett mörkt facit, för en spelare i starkt behov av speltid.
 
Men spanjoren har tuffat vidare. Alltjämt övertygad om sina kvalitéer, och målmedveten inför framtiden.
 
Och för blott en vecka sedan tycktes vändningen komma! I cup-matchen mot Valencia fick Samper chansen från start, och imponerade stort. En prestation för vilken han belönades med en startplats i ligamatchen mot Eibar helgen därpå. Nerförsbacke, äntligen!
 
Då kom käftsmällen. I den 70:e minuten kastade sig mittfältaren in i en duell, fastnade med foten i gräset – och bröt fotleden på brutalaste möjliga vis.
 
Vilket sätter punkt för Sampers säsong. Och för hans Barça-karriär, troligtvis. Ett minst sagt dystert öde, för en minst sagt tvättäkta blaugrana.
 
Vi skänker en tanke till Sergi Samper, och önskar honom en snabb återhämtning!
 
 
Football Leaks
 
Football Leaks är farten igen.
 
Under veckans gång läckte fotbollens motsvarighet till Wikileaks nya detaljer kring övergångar, löner och kontrakt.
 
Och återigen stod Barça, och Leo Messi, i centrum.
 
Enligt spanska tidningen El Mundo innehåller dokumenten uppgifter som gör gällande att FC Barcelona, mellan åren 2010 och 2016, donerade 12,7 miljoner euro till Familjen Messis stiftelse – som bland annat existerar för att främja barns rättigheter till utbildning och sjukvård.  
 
Men eftersom det råder oklarheter kring hur stor del av stiftelsens intäkter som faktiskt går till ändamålet, utreder nu spanska myndigheter huruvida klubbens donationer i själva verket bör betraktas som förtäckt lön – lön som Messi borde ha betalat skatt på.
 
Kort sagt utreds argentinaren för skattefiffel, igen. Och skulle Messii bli åtalad – och sedermera dömd – ligger han risigt till. Som bekant är Messi sedan tidigare villkorligt dömd för just skattefiffel, och har inte råd med ytterligare övertramp…
 
 
TOTY
 
Ny vecka, nya Messi-rekord.
 
I dagarna avslöjades UEFA:s årliga världslag, och till ingens överraskning fans Leo Messi med bland de elva framröstade spelarna.
 
För fjärde året i följd. Och för nionde gången, under loppet av de sista tio åren.  
 
Ett skapligt facit. Dock bräcker han inte Cristiano Ronaldo, som i år blev framröstad för tolfte (!) gången.
 
Nämnvärt är också att Messi den här gången blev enda Barçaspelare i elvan. Iniesta, Piqué och Suárez var nominerade, men gallrades bort i och med omröstningen.
 
 
 
Det var allt för den här veckan. Visca el Barça, så syns vi nästa måndag!
 
 
 
Källor: dn.se, sport.es, fcbarcelona.com, marcadores.com, uefa.com