Campions!
 
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
 
I och med april månads plötsliga formsvacka skulle det ta längre tid än väntat för Barcelona att säkra sin andra raka ligatitel. Med Madrid-lagen hack i häl blev La Liga-avgörandet långt mycket mer spännande än nödvändigt. Förvisso underhållande, men likafullt ett kvitto på Barcas kontrastfyllda säsong.
 
I ena stunden världens bästa lag, för att i nästa ge intryck av att vara ett taktiskt endimensionellt lag utan såväl övertygelse som spets. Var formsvackan en tillfällighet, eller ett resultat av Enriques taktiska felsteg? Detta är frågor som definitivt bör ställas när säsongen ska utvärderas. Själv är jag böjd att tro på det förstnämnda, med undantag för uttåget i Champions League där jag tycker Enrique tappade bort sitt framgångsrika, taktiska trademark.
 
Med det sagt får säsongen betraktas som klart godkänd. Till och med väl godkänd, om man dessutom skulle kamma hem Copa del Rey. Trots missräkningen i Champions League har Barca under majoriteten av säsongen dominerat fullständigt, och bjudit på propagandafotboll oftare än inte!
 
 
Kontinuitet
 
Med säsongen så gott som avklarad är det dags för F.C Barcelona att blicka framåt mot nästa säsong, och enligt uppgifter är arbetet redan i full gång.
 
Enligt tidningen Sport tog klubben i veckan beslutet att förändra så lite som möjligt vad gäller ledare och tränare i klubbens alla led. Efter ett par år av – med Barca-mått mätt – stor ruljans på tränarspositionerna i ungdomsleden är pusselbitarna på plats, och där för att stanna.
 
Från B-laget och hela vägen ner till de allra yngsta – Pre Benjamín – kommer tränarbänkarna att vara sig lika när nästa säsong drar igång i augusti. Enda tvivlet fanns kring Gerard Lopez, som genomlidit en mindre lyckad säsong i den spanska tredjedivisionen.
 
Tills vidare sitter Lopez kvar. Men räkna med att kravbilden till nästa säsong kommer att höjas rejält.
 
 
”El Pistolero”
 
Luis Suárez är världens främsta målskytt.
 
Med ett hattrick i ligans sista omgång drog uruguayanen ifrån i skytteligan, och landade på otroliga 40 mål – en notering som innebär att Suárez inte bara tar hem Pichichin, utan även den europeiska guldskon.
 
En fantastisk bedrift, och ett rejält trendbrott – inte sedan säsongen 08/09 har någon annan än Leo Messi eller Cristiano Ronaldo vunnit den spanska  skytteligan. Dessutom är det den största målskörden NÅGONSIN, sedan Messi och Ronaldo började att tänja på fotbollsvärldens alla gränser. Ett faktum som jag tycker säger allt.
 
Hatten av, Lucho.
 
 
Vrakpris
 
Barcelona har gjort klart med nästa säsong första nyförvärv.
 
Åtminstone om man får tro på veckans uppgifter. Tidningen Sport slog nämligen i veckan fast att Villarreals yttermittfältare Denis Suarez har gjort klart med katalanerna, och att han inom kort kommer att presenteras av klubben.
 
22-åringen – som tidigare tillhörde Barcelona, och som var på lån från klubben till och med förra säsongen – har imponerat under säsongen, och ser nu ut att återvända till Katalonien tack vare en återköpsklausul i kontraktet. För blott 3,25 miljoner euro får Barca tillbaka Suarez, som numera får betraktas som en av europas mest lovande spelare.
 
Good Buisness, helt enkelt.
 
 
Argentinsk ärlighet
 
Tata Martinos tränargärning i Barcelona var, som bekant, ingen lyckad sådan.
 
Inte bara misslyckades argentinaren med att leda Barca till någon stor titel, sättet laget uppträdde på var under dessutom under all kritik. Spelet var endimensionellt, motivationen påtagligt låg och Messi olik sig.
 
Kritiken från fansen och media var stor, men det största kritikern är trots allt Martino själv. I en hudlös intervju talade Argentinas nuvarande förbundskapten om tiden i Barcelona, och hans egna tillkortakommanden:
 
”Min tid hos Barca var ett komplett misslyckande. I vanliga fall innebär ett misslyckande att man inte vinner någonting, men min bild är annorlunda. Om Barca hade visat upp en annan sida av sig själva, trots att vi inte hade vunnit ligatiteln, så skulle det inte ha varit ett misslyckande. Nu vann vi inte, och visade dessutom upp ett dåligt spel. En  ligatitel då hade inte betytt någonting för klubben.”
 
I samma intervju erkänner Martino att hans avgång var fastställd långt innan säsongen var över. Flera månader, till och med:
 
”Mitt beslut skulle inte under några omständigheter ha förändrats. Det fanns ingen anledning att förlänga något som sedan länge varit dött.”
 
Modigt och ärligt, Tata. För att läsa hela intervjun, klicka på länken:
 
http://www.sport-english.com/en/news/barca/martino-admits-his-year-the-barcelona-bench-was-failure-5126090
 
 
 
Det var allt för denna vecka. Vi ses på måndag!
 
 
 
Källor: Sport.com, marcadores.com, barcablaugranes.com, wikipedia.com, fcbarcelona.com,